· articole
· intamplari

10 pasi pentru dezvoltarea gandirii logice la copil
Iată câteva strategii concrete pe care le poți aplica pentru a stimula gândirea logică a copilului tău .Faceți lucruri care vă permit să colaborați și să gândiți împreună. Gândește cu voce tare: “Ce trebuie să facem în continuare?”, “Ceea ce facem acum seamănă cu ceva ce am făcut mai demult?”, “Să ne oprim puțin și să ne gândim la ce avem de făcut”,” Ce ne-ar fi oare de ajutor acum”.

Recapitulează cunoștințele pe care copilul tău le are într-un domeniu și ajută-l să stabilească legături și conexiuni între acestea și situația în care se află în prezent.

Ajută-ți copilul să construiască un plan pentru a-și atinge obiectivul final, format din etape intermediare care îl ajută în acest proces.

Stimulează mecanisme importante, cum sunt: anticiparea, verificarea, monitorizare și evaluarea.

Experiment captivant pentru copii. Stiinta realizeaza lucruri imposibile

Ajută-l să conștientizeze cum îl ajută în viață stăpânirea unor abilități , cunoașterea unor lucruri și legăturile care există între ceea ce învață și ceea ce știe deja.

Încurajează-ți copilul să-și evalueze munca și performanțele. Pune-i întrebări: “Ce a fost dificil”, “ce te-a ajutat”, “ce informații utile, pe care le poți aplica în alte contexte, ai aflat”?

Formulează întrebări care să stimuleze gândirea copilului , direcționează-l spre soluție prin întrebări ajutătoare în loc să-i dai indicații sau să-i oferi direct răspunsul.

Încurajează-l să vorbească cu sine când abordează o sarcină pentru a deveni conștient de propriile sale procese de gândire.

Convinge-l să nu se grăbească. Conștiința de sine, procesele de monitorizare, anticipare evaluare, reflecția nu se dezvoltă în cazul în care copilul tău se grăbește mereu să termine ceea ce are de făcut. De asemenea, este predispus greșelilor din neatenție.

5 tipuri de elevi. Cum trebuie procedat in fiecare caz

Ajută-l să identifice și să eticheteze principiile, strategiile și regulile care-i înlesnesc demersul (copiii deduc și aplică de multe ori reguli și principii în mod inconștient, ei nefiind capabili să le mai aplice și în alte situații). Această abordare îl ajută pe copil să-și construiască un arsenal de abilități care îi permit rezolvarea diverselor probleme. Fiecare problemă pe care am rezolvat-o a devenit o regulă pe care am aplicat-o pentru a rezolva altă problemă., spunea René Descartes.

Adaptare realizată de Adina Gruia după un material publicat pe site-ul FamilyEducation.com
Foto: Guliver/ Thinkstock
.

"10 pasi pentru dezvoltarea gandirii logice la copil" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent