· articole
· intamplari

3 lucruri despre hormonii de sarcinaPe parcursul sarcinii, organismul tau se schimba in multe feluri. Hormonii sunt cei care determina aceste modificari la nivelul intregului corp si au rol in buna evolutie a sarcinii si pregatirea ta pentru nastere. Fiecare joaca un rol vital si complex. Este vorba despre asa-numita furtuna hormonala!

1.

MANIFESTARILE HORMONILOR

Progesteron
Secretat de ovare si placenta , progesteronul, de obicei in tandem cu estrogenul, ajuta la fixarea embrionului, dezvoltarea placentei si impiedica contracţia uterina. Secretia lui scade spre sfarsitul sarcinii, astfel incat prin contractii uterine fatul să fie expulzat.

Prea mult progesteron
Un nivel prea mare de progesteron creeaza: constipatie, arsuri la stomac, nas iritat si care curge incontinuu, vedere incetosata sau dureri de cap, risc mai ridicat de infectie renala.

Estrogen
Acest hormon este responsabil pentru dezvoltarea caracteristicilor sexuale feminine. Pe de alta parte, ajuta la maturizarea organelor bebelusului si mentine cursul normal al sarcinii.

Prea multi estrogeni
Nivelul ridicat de estrogen pe perioada sarcinii genereaza iritatii sau pete pe piele.

Hormonul "uitarii"
Ocitocina (produsa Ʈn diencefal dar si de placenta) stimuleaza contractiile uterine din timpul nasterii, dar tot ea te face sa uiti de durerile din timpul travaliului. Gonadotropina este hormonul secretat numai in timpul sarcinii si stimuleaza secretia de estrogeni si progesteron impiedicand eliberarea altor ovule.

Prea mult
Secretia crescuta de gonadotropina in primul semestru de sarcina poate determina stari de ameteala si voma.

2. INFLUENTEAZA BUNA DISPOZITIE

Zambesti acum si in minutele urmatoare plangi? Concomitent cu acele tulburari de metabolism prezentate mai sus, hormonii declanseaza modificari in psihicul femeii, de la anxietate, insomnie, fatigabilitate pana la adevarate sindroame depresive.

3. DUPA SARCINA, SE "LINISTESC"

Trebuie să stii Ć®nsa ca hormonii, dupa ce si-au incheiat fiecare contributia pentru ducerea la bun sfarsit a sarcinii, nu mai acÅ£ioneaza asupra ta si implicit dispar si manifestarile cu care te-ai confruntat in aceasta perioada. "Munca" hormonilor este una foarte grea si precisa dar fara aceste transformări nu ar fi posibil ca tu sa aduci pe lume o noua viata.Nota Articol publicat in revista Mamica de azi.

"3 lucruri despre hormonii de sarcina" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.2
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent