Pentru ca micuțul tău să nu devină rotofei, în afară de a-l încuraja să facă mișcare, ai grijă să se încadreze într-un necesar energetic zilnic.
Pentru copii de 1 an, acesta este de aproximativ 1000 kcal/zi, la 2 ani de 1300 kcal/zi, iar la 3 ani de cel mult 1650 kcal/zi.
În meniul zilnic al unui copil, proteinele trebuie să reprezinte 13-15% din caloriile totale, fiind furnizate din pește, carne slabă, ouă, lapte și brânzeturi. Alimentele de origine vegetală (legume, verdețuri, fructe, cereale) conțin proteine cu valoare biologică inferioară.
Micul dejun trebuie să furnizeze 15-20% din necesarul energetic zilnic, prânzul 40%, cina 30% (evident, luată cu 3 ore înainte de culcare), iar gustările 15% în total: 5% cea de la ora 11 - momentul cel mai potrivit pentru a consuma fructe proaspete și 10% cea de la ora 16 sau 17 - ora la care este ideal să consume iaurt sau alte lactate.
Citește și: Omleta, cel mai popular mic dejun. 3 rețete deosebite pe care le poți încerca
În ceea ce privește grăsimile, începând de la vârsta de 2 ani, un copil are nevoie să consume lipide în 30% din meniul lui zilnic. Ideal este să ia lipidele din pește (consumat de 2-3 ori pe săptămână), ulei extravirgin de măsline sau alte uleiuri vegetale obținute prin presare la rece.
Nu este recomandat să se ofere copiilor dulciuri înaintea vârstei de 2 ani. Cele mai multe dintre dulciuri nu oferă decât aport de calorii, nu conțin nutrienți de valoare pentru creștere și dezvoltare. Sunt de preferat fructele, iar dintre acestea, cele intens colorate, cum sunt fructele de pădure, de exemplu.
Fibrele ne sunt necesare tuturor, cu atât mai mult copiilor. În afară de combinația fructe plus cereale cu lapte, alte idei de a combina fulgii de ovăz sunt cu piure de mere sau alte fructe (excelent este piureul de ananas proaspăt) și scorțișoară sau adăugate în ciorbă ori salată de fructe.
Citește și: Dieta vegetariană la copii poate fi sănătoasă!
Sursă foto: iStock.