Proiectarea și amenajarea camerei celor mici este un proces care inevitabil va scoate la lumină copilul din tine.
Ca părinte, ai oportunitatea de a crea un spațiu pe care ți l-ai fi dorit și tu cu ani în urmă. Însă, chiar dacă există tentația să acoperi încăperea cu tapet sau jucării colorate, este important să aduci decorului o energie proaspătă și tinerească, fără a ignora aspectele practice esențiale.
Trebuie să ții cont de imaginația și preferințele copilului tău, dar și de faptul că personajele pe care le adoră astăzi s-ar putea să nu îl mai încânte la fel de mult peste câteva luni. Camera copilului trebuie să servească mai multor scopuri – loc de joacă, studiu și refugiu – dar cel mai important este să îi ofere confort și siguranță pentru a se odihni după o zi încărcată. Îți prezentăm câteva trucuri care să te ajute să decorezi o încăpere frumoasă și complet funcțională pentru copilul tău.
Adaugă multă culoare
Primul pas în a crea o vibrație atrăgătoare este să alegi o schemă de culori. Sunt recomandate nuanțele deschise, pastelurile, dar și tonurile neutre cu diferite accente. Pentru amenajare camerei copilului este nevoie ca toate elementele să fie într-o perfectă armonie cromatică. Poți alege o nuanță neutră pe pereți care va servi ca fundal pentru diferite obiecte decorative.
Dacă dorești mai multă culoare, creează un perete de accent sau vopsește doar tavanul într-o nuanță veselă. În cazul în care preferi tapetul, asigură-te că este un model mai simplu deoarece nu este indicat să domine întregul spațiu. Folosește lenjerie de pat, covoare, panouri de perete și draperii colorate.
Poți alege galerii pentru perdele de aici, pentru a decora ferestrele cu țesături deosebite care să dea camerei un aspect distinctiv. Ai grijă să echilibrezi culorile îndrăznețe cu tonuri neutre liniștitoare pentru a obține o imagine de ansamblu cât mai plăcută.
Optează pentru spații de depozitare inteligente
Cheia oricărei încăperi bine organizate este să aibă spații de depozitare care să nu aglomereze decorul. În camera copilului este absolut necesar să amplasezi câteva piese de mobilier atractive și funcționale. Coșurile sau cuferele colorate sunt o soluție eficientă pentru a găzdui jucăriile și hainele frecvent utilizate. Patul ar trebui să aibă rafturi sau sertare pe dedesubt. Este bine să folosești tot spațiul disponibil pe perete, mai ales dacă este vorba de o cameră mică. Rafturile suspendate sunt o opțiune pentru depozitare, mai ales că în partea superioară se pot plasa lucruri pe care să le acceseze doar adulții. Dulapurile deschise sunt excelente deoarece când copiii sunt mai mici poți opta pentru amplasarea unor cutii de depozitare. După ce aceștia cresc, se îndepărtează containerele și se folosesc ca rafturi pentru cărți sau obiecte decorative.
Indiferent de tipul de depozitare pe care îl alegi, trebuie să fie o combinație perfectă între formă, funcționalitate și distracție. Copiilor nu le surâde ideea unor piese de mobilier plictisitoare și foarte mari. Găsește produse amuzante sau modernizează mobila existentă prin pictarea ei sau adăugarea unor accesorii jucăușe.
Folosește grafica sau lucrările copilului pentru decor
Arta este o modalitate excelentă de a atrage atenția asupra unei anumite zone din încăpere. Tapet, stickere, autocolante, afișe, imagini de fundal cu animale preferate sau personaje din basme ori desene animate pot transforma camera copilului tău. Încorporează subtil diferite motive, însă fără a exagera deoarece micuții își schimbă radical gusturile într-un timp extrem de scurt. De asemenea, picturile sau proiectele de artizanat ale copiilor pot fi așezate frumos pe perete, în câteva rame ori cadre simpatice.
Folosește produse care să poată fi îndepărtate cu ușurință sau înlocuite pe măsură ce interesele copilului evoluează. Totodată, alege lucruri care nu se demodează foarte ușor. De exemplu, instalarea unei table de scris sau vopsirea unei porțiuni de perete în acest stil este folositoare de la o vârstă fragedă și până în adolescență.
Creează zone de lucru și de joacă
Pentru a-ți ajuta copilul să fie organizat, împarte spațiul din camera sa în zone dedicate tuturor activităților. Este nevoie de un loc pentru studiu în care să își facă temele, să rezolve puzzle-uri sau să realizeze proiecte creative. Amplasează un birou lângă fereastră pentru a-i asigura lumină naturală și aer proaspăt. Asigură-te că are suficient spațiu pentru a-și depozita cărțile sau articolele de papetărie. Folosește un stil neutru în această zonă ca să se concentreze mai bine.
Pentru timpul liber, amenajează-i un colț vesel cu jucării, jocuri video sau alte lucruri care îi asigură distracția, în funcție de vârsta lui.
Acordă o atenție deosebită iluminatului
Importanța luminii nu trebuie subestimată atunci când decorezi o cameră pentru copii. Creează un mediu ambiental feeric care să îi îndemne pe cei mici să viseze. Corpurile de iluminat colorate, în forme deosebite, care proiectează steluțe sau diferite personaje sunt liniștitoare și benefice pentru a alunga frica de întuneric. Abajururile speciale de pe mijlocul tavanului oferă o imagine frumoasă întregii încăperi. Pe lângă luminile decorative, copii au nevoie și de surse de lucru. Ia în considerare amplasarea unor lumini de lucru deasupra patului sau a unei veioze pe noptieră. De asemenea, zona de studiu trebuie să fie foarte bine iluminată, cea mai indicată fiind o lampă de birou haioasă.
Camera copilului tău este cea mai specială zonă din întreaga casă. Pentru a o amenaja cât mai eficient, ține cont de preferințele și obiceiurile sale. Fiecare copil este unic în felul lui, de aceea e important să creezi un decor care să îi reflecte personalitatea și unde să îi facă plăcere să își petreacă timpul.
Sursă: Digital WorkForce
Sursă foto: unsplash.