· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: 1.500 lei, pretul unui copil cu ochii albastri

Autor: Onush
data publicarii: 10.10.08
1.

500 lei, pretul unui copil cu ochii albastri


29 septembrie 2008

Romania libera a descoperit ca patru baieti, cu varsta de pana intr-un an, din comuna giurgiuveana Daia, au fost vanduti de mamele lor unor romi cu stare din Sintesti. Femeile au renuntat la odrasle lor pentru sume cuprinse intre 1.000 si 1.500 lei, dupa cum afirma localnicii. Unul dintre bebelusi ar fi fost dat chiar in schimbul unei paturi. Primarul localitatii este anchetat de Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate, pentru ca ar fi participat la o astfel de tranzactie.

In comuna Daia din judetul Giurgiu a aparut in ultimul timp o afacere mai putin obisnuita: vanzarea de copii. Dupa cum spun localnicii, mai multe femei sarace si-au vandut baietii mici, cu varsta pana intr-un an, unor tigani bogati din Sintesti, care, disperati ca nevestele le nasteau numai fete, au gasit aceasta metoda pentru a-si proteja averile. In comunitatile de romi exista obiceiul ca la maritisul unei fete parintii acesteia sa-i faca o zestre considerabila. In schimb, baiatul, atunci cand se insoara, aduce in gospodaria parintilor o parte din averea familiei nevestei.

Cum isi justifica insa romii aparitia in gospodarie a micutilor cu ochi albastri? Am trait in concubinaj cu o femeie romanca, am facut un copil cu ea si, dupa, am fost la notar sa-l recunosc raspund ei de fiecare data cand sunt intrebati. Vanzarile de copii din Daia sunt cunoscute, de altfel, in zona. Reporterii Romaniei libere au vorbit cu oamenii din localitate si au aflat de patru copii din flori dati tiganilor de mamele lor pentru sume cuprinse intre 30 si 1.500 lei, sau chiar in schimbul unor produse cu valoare mult mai mica. Cazul a ajuns recent si la Directia de Crima Organizata de la IGP, care a deschis un dosar penal in care este implicat si actualul primar din Daia.

Tranzactia din carciuma
Scandalul copiilor cumparati de tigani a aparut in urma cu cateva luni, in plina campanie electorala pentru alegerile locale. Unul dintre candidatii la fotoliul de primar, Mares Florea, l-a acuzat pe actualul edil, Ionel Moroaca, de faptul ca a fost complice la una dintre tranzactii. Florea a aflat de vanzarea unui copil chiar din carciuma pe care o are in comuna, acolo unde, intr-o seara, ar fi intrat, nitel afumat, cumnatul bulibasei tiganilor din Sintesti, Mares Muresan.Copilul vandut cu 1.000 de lei are palat si BMW

2 octombrie 2008

Cumpararea a doi copii de catre fratii Mihai, rromi bogati din Sintesti, judetul Ilfov, se afla in ancheta proprie intreprinsa de DIICOT Bucuresti, dupa cum ne-a confirmat seful acestei institutii, procurorul Doina Grosu. Ancheta a fost demarata de catre Brigada de Combatere a Crimei Organizate din Bucuresti, in urma unei sesizari facute in iunie 2008 de catre Aspataritei Dorica care a reclamat faptul ca rromul Mihai Gheorghe din Sintesti a cumparat un copil de doua saptamani din comuna Daia – Giurgiu cu 1.000 de lei, iar la tranzactie ar fi participat si primarul PNL din Daia, Ionel Moroaca. Vanzarea copiilor, reclamata de Aspataritei, s-a dovedit a fi reala, motiv pentru care ofiterii de la BCCO si-au declinat competenta in favoarea DIICOT, singura institutie abilitata sa faca anchete in astfel de cazuri. Deoarece ar exista si indicii potrivit carora primarul PNL Ionel Moroaca ar fi luat bani pentru eliberarea certificatului de nastere, este posibil ca dosarul sa fie trimis la DNA Bucuresti, sustin surse judiciare.

Noi am respectat legea. Am facut ancheta si apoi am trimis imediat dosarul pentru competenta solutionare la DIICOT, ne-a declarat Marin Iulian, seful Biroului de Trafic de Fiinte Umane. Anchetatorii, obisnuiti cu cazuri in care copiii erau cumparati pentru a fi torturati, pusi sa cerseasca sau sa faca prostitutie, au avut surpriza sa descopere ca baietelul Iulian, cumparat de bulibasa Mihai Gheorghe, traieste in lux.Sursa: Preluare Hotnews.ro din Romania Libera.

"Stiri: Stiri: 1.500 lei, pretul unui copil cu ochii albastri" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 3
voturi 4


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent