· articole
· intamplari

1 iunie trebuie să fie în fiecare zi
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care face din 1 Iunie zi liberă pentru toți românii.Propunerea legislativă care modifică articolul 139 din Legea nr. 53 / 2003 - Codul Muncii a avut în spate o campanie inițiată și derulată timp de un an de Itsy Bitsy FM. Campania vizează conștientizarea importanței timpului de calitate părinte-copil.

În campania Itsy Bitsy FM au fost implicați liderii de opinie - Andreea Marin, Virgil Ianțu și Tily Niculae -, parlamentari, psihologi, reprezentații Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), asociații de părinți și zeci de mii de susținători din toată țara.

Pornind de la studiile care arată că părinții români reacționează când copiii lor au probleme de sănătate fizică, dar nu sunt preocupați de sănătatea emoțională a celor mici, toate acțiunile campaniei derulate de la începutul anului 2016 au vizat conștientizarea problemei de către părinți, înțelegerea consecințelor de către aceștia și căutarea soluțiilor pentru îmbunătățirea relațiilor dintre copii și părinți.

“De acum, de 1 Iunie copiii și părinții au liber la joacă! Vreau însă să accentuez că 1 iunie e doar un simbol. 1 iunie trebuie să fie în fiecare zi, pentru că cei mici au nevoie de timp cu părinții lor. Mulțumesc pe această cale, în numele Itsy Bitsy, tuturor OAMENILOR MARI alături de care am făcut posibilă transformarea zilei de 1 iunie în zi liberă națională." Nadia Tătaru, fondator Itsy Bitsy, inițiator al campaniei 1 Iunie zi liberă națională.

Deși părinții declară că petrec destul timp cu copiii, 62% dintre copiii din România își doresc ca părintii lor să petreacă mai mult timp - cu ei. [1] Realitatea este că părinții români acordă prioritate sănătății fizice a copiilor, nu și celei emoționale. Părinții nu sunt familiarizați cu noțiunea de "timp de calitate petrecut cu copiii", care înseamnă ca părinții să fie prezenți 100% în relație, oferindu-le întreaga atenție copiilor. Cadourile sunt o compensare a timpului limitat pe care părinții îl au pentru cei mici. Însă cel mai bun cadou pentru copii este timpul petrecut împreună cu el, copilul preferând oricând joaca împreună cu părintele oricărui gadget, jucării sau program TV. Un alt studiu îngrijorător arată că 1 din 10 copii din România stă de vorbă cu părinții lui doar câteva minute într-o zi lucrătoare. [2] Studiul a mai scos în evidență faptul că familiile „coexistă" sub același acoperiș în loc să petreacă timp împreună. La nivel oficial, cele mai recente statistici ANPDCA [3] arată că în România au fost raportate peste 7000 de cazuri de copii neglijați de părinți, numai în primele nouă luni ale anului 2015, mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent. [4]

În lipsa timpului de calitate petrecut cu părinții, cei mici pot dezvolta tulburări grave de comportament. „Demersul nostru care are în vedere relația copil – părinte va continua astfel încât mesajele noastre să ajungă la cât mai mulți părinți din România, iar aceștia să caute soluții.” a spus Nadia Tătaru. Campania derulată de Itsy Bitsy FM care a susținut inițiativa 1 Iunie zi liberă națională este realizată de GMP Group, cu participarea agențiilor GMP Advertising, GMP PR, Go Studio și Point Public Affairs.

[1] Studiu Open-I Research, “Timp în familie“, realizat în 2016 la cererea Isty Bitsy, pe un eșantion de 863 de parinti români.
[2] Studiu Gallup, “Nevoile de comunicare și interacțiune ale copiilor”, realizat în 2010, la care au participat peste 1.000 de copii de școală generală;
[3] Raport “Cazuri de abuz, neglijare, exploatare” publicat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, date cumulate de la 1 ianuarie 2015–30 septembrie 2015, accesibile aici http://www.copii.ro/statistici/, ultima accesare la 31.03.2016;
[4] Raport “Situație de abuz, neglijare, exploatare”, ANPDCA, pentru perioada ianuarie – septembrie 2015: 10.207 cazuri totale (din care 9.482 produse în familie, iar din acestea 7.072 cazuri provenind din neglijare, iar 1.283 din abuz emoțional), față de ianuarie – septembrie 2014: 9.458 cazuri totale abuz (din care 8.829 produse în familie, iar 6.428 provenind din neglijare, iar 1.254 din abuz emoțional), date accesibile aici http://www.copii.ro/statistici/, ultima accesare la 31.03.2016;
.

"1 iunie trebuie să fie în fiecare zi" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre evenimente:
Sarcina si Nasterea - 4 decembrie 2002

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent