· articole
· intamplari

5 strategii pentru a evita stresul de sarbatorijpg?oh=351cb90121fe6064f0a608832cf68ab5&oe=56DCDE20&__gda__=1461041942_d8283682ef9efc0bcdd72353baf636b0"/>
A mai rămas puțin din acest an și simți cum te cuprinde, încet, dar sigur, stresul sărbătorilor? Dorești să te bucuri de aceste zile așa cum făceai în copilărie, dar simți că nu o vei scoate la capăt, cu atâtea treburi și responsabilități?

Ann Vernon, consilier la University of Northern Iowa, citată de site-ul Familyeducation.com te sfătuiește: “Nu-ți mai fixa așteptări atât de înalte! Fii realistă în legătură cu ceea ce poți face!”. Chiar dacă acest lucru ar putea însemna schimbarea unor obiceiuri, vei fi mai relaxată, mai apro-piată de familia ta, nu vei fi cuprinsă de stresul de sărbători și te vei putea bucura din plin de aceste zile. Citește, în continuare, câteva recomandări care ți-ar putea fi de ajutor.

Prioritizează!
Stresul sărbătorilor apare atunci când încerci să le faci pe toate, în același timp și vezi că nu-ți iese nimic. Este determinat în principal de senzația lipsei de control, așa că trebuie să-ți iei niște timp de gândire, să analizezi, să stabilești care sunt prioritățile și să cauți alternative. Spune-ți: „Dacă am timp voi face asta, dacă nu am, voi face doar asta”.

Deleagă
Trebuie să faci curat și să împodobesti cu decorațiuni de Crăciun întrega casa? Răspunsul este da! Trebuie să faci totul singură? Răspunsul este NU! Lasă și pe alți membri ai familiei să aibă partea lor de sarcini - cum ar fi câte o cameră de curățat și decorat pentru fiecare. Sau trageți la sorți și fiecare face ce poate, după vârstă. Sarcinile copiilor trebuie să die clare, instrucțiunile precise și nu te aștepta ca, în cazul lor, lucrurile să fie făcute perfect.

Nu ceda la rugăminți
„Vreau asta, vreau și asta!” Pe toată perioada sărbătorilor părinții tot aud aceste cuvinte, dar să cedezi la fiecare rugăminte a copilului tău poate să devină o sursă de stres. Este bine să-i spui unui copil că un cadou este prea scump. Chiar și Moș Crăciun are fonduri limitate, nu-i așa?. Puneți accent nu pe cadouri, ci pe partea de tradiție, care e mai puțin costisitoare. Coaceți împreună prăjituri, faceți cadouri sau ajutați persoanele mai nevoiașe. Explică celor mici că sunt alte familii care au mult mai puțin decât voi și că ar putea să ofere câteva din jucăriile lor vechi unor copii mai puțin norocoși.

Fiți realiști în ceea ce privește familia
Când rudele vin în vizită, nu încercați să vă folosiți de sărbători pentru a vă rezolva problemele din trecut. Sărbătorile sunt un moment de bucurie nu de readucere la suprafață a unor mai vechi conflicte. Cu puțină discreție și mult tact se pot evita momentele neplăcute, surse sigure de stres de sărbători.

Fii flexibilă și vei câștiga timp
Poți apela la bunici, prieteni sau chiar la babysitter pentru a câștiga niște ore libere, în care să te ocupi de treburi fără a mai supraveghea și copiii. Un film la cinema cu tati sau câteva ore de joacă la altcineva acasă sunt suficiente pentru a rezolva în liniște o parte din treburile casnice.

Foto: Guliver/ Thinkstock
Adaptare după un material publicat pe FamilyEducation.com: Adina Gruia.
"5 strategii pentru a evita stresul de sarbatori " | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent