· articole
· intamplari

3 mituri despre momentul nașterii
Cu siguranță, ai auzit multe povești despre momentul nașterii.

Dar nu pleca urechea chiar la orice!

Nu de multe ori în viață vei primi o așa mare cantitate de informații precum în perioada sarcinii, înainte de momentul nașterii și în cea a primelor luni cu bebeluș. Din păcate, nu toate sfaturile sunt demne de încredere. Hai să vedem trei dintre cele mai comune neînțelegeri care vizează momentul nașterii.

Mitul: apa ți se rupe înainte de începerea travaliului
Realitatea: în filme sau la TV, travaliul se declanșează inevitabil cu o mare revărsare de ape, ca să zicem așa. În realitate, asta nu se întâmplă decât în aproximativ 10% din cazuri. De obicei, primele care apar sunt contracțiile, iar apa (membranele, adică) e posibil să nu se rupă până aproape de momentul nașterii. Chiar dacă se întâmplă să ți se rupă, totuși, apa, asta nu înseamnă automat că travaliul se va declanșa în secunda următoare (ar trebui, totuși, să îți suni medicul care a urmărit sarcina). Cu toate acestea, deoarece riscul de infecții crește în acest caz, majoritatea doctorilor preferă inducerea travaliului în următoarele 24 de ore, pentru a nu-și asuma riscuri inutile.

Mitul: când cervixul s-a dilatat, intri în travaliu
Realitatea: cervixul se poate șterge și dilata chiar și cu câteva săptămâni înainte de declanșarea nașterii. Doctorul îți va va verifica cervixul la fiecare control de rutină și apoi, spre finalul sarcinii, săptămânal. Dar asta nu pentru că indică. neapărat, începerea travaliului. Măsurându-l constant, doctorului îi va fi mai ușor să facă o diferență în momentul în are tu te internezi pentru a naște. Ba chiar, la unele femei, contracțiile nașterii încep înainte ca cervixul să se dilate.
Serclajul cervical, o procedură de salvare a sarcinii

Mitul: doctorul stă lângă tine în travaliu
Realitatea: Adevărul este că nu prea are cum. Gândește-te că travaliul poate dura mai multe ore, timp în care prezența sa este necesară și pentru alți pacienți – poate asistă între timp la alte nașteri sau dă consultații. În schimb, te va verifica periodic. Așa că nu te îngrijora. Oricum, nu vei fi lăsată singură (desigur, probabil ai auzit și povești nefericite, însă, în mod normal, vei avea mereu alături un cadru medical). Asistentele sau moașele din spital sunt cele care se vor ocupa de tine pe durata travaliului și ele au pregătirea necesară pentru a te monitoriza corect și a urmări cum evoluează lucrurile. Tot ele vor ține doctorul la curent cu ce se întâmplă și îl vor anunța dacă ceva pare în neregulă.

Foto: 123RF, Sursă: revista MAMI.

"3 mituri despre momentul nașterii" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre primii pasi:
Bebelusii si problemele lor. Partea a II-a - Colici

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent