· articole
· intamplari

10 semne că cel mic are nevoie de aparat dentar

Mai mult de 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar.

Lipsa tratamentului duce la afecţiuni stomacale cauzate de o masticaţie defectuoasă, la apariţia cariilor sau la imperfecţiuni de pronunţie.Purtarea unui aparat dentar pentru copii este mai mult decât o necesitate estetică. Deşi sunt situaţii în care este foarte clar că cel mic are nevoie de aparat dentar, în cele mai multe cazuri acest lucru nu este evident. Orice copil care nu poartă aparatul dentar la vârsta potrivită pentru a preveni o serie de anomalii dentomaxilare va ajunge la vârsta adultă cu probleme mult mai greu de corectat. Chiar vrei să îți lași copilul să aibă probleme?

Indicii că ceva nu e în regulă  • Copilul pierde dinţii de lapte prea devreme, prea târziu sau la intervale neregulate, altfel decât în schema de schimbare a dinţilor.

  • Dinţii de lapte sau cei permanenţi sunt strâmbi, încălecaţi sau rari.

  • Mestecă sau muşcă din alimente cu dificultate.

  • Fălcile nu se suprapun corect una peste alta, par strâmbe sau produc sunete la atingere.

  • Copilul îşi muşcă adesea obrazul, accidental.

  • Respiraţia este neregulată sau şuierătoare sau nu poate respira decât cu gura deschisă.

  • Îşi suge des degetele (chiar dacă a depăşit perioada de sugar).

  • Fălcile şi dinţii sunt mult mai mari şi disproporţionate în raport cu restul feţei.

  • Suferă de bruxism (scrâşneşte dinţii în special noaptea).

  • Auzi cum mandibula pocneşte când copilul deschide gura sau mănâncă.

Mergi la doctor!


Poţi începe prin a face o vizită unui specialist în stomatologie generală, care va examina dantura copilului, va trata şi rezolva eventualele carii şi îi va da sfaturi pentru igiena bucală. Dacă există semne de dezvoltare anormală, dentistul te va îndruma către un specialist ortodont, care va şti cu exactitate dacă e sau nu cazul de aparat dentar.

Ţine minte că poziţionarea incorectă a dinţilor şi a măselelor poate conduce la probleme de sănătate – afecţiuni ale gingiei, pierderea prematură a dinţilor (un dinte strâmb se rupe mai uşor), carii dentare (din cauza poziţiei defectuoase, dintele strâmb nu poate fi spălat eficient), dar şi probleme cu digestia (din cauză că alimentele nu sunt bine mestecate) şi multe alte probleme de natură psihică ce se vor rezolva mult mai greu la o vârstă mai înaintată. Prevenţia acestora este mult mai sănătoasă!

Citește și: Cum poți face să dispară teama copilului de doctor

Fix vs mobil?


Există două tipuri de aparate dentare (fixe şi mobile), medicul ortodont fiind cel care stabileşte în urma consultului şi a unui plan de tratament personalizat care este cel mai recomandat tip de aparat pentru copilul tău. Important de ştiut este că atât timp cât copiii au dinţi de lapte sau dentiţie mixtă (şi de lapte, şi permanenţi) se află chiar în perioada de creştere şi, de cele mai multe ori, se optează pentru aparate mobile. Abia apoi se folosesc aparatele fixe, doar dacă va fi cazul de unele retuşuri ale poziţiei dinţilor şi/sau muşcăturii.

Cele fixe pot fi de mai multe tipuri, în funcţie de dorinţa pacientului şi de bugetul său; oferă un confort sporit pacientului şi se obţin rezultate mai bune în comparaţie cu cele mobile, acest lucru datorându-se faptului că sunt purtate obligatoriu 24h/24h, fiind cimentate pe dinţi. În cazul aparatelor fixe există varianta brackets-ilor metalici, ceramici (la culoarea dintelui) sau din safir (transparente), cei din urmă fiind şi cei mai estetici.

Diferenţa dintre diferitele tipuri de aparate dentare fixe ține în principal de estetică şi nu de funcţionalitatea lor. Aparatul ortodontic trebuie purtat între unu şi trei ani, în funcţie de fiecare copil în parte. Această perioadă variază în funcţie de vârstă, de starea de sănătate a dinţilor şi a gingiilor şi de gradul de severitate a problemei.

Citește și: Cum înveți copilul noțiunea timpului


Articol realizat de Burda România

Sursă foto: iStock.

"10 semne că cel mic are nevoie de aparat dentar" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent