· articole
· intamplari

7 modalitati sa eviti repetarea cuvantului NU
Nu! De câte ori aude un copil într-o zi acest cuvânt? Într-adevăr, este un mod expeditiv de a-i transmite mesajul că nu are voie să facă ceva, care nu-ți cere să-i analizezi sau să-i prevezi comportamentul.

Dar te-ai gândit la riscurile interdicțiilor? Că spunând mereu NU devii cicălitoare, că în loc să-l corectezi și să-I încurajezi să facă lucrurile așa cum trebuie nu faci altceva decât să-i închizi gura?

NU este un cuvânt care interzice, dezaprobă și NU învață, NU instruiește. Gândește-te că încerci să-ți înveți copilul să-ți asculte instrucțiunile și îndemnurile, prin urmare cel mai bine este să fii cât mai exact când explici de ce nu e voie să facă ceva - cu cât înțelege mai bine situația cu atât crește șansele să-ți modifice comportamentul.

Iată câteva strategii pentru a evita repetarea permanent a cuvântului NU (desigur, eliminarea lui nu este posibilă, sunt situații în care este nevoie de NU, dar pe cât posibil este bine să-l eviți).

Cum ma comport cu copilul meu

Analizează-ți locuința. E un mediu propice creșterii unui copil? Decât să fie nevoie să-i spui constant să nu atingă un lucru sau altul, mai bine le aranjezi în așa fel încât să nu ajungă la ele și să poată explora în voie. Stresul va fi mai mic pentru ambele părți. pentru voi amândoi.

Întreabă-l care sunt regulile. Dacă încalcă o regulă pe care o cunoaște, înainte de a-l corecta sau de a-l pune să spună regula, întreabă-l pe el. „Unde aruncăm mingile?” „Cum mângâiem frumos cățelul?”. Ajută la repetarea și accentuarea regulii și subliniază faptul că el cunoaște deja comportamentul corect.

Distragerea atenției. Câteodată tot ce trebuie este să îi distragi atenția de la ce nu vrei sau nu poți să-i oferi. Pentru asta ai la dispoziție zeci de subiecte sau tentații!

Cand copiii nu pot avea ceea ce isi doresc

Oferă indicații simple.
Copiii mici nu pot urmări motivații complexe, așa că propozițiile scurte, clare îi ajută. Cuvântul pericol poate fi utilizat cu succes, de exemplu: „Joacă-te aici, e periculos acolo lângă foc” (în loc de un simplu “NU te juca acolo!”) În această indicație simplă copilul are și motivul pentru care trebuie să-și schimbe locul și va reține că acel colț este periculos.

Oferă alternative pozitive: în loc să spui „Nu sta pe jos” spune „De obicei noi stăm pe scaune” .

Fiți pozitivă, punctând neregulile fără să le puneți pe acestea pe primul loc. “Trebuie să ne străduim să facem observații pozitive, fără să le însoțim de altele critice”, spune dr. Elisa Medhus în cartea “Învață-ți copilul să gândească singur”, oferind următorul exemplu: “Hei, ce curat ai făcut în camera ta! Dar ai uitat să scoți jucăriile de sub pat” (sună mai bine și mai motivant decât” De ce nu ai strâns jucăriile de sub pat. Adună-le chiar acum!” )

Încurajează-l să se ajute singur
“Nu ai voie să te uiți la televizor, mergi la învățat!” Poți înlocui formularea restrictivă, cu “Ar trebui să te folosești de timpul până la masă parcurgând tabla înmulțirii.

Vor funcționa aceste sfaturi? Sunt rețete “magice”? O să fim sinceri cu tine: nu întotdeauna deoarece aplicarea acestora este mult mai dificilă decât teoria. Dar nu vă dați bătuți – nici tu mami, nici tu, tati! Pe măsură ce copiii își (și vă) testează limitele este nevoie de foarte multă răbdare din partea voastră. Dar cu timpul, vă veți convinge că un copil reacționează la negativism și răspunde la pozitivism. Este mai fericit să nu se afle mereu pe poziții de adversitate cu părintele - această poziție fiind mereu marcată prin NU, nu poți, nu face, termină - ci să coopereze și să comunice cu acesta.

Foto: Guliver/ Thinkstock
Autor: Adina Gruia.

"7 modalitati sa eviti repetarea cuvantului NU" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent