· articole
· intamplari

3 mituri despre momentul nașterii
Cu siguranțã, ai auzit multe povești despre momentul nașterii.

Dar nu pleca urechea chiar la orice!

Nu de multe ori în viațã vei primi o așa mare cantitate de informații precum în perioada sarcinii, înainte de momentul nașterii și în cea a primelor luni cu bebeluș. Din pãcate, nu toate sfaturile sunt demne de încredere. Hai sã vedem trei dintre cele mai comune neînțelegeri care vizeazã momentul nașterii.

Mitul: apa ți se rupe înainte de începerea travaliului
Realitatea: în filme sau la TV, travaliul se declanșeazã inevitabil cu o mare revãrsare de ape, ca sã zicem așa. În realitate, asta nu se întâmplã decât în aproximativ 10% din cazuri. De obicei, primele care apar sunt contracțiile, iar apa (membranele, adicã) e posibil sã nu se rupã pânã aproape de momentul nașterii. Chiar dacã se întâmplã sã ți se rupã, totuși, apa, asta nu înseamnã automat cã travaliul se va declanșa în secunda urmãtoare (ar trebui, totuși, sã îți suni medicul care a urmãrit sarcina). Cu toate acestea, deoarece riscul de infecții crește în acest caz, majoritatea doctorilor preferã inducerea travaliului în urmãtoarele 24 de ore, pentru a nu-și asuma riscuri inutile.

Mitul: când cervixul s-a dilatat, intri în travaliu
Realitatea: cervixul se poate șterge și dilata chiar și cu câteva sãptãmâni înainte de declanșarea nașterii. Doctorul îți va va verifica cervixul la fiecare control de rutinã și apoi, spre finalul sarcinii, sãptãmânal. Dar asta nu pentru cã indicã. neapãrat, începerea travaliului. Mãsurându-l constant, doctorului îi va fi mai ușor sã facã o diferențã în momentul în are tu te internezi pentru a naște. Ba chiar, la unele femei, contracțiile nașterii încep înainte ca cervixul sã se dilate.
Serclajul cervical, o procedurã de salvare a sarcinii

Mitul: doctorul stã lângã tine în travaliu
Realitatea: Adevãrul este cã nu prea are cum. Gândește-te cã travaliul poate dura mai multe ore, timp în care prezența sa este necesarã și pentru alți pacienți – poate asistã între timp la alte nașteri sau dã consultații. În schimb, te va verifica periodic. Așa cã nu te îngrijora. Oricum, nu vei fi lãsatã singurã (desigur, probabil ai auzit și povești nefericite, însã, în mod normal, vei avea mereu alãturi un cadru medical). Asistentele sau moașele din spital sunt cele care se vor ocupa de tine pe durata travaliului și ele au pregãtirea necesarã pentru a te monitoriza corect și a urmãri cum evolueazã lucrurile. Tot ele vor ține doctorul la curent cu ce se întâmplã și îl vor anunța dacã ceva pare în neregulã.

Foto: 123RF, Sursã: revista MAMI.

"3 mituri despre momentul nașterii" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre primii pasi:
Bebelusii si problemele lor. Partea a II-a - Colici

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent