· articole
· intamplari

6 tehnici verificate pentru a-ti face mai usoară viata de mamica!0-0/s261x260/13177771_1001965513173856_991867176316100943_n.jpg?oh=76f958954733550fe3fff022b5372399&oe=579F47C6"/>
Simți că ești copleșită de treburile cotidiene? Faci comparație cu alte femei și ai impresia că ele sunt mame și gospodine mai bune decât tine? Atunci, poate sfaturile de mai jos îți vor fi de folos.

1. Prioritizează
Realizează o listă de sarcini pe care să o împarți în trei categorii: „lucruri importante”, „lucruri care pot fi delegate” și „lucruri la care pot renunța”. Înainte de a pune o sarcină într-o anumită categorie, analizeaz-o: de ce o faci, este sau nu urgentă, este cu adevărat importantă sau o faci în virtutea obișnuinței, este neapărată nevoie să o faci doar tu sau poți cere ajutorul și, după această scurtă analiză, îi poți găsi locul într-un a din cele trei categorii.

2. Cere ajutorul și gândește eficient
Cât timp pregătești masa, spune-i copilului să-și strângă jucăriile, iar soțului să așeze farfuriile. Dacă ai o bonă și aceasta nu exclude varianta să ofere o mână de ajutor, o poți ruga să pună hainele copilului la spălat sau să le așeze în dulap. Dacă prietenii sau rudele se oferă să te ajute, nu refuza. Acceptă-le ajutorul, lasă-i, de pildă, să strângă din grădină sau să facă cumpărăturile, fără să abuzezi, desigur, de disponibilitatea lor. Cu siguranță vei avea ocazii să te revanșezi față de ei!

3. Implică și copiii
Desigur, ești mai rapidă și ai mai multă îndemânare decât copilul tău (de exemplu, când vine vorba de aranjatul hainelor), dar implică-l în activitățile casnice. Este o ocazie importantă să comunicați și să lucrați împreună. În plus, îl ajuți să deprindă obiceiuri foarte folositoare.

4. Elimină consumatorii de timp
Pierzi zilnic timp căutând chei, jucării de-ale copilului, pantofi, haine sau alte lucruri? Fii organizată, desemnează un loc pentru acestea, de unde vor fi luate și unde vor fi puse mereu înapoi, și fiecare membru al familiei va trebui să respecte această regulă: un mic coșuleț pentru chei lângă ușă, un loc pentru încălțările de ploaie etc. Pentru a evita stresul dimineților agitate, când nu mai știi pe ce să pui mâna, seara, înainte de culcare, fă o scurtă trecere în revistă a lucrurilor de care ai nevoie dimineața, când îți pregătești copilul de școală, iar voi vă grăbiți la serviciu.

5. Fă mâncare mai multă
Pregătește mai multă mâncare și, ce rămâne, pune la congelator pentru o altă zi din săptămână. Opărește legumele care ți-au rămas pentru a le pune într-o salată de paste sau transformă mâncarea în plus de la masă (jumătate de șnițel, de castravete sau de roșie etc) într-un sandviș pentru a doua zi sau într-o gustare. E bine să ai în congelator o rezervă de legume sau de fructe congelate care te vor salva în situațiile limită.

6. Nu te mai compara cu alte mame și caută să te cunoști pe tine însăți
Când copilul meu era mai mic și ieșeam cu el în parc, ajunsesem de-a dreptul complexată. Aveam impresia că sunt înconjurată de mame, bunici sau bone perfecte, care gătesc foarte bine, care fac schimb de rețete complicate, care au casa lună, care merg și la serviciu și sunt și gospodine ideale. Am încercat să le urmez exemplul, dar pur și simplu nu mi-a ieșit. așa că am schimbat tactica. Am căutat să prioritizez (vezi punctul 1), să fiu organizată (vezi punctul 2) și, foarte important și de ajutor, să-mi implic și soțul. Iată în ce fel: după ce veneam de a serviciu și îl luam de la grădinița cu program prelungit, copilul meu își dorea foarte mult să rămână puțin la locul de joacă, iar eu nu-i refuzam această plăcere. De aceea, în zilele frumoase, când știam cu siguranță că vom poposi la locul de joacă, dar nu aveam mâncare pregătită, aveam grijă să-i las soțului meu ingredientele pentru un fel ușor - de exemplu îi lăsam orez fiert, legume congelate, el urmând doar să călească puțin legumele și să le amestece cu orezul, terminând în acest fel mâncarea.

Autor: Adina Brânciulescu, Foto: 123RF.
"6 tehnici verificate pentru a-ti face mai usoară viata de mamica!" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent