· articole
· intamplari

6 strategii de renuntare la fumatjpg?oh=c2150c85eb683c4725995a82061cad43&oe=57894FD8&__gda__=1467652704_058c656f776caa7715607dd491073a4f"/>
Fumatul este nociv pentru sănătatea ta, a celor din jur şi a fătului - dacă eşti însărcinată. În plus, multe studii au arătat că există o legătură între fumatul în timpul sarcinuii şi sindromul morţii subite la sugar) prin afectarea sistemului cardio-respirator).

Nicotina din ţigări atacă pe mai multe fronturi: este inhalată, traversează placenta la făt, trece în laptele matern la sugar. Şi să nu uităm că, pe lângă nicotină, în ţigări mai sunt şi alte substanţe chimice precum arsenic, cadmiu, amoniac, gudron, monoxid de carbon.

Din păcate, nu e deloc uşor să scapi de dependenţa de fumat, chiar dacă ştii cât rău face acest obicei sănătăţii tale şi a celor din jur. Tocmai de aceea, ne-am gândit că strategiile de mai jos ţi-ar putea fi de ajutor.

Întârzie aprinderea ţigării – nevoia de fumat durează cinci minute.
Dacă în acest răstimp găseşti altceva de făcut, de preferinşă plăcut, nevoia se va diminua.

Fumează prima ţigară de dimineaţa cu o oră mai târziu
Astfel vei reduce numărul ţigărilor de peste zi.

Nu frecventa locuri în care se fumează
Vei vedea că poţi dărâma mituri cum ar fi cafeaua nu are acelaşi gust fără o ţigară. Iar dacă nu se poate altfel, renunţă şi la cafea. Fă-ţi în schimb o ciocolată caldă, un ceaia romat, un suc natural de fructe.

Elimină mirosul de fum din casă.
Spală perdelele, îndepărtează scrumierele, ascunde pachetul de ţigări într-un sertar.

Fă mişcare
Înot, baschet, badminiton, fotbal, ciclism, volei, alpinism, dans, box, karate - activitatea fizică îţi va diminua pofta de fumat.

Răsfaţă-te
Răsplăteşte-te cu banii economisiţi din necumpărarea ţigărilor cu ceva ce-ţi face plăcere (un ruj, o carte, un tratament cosmetic).

Mecanismul dependenţei
La nivel simplu, fumatul furnizează o doză din principalul ingredient al țigării – nicotina – cu fiecare fum inspirat. Substanța este rapid absorbită în sânge, datorită suprafeței mari a plămânilor, și ajunge la creier în mai puțin de 10 secunde. Receptorii din creier reacționează la stimularea cu nicotină eliberând dopamina, hormon responsabil cu starea de bine. De-a lungul timpului, receptorii cerebrali sunt condiționați să primească nicotină, astfel încât, atunci când substanța lipsește, fumătorul experimentează starea de sevraj. Astfel, nicotina este principala cauză a dependenței, însă în ultima vreme s-a demonstrat că și aditivii influențează această stare patologică.

Sursă: revista MAMI, noiembrie 2015, Foto: 123RF.com.
"6 strategii de renuntare la fumat" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre de pretutindeni:
Cele mai frumoase ghicitori pentru copii

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent