· articole
· intamplari

3 boli frecvente și banale pe care le fac copiii, însă care pot ascunde și afecțiuni grave
Chiar și când cel mic se alege cu o răceală inofensivă, părinții se dau peste cap pentru a-l trata și a se asigura că această problemă nu declanșează afecțiuni mai serioase.La naștere, copiii nu au sistemul imunitar format. Ei și-l întăresc atât cu ajutorul laptelui matern, de unde iau anticorpii mamei, dar și din contactul cu unele virusuri sau bacterii, la care capătă ulterior rezistență. Până când imunitatea lor devine puternică, orice copil va face o viroză respiratorie sau o gastroenterita. Dacă unele boli sunt inofensive, altele se pot croniciza sau pot evolua în afecțiuni dificil de controlat. Iată ce trebuie să știi:

Bronșitele recidivante cresc riscul de astm

Bronșita este o infecție a căilor respiratorii și apare mai ales în sezonul rece, dar și primăvara. Primele simptome sunt comune cu cele ale unei simple răceli, însă, dacă observi că micuțul tău face febră mare, tușește, expectorează și repiră greu sau șuierător, este cazul să mergeți la medic. Există două forme de bronșită: cea virală, cauzată de virusuri gripale sau paragripale, și cea bacteriană. Obiceiul este să se prescrie un tratament cu antibiotice, însă, dacă este vorba despre o bronșită virală, medicamentele vor fi ineficiente, iar copilul va căpăta rezistență pe antibioticul respectiv.

Tratamentul unei bronșite virale presupune consumarea de cât mai multe lichide și administrarea de paracetamol, în cazul în care apare febra. Adevăratul pericol al bronșitelor este că acestea pot evolua în astm bronșic. Aproximativ 50-65% dintre bronșitele recidivante se transformă în astm, așa că este esențial să acorzi o atenție sporită acestei afecțiuni. În cazul în care copilul respiră greu, tratamentul cu aerosoli este cea mai sănătoasă soluție. Spre deosebire de picăturile nazale, aerosolii nu dau dependență și nu sunt la fel de neplăcuți pentru copii. De aceea, este bine să ai în permanență în casă unul dintre aceste aparate de aerosoli pentru copii, pe care le poți folosi chiar și atunci când cel mic este doar răcit. După cum vezi, prețurile sunt accesibile oricui, iar beneficiile sunt incontestabile.

Gastroenterita neinfecțioasă poate ascunde afecțiuni mai grave

Majoritatea cazurilor de gastroenterită la copii este cauzată de rotavirus și, în afară de simptomele neplăcute, nu este periculoasă pentru cei mici. Gastroenterita se manifestă prin greață, vărsături, diaree, dureri și crampe abdominale. Cel mai mare pericol al acestei afecțiuni este deshidratatrea, motiv pentru care pediatrii recomandă de obicei consumarea a cât mai multe lichide precum apa sau ceai neîndulcit, care să nu irite stomacul și intestinele mai mult.

În cazuri rare, gastroenterita nu are cauze infecțioase, nici bacteriene. Însă apariția ei poate indica instalarea unei boli. De exemplu, dacă ea apare după ce copilul a mâncat lactate, poate indica dezvoltarea unei intoleranțe la lactoză. Persoanele care suferă de boala celiacă, adică organismul lor nu poate procesa glutenul, fac frecvent gastroenterite în copilărie. Boala Crohn este o formă severă de gastroenterită și poate apărea din cauza consumării unor alimente alterate sau toxice.

Când ar trebui să te îngrijoreze o iritație pe pielea copilului

Iritațiile sunt extrem de comune și nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare. Cele mai multe sunt inofensive și dispar de la sine, fără tratament. Pielea copiilor este extrem de sensibilă, așa că este normal să se înroșeacă mai rapid decât a adulților. Însă când o iritație este însoțită de febră sau când cel mic nu mai este activ și jucăuș, ci zace în pat, înroșirea pielii poate ascunde ceva mai grav. Medicul pediatru este singurul care poate pune diagnosticul în acest caz sau te poate îndruma spre un alt specialist.

Iată când ar trebui să mergi cu copilul la pediatru:


- iritația este însoțită de febră
- iritația este dureroasă la atingere
- iritația se extinde rapid
- copilul este amețit sau leșină
- iritația este însoțită de inflamarea limbii, umflarea gâtului sau de dificultate în respirație
- iritația apare imediat după ce copilul a mâncat ceva sau a luat
- un medicament

Nu uita că, indiferent de nelămuririle pe care le ai, medicul este singurul care îți poate spune ceva sigur și îți poate prescrie tratament pentru cel mic, așa că nu ezita să mergi la pediatru de fiecare dată când ai o îngrijorare legată de copilul tău.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Ermolaev Alexander .

"3 boli frecvente și banale pe care le fac copiii, însă care pot ascunde și afecțiuni grave" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
22.02.17 20:28: happyastrid
Si otita medie acuta. Pe mine m-a chinuit toata copilaria, Copiii mei au avut norocul sa se nasca si sa traiasca primii ani in Italia, si acolo otita avea un tratament prevenitv cu picaturi in nas. A***** s-a auzit si la noi de asta: http://greenliving.ro/tratamentul-si-preventia-otitei-cu-rinogermina/
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent