· articole
· intamplari

5 variante sanatoase de gustari pentru copii
Variante de gustări pentru copii - tip sandviș, iaurt cu fructe, nuci/ semințe cu fructe, sticksuri de legume și dulce - oferite de nutriționist

Când vorbim despre gustări, ne referim la o categorie de mese intermediare, între mesele principale.

Scopul unei gustări pentru copii este să tempereze senzația de foame mare de la mesele principale și să facă o trecere lentă de la o masă principală la următoarea. În mod corect, au o valoare între 100-200kcal/ gustare.

10 alimente energizante in sarcina

5 variante de gustări pentru copii

Gustarea de tip sandviș

Este o combinație între un glucid cu eliberare lentă, aducător de energie (pâinea cu fibre, nu din făină albă) și o proteină sățioasă (carne, pește, pastă de ficat, făcută în casă, brânză și cremă de brânză făcută în casă sau telemea ușor sărată, mai rar cașcaval, ou). Ideal ar fi să adaugi legume, ca garnitură sănătoasă de fibre, minerale și vitamine proaspete. Atenție la mărimea sandvișului! O felie de pâine (nu două!), alături de porția de proteină corespunzătoare, se încadrează într-un aport caloric ideal, între 100-200 kcal/ gustare.

Invata-l bunele deprinderi

Gustarea de tip iaurt cu fructe

Este o combinație specială între o proteină animală care place copiilor, iaurtul, și glucidele dulci din fructe. Nu folosi iaurturile cu fructe din comerț. Acestea au un aport mare de zahăr suplimentar, dar și aditivi și conservanți.

Gustarea de tip nuci/ semințe cu fructe (după vârsta de trei ani)

Combină proteine vegetale precum fructele oleaginoase (nuci, alune, fistic etc) și un glucid energizant (fructe proaspete). Oleaginoasele au uleiuri de foarte bună calitate, care asigură dezvoltarea neurologică a copilului. În plus, conțin fibrele atât de necesare unei diete zilnice echilibrate, utile pentru combaterea constipației.

Alimente interzise copiilor

Gustarea de tip sticksuri (bețișoare) de legume și fructe

Copilul mic și preșcolarul ar trebui să consume cinci porții, combinate, de legume și fructe. Dimensiunea unei porții este raportată la dimensiunea pumnului strâns al copilului. Fructele și legumele trebuie consumate crude, în plin sezon, pentru a beneficia de întreaga lor valoare nutritivă.

Gustarea de tip "ceva dulce"

Poate fi o gustare sănătoasă, dacă o faci în casă, unde ai control asupra rețetei și a compoziției. Marea capcană a dulciurilor, zahărul, trebuie folosit cu moderație. Cornurile, covrigii, sandvișurile pre-ambalate, iaurturile cu fructe - toate din comerț - nu respectă calitățile unei gustări sănătoase. Aduc prea multe glucide rapide nesănătoase, făină albă, zahăr și excesiv de multe grăsimi.

Foto: 123RF, Sursă: revista MAMI/ dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul centrului ProVita - Diagnostic și tratament.

"5 variante sanatoase de gustari pentru copii" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre ce mancam?:
Ce trebuie sa stii despre alimentatie si greutate in sarcina

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent