· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: 3, 2, 1 ... sa facem lista de cumparaturi de Sarbatori!

Craciunul şi Anul Nou sunt momente de veselie şi de relaxare şi mai ales de generozitate. Banii devin mai mult ca oricand un mijloc de a oferi mici şi mari bucurii, fie ca e vorba de a le face cadouri celor dragi sau de a-ti indeplini tie insuti/ insati mici dorinte in aceste momente speciale.

Si totusi, adesea, luna decembrie este urmata de reţineri spartane de la orice fel de cheltuieli, in ianuarie-februarie, asta ca sa nu mai punem la socoteala posibilitatea de a acumula datorii neplanificate. Adesea, incercand sa ne facem cat mai mult pe plac, atat noua, cat şi celor din jur, riscam sa pierdem din vedere limitele pe care le-am stabilit pentru bugetul Sarbatorilor, fie ca ele au implicat un imprumut rapid sau nu.

Este important sa fim atenti la faptul ca pe 1 ianuarie nu se reseteaza contorul datoriilor si apoi nici nu e „sanatos” sa te gasesca anul nou cu pusculita complet goala.

Nu trebuie sa renuntam la bucuriile acestei perioada insa, depinde doar de noi sa dam o valoare mai mare banilor cheltuiti facand alegeri inteligente. Cu alte cuvinte, sa cumparam lucruri mai multe si/sau mai bune, in aceeasi bani.

In primul rand este important sa identificam exact ce ne dorim pentru noi si, bineinteles pentru cei carora ne dorim sa-i cadorisim pe parcursul lunii decembrie. Decat sa luam mai multe obiecte nerelevante, mai bine sa ne concentram asupra unui singur dar care poate face diferenta. In plus, chiar daca nu trebuie sa uitam nici de Mos Craciun, in cazul nu este vorba de vreo onomastica, este bine sa ne reamintim ca un cadou simbolic ar putea fi suficient, cu acest prilej. In definitiv, importanta este crearea unei atmosfere de sarbatoare, iar pentru aceasta puţina inventivitate si o doza de inspiratie pot fi suficiente. Avem de demonstrat abilitatea de a investi emotii in aceasta perioada, nu bani. Mai mult nu este neaparat mai bun.

In al doilea rand, este important sa cheltuim responsabil, rational. Reclamele colorate, asezarea strategica a produselor la raft, sortimentatia generoasa si, nu in ultimul rand, celelalte cosuri de cumparaturi ale participantilor la „goana dupa cadou” din hipermarket, toate ne pot influenta comportamentul de cumparare. Fireste, putem da peste promotii pentru care merita sa iei credite nebancare in acesta perioada insa, sa fim sigur ca ne luam, de exemplu, masina de spalat de care aveam nevoie, pe care ne-am dorit-o mereu insa era un pic prea scumpa, si nu un al doilea televizor, doar pentru ca era „la reducere”. Ar fi pacat sa faceti o cheltuiala in locul unei investitii, nu-i asa?

In sfarsit, dar nu in ultimul rand, unul dintre cele mai importante trucuri pe care le-ati putea pune in practica ar fi Lista de cumparaturicare v-ar putea scoate din orice impas. Nu in ultimul rand, incercati sa nu cheltuiti mai mult decat v-ati propus, calculati suma de plata de cu fiecare cumparatura pe care o puneti in cos, altminteri ne putem trezi cumparand ce se nimereşte mai la îndemana, substituind produsele dorite cu cele gasite în magazin şi, în general, platind mai mult pe produse care fie nu sunt cele dorite, fie nu fac parte din plan.

Dupa revelion, potopul!
Chiar daca este o perioada de visare, va trebui ca undeva, dupa Boboteaza sa ne trezim si.daca nu ne dorim ca visul sa se transforme direct intr-un cosmar, va trebui sa ne planificam cheltuielile tinand cont ca facturile de electricitate, intretinere, TV s.a.m.d., vor fi tot acolo, si poate chiar mai mari decat in lunile trecute. Asadar, o planificare a bugetului ne-ar fi de mare folos pe mai tarziu si poate ca , odata cu Anul Nou ne putem face si un plan de siguranta financiara incepand chiar cu 2014. Desi nu este de dorit, pe alocuri bucetul ne poate scapa de sub control; insa in astfel de situatii avem garantia ca putem accesa rapid credite de la Provident .

Iar daca totusi, dupa ce veti fi terminat cu pregatirile de sarbatori si veti fi constatat ca ceva va prisoseste, nu uitati ca puteti adauga pe lista de cadouri de Craciun, putina generozitate fata de cei mai putin norocosi! .

Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent