· articole
· intamplari

10 jucării perfecte pentru dezvoltarea bebelușului

Unele jucării sunt drăguțe și haioase.

Altele, însă, sunt mai mult de atât. sunt un instrument de care să te folosești pentru a stimula dezvoltarea micuțului tău!


Cărțile texturate


Cărticelele pentru bebeluși, care conțin elemente interactive (de exemplu materiale diferite, care foșnesc, sau blăniță, piele, pluș, cartoane striate, forme în relief etc.) îl stimulează pe mai multe niveluri: ochii sunt încântați, iar degețelele curioase, așa încât îi stimulează nu doar curiozitatea, inteligența, dar și simțul tactil și abilitățile de motricitate fină. În plus, citindu-i o poveste cu care bebe poate interacționa, și atenția i se menține pentru mai mult timp.

Cuburile


Cu siguranță puiul tău se străduiește din răsputeri să construiască turnuri din cuburile de lemn sau de plastic, pentru ca apoi să le dărâme dintr-o singură mișcare! Ți se pare ciudat. de ce, după atâta trudă?! Pentru că astfel învață despre cauză și efect. Astfel, copilașul tău începe să realizeze faptul că are un impact asupra lucrurilor din jur. În plus, acele cuburi care se și îmbină unele într-altele contribuie și la dezvoltarea abilităților de motricitate fină.

Păpușile și plușurile


Ai observat cum mulți copilași se atașează în mod special de o anumită jucărie? Păpușile și ursuleții de pluș, spre exemplu, îl învață câte ceva despre afecțiune, blândețe, empatie, dar și cum să se joace frumos cu lucrurile care îi sunt dragi (fetița mea, spre exemplu, începe să plângă dacă are cumva impresia că tigrișorul ei de pluș s-a lovit cam tare când a picat din pat). Arată-i cum să alinte păpușa și ai să vezi că te va imita. Iar asta indiferent dacă e fetiță sau băiat.

Telefoanele de jucărie


Copiii se dau în vânt după gadgeturi! E și normal, doar ne imită în tot ceea ce facem noi, nu?! Nu e cazul să dai fuga să-i cumperi un smartphone, dar un telefon de jucărie sigur îl va încânta! Iar dacă respectivul obiect mai are și butoane, scoate tot felul de zgomote și are lumini. garantat va fi fascinat! Astfel de jucării încurajează jocul de rol, dezvoltă imaginația, ba chiar sunt prilejul să-l înveți despre culori, numere sau cuvinte.

Citește și: Jocuri pentru bebeluși și copii mici. Idei simple pentru dezvoltarea micuților

Creioanele


Atunci când ține între degețele un creion, fie doar ca să mâzgălească cu el, puiul tău exersează capacitatea de a prinde obiecte mai mici cu degețelele lui, acea mișcare de motricitate fină care implică folosirea degetului mare și a arătătorului, utilă atunci când ne hrănim sau scriem ceva.

Jucăriile de tras/împins


Piticului îi plac pentru că îi dau sentimentul de independență. La început, poate fi vorba de un antemergător (acel tip de premergător pe care copilul îl împinge în mers, de mânere, fără a sta așezat în el), pentru ca apoi, când capătă stabilitate, să fie o jucărie de tras/împins. Ajută la întărirea musculaturii picioarelor și deprinderea mersului. Atenție, nu vorbim de premergătoarele clasice!

Mașinuțele fără pedale


Fie că este o mașinuță sau o motocicletă, acest tip de jucărie, pe care copilul se poate urca pentru a o împinge cu picioarele și a se propulsa, îi dezvoltă musculatura picioarelor. În plus, îmbunătățește echilibrul și abilitățile motorii grosiere.

Jucăriile de sortare a formelor


Este vorba despre acele jucării care implică sortarea obiectelor după formă, mărime sau culoare. E de la sine înțeles că îi pun mintea la contribuție, încercând să găsească soluții la rezolvarea problemei (să găsească gaura potrivită la o formă anume). În plus, deprinde abilitatea de a prinde și a ține între degețele obiectele mai mici (abilitate motorie despre care am vorbit un pic mai sus).

Astfel de jucării pot fi utilizate de către bebeluși încă de la șase luni, atâta vreme cât piesele sunt mai mari și nu există riscul ca cel mic să le bage în guriță și să se înece cu ele. Joacă-te împreună cu el și arată-i ordinea potrivită, vei observa că în scurt timp le va face perfect din prima.

Seturile de ceai/bucătărie


Îi dezvoltă imaginația și încurajează jocul de rol. În plus, îl învață despre socializare. Așadar, așezați-vă împreună pe covor, roagă-l să-ți facă un ceai, pregătiți împreună masa pentru păpuși sau jucăriile de pluș și folosește-te de ocazie pentru a descoperi ce se ascunde, de fapt, în mintea și sufletul lui.

Salteluțele de activități


Cât bebe e încă mic și stă pe burtică, jucându-se, aceste salteluțe sunt perfecte pentru a-i dezvolta musculatura. De obicei, sunt formate din jucării vesele de diverse forme, cu sunete și zornăitoare. Astfel, dezvoltă simțurile micuțului (văz, auz, atingere), dar îl și încurajează să ridice capul, întărind mușchii gâtului și ai umerilor.

Citește și: Fetițele-prințese: cât de sănătos este acest model


Articol realizat de Burda România

Sursă foto: iStock.

"10 jucării perfecte pentru dezvoltarea bebelușului" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent