· articole
· intamplari

3 situații în care mamele se simt vinovate și ce soluții le oferă psihologii
Când devii mamă, toți din jur par să știe exact ce ai de făcut și toți par pregătiți să te judece, așa că multe mămici ajung să se simtă vinovate din diverse motive.Nu este ieșit din comun ca după ce devii mamă să te simți complet copleșită de responsabilitatea aceasta. Mai mult decât atât, alte mămici par mereu să fie cu un pas înaintea ta, par că știu exact ce au de făcut și parcă au găsit secretul de a face ziua de 72 de ore, nu de 24 cât are de fapt. Schimbările hormonale, schimbarea imensă din rutina familiei, dar și oboseala, fac ca mamele să se simtă adesea vinovate față de propriul copil. Iată câteva situații în care se pot regăsi o mulțime de mame, precum și părerea psihologului:

O ieșire sau un concediu fără bebe
După nouă luni în care sarcina ți-a dat nenumărate stări neplăcute, de la greață, la oboseală extremă, la glezne umflate, și după alte câteva luni bune în care nu ai legat mai mult de 2-3 ore de somn, simți nevoia unei ieșiri sau a unui concediu. Multe femei se simt vinovate când simt asta, iar când toți din jur vorbesc doar despre bucuria de a fi mamă, e greu să spui că ai nevoie de o pauză.

Ce spun psihologii? Ca mamele fericite au copii fericiți și că dacă vrei și poți să iei o pauză, chiar și una de câteva ore, ar trebui să repeți în minte de ce meriți asta. Gândește-te cât de bine-dispusă și zâmbitoare te vei întoarce acasă și cât de vesel va fi cel mic să te vadă! În plus, dacă obișnuiești să folosești o pompa de san, bebe are laptele asigurat și nu este privat de el câtă vreme ești plecată de acasă. În locul unei mame iritate și la capătul puterilor, va avea o mamă zâmbitoare, jucăușă și cu bateriile încărcate.

Reîntoarcerea la lucru mai devreme de unul/doi ani
Vrei să te întorci la serviciu mai devreme, pentru că îți place locul tău de muncă, nu vrei să pierzi prea multe sau pentru că pur și simplu veniturile în plus ți-ar prinde bine, dar te simți vinovată pentru că cel mic nu va mai fi niciodată bebeluș dar și pentru că s-ar putea să pierzi unele momente importante din viața lui.

Este un motiv de învinovățire frecvent întâlnit printre proaspetele mămici, însă asta nu înseamnă că este și un motiv fondat. Psihologii spun că o cale de a contracara acest sentiment este să gândim în perspectivă. Copilul tău va avea o mamă cu o carieră, o mamă care va fi un exemplu de persoană independentă și de persoană cu aptitudini vânate de o mulțime de angajatori. Mai mult decât atât, dacă motivele reîntoarcerii la lucru sunt strict financiare, mamele pot să privească acest lucru din perspectiva satisfacerii unor nevoi pe care copilul cu siguranță le va avea.

Nevoia de intimitate
În primele luni bebe a dormit cu voi, dar vă doriți mai multă intimitate, așa că încercați să faceți tranziția către camera lui. Copilul plânge, iar ca mamă te simți vinovată că îți dorești câteva momente intime cu soțul tău.

În acest caz, psihologii spun că mamele trebuie să conștientizeze faptul că acesta nu este singurul lor statut. Chiar dacă ai devenit mamă, asta nu înseamnă că nu mai ai nevoi absolut firești. Mai mult decât atât, intimitatea în cuplu este importantă și din punct de vedere emoțional și te poate ajuta să faci față mai bine responsabilităților.

Desigur, mai sunt și alte situații în care mamele se simt vinovate, însă trebuie să lucrezi zilnic cu tine, pentru a înlătura aceste emoții. Nu este neobișnuit să te simți vinovată, la fel cum nu este neobișnuit să vrei o pauză, să îți prețuiești cariera sau să ai parte de câteva ore singură în dormitor cu soțul tău.

Sursa foto: pyrozhenka/Shutterstock .

"3 situații în care mamele se simt vinovate și ce soluții le oferă psihologii " | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent