· articole
· intamplari

7 modalitati sa eviti repetarea cuvantului NU
Nu! De câte ori aude un copil într-o zi acest cuvânt? Într-adevãr, este un mod expeditiv de a-i transmite mesajul cã nu are voie sã facã ceva, care nu-ți cere sã-i analizezi sau sã-i prevezi comportamentul.

Dar te-ai gândit la riscurile interdicțiilor? Cã spunând mereu NU devii cicãlitoare, cã în loc sã-l corectezi și sã-I încurajezi sã facã lucrurile așa cum trebuie nu faci altceva decât sã-i închizi gura?

NU este un cuvânt care interzice, dezaprobã și NU învațã, NU instruiește. Gândește-te cã încerci sã-ți înveți copilul sã-ți asculte instrucțiunile și îndemnurile, prin urmare cel mai bine este sã fii cât mai exact când explici de ce nu e voie sã facã ceva - cu cât înțelege mai bine situația cu atât crește șansele sã-ți modifice comportamentul.

Iatã câteva strategii pentru a evita repetarea permanent a cuvântului NU (desigur, eliminarea lui nu este posibilã, sunt situații în care este nevoie de NU, dar pe cât posibil este bine sã-l eviți).

Cum ma comport cu copilul meu

Analizeazã-ți locuința. E un mediu propice creșterii unui copil? Decât sã fie nevoie sã-i spui constant sã nu atingã un lucru sau altul, mai bine le aranjezi în așa fel încât sã nu ajungã la ele și sã poatã explora în voie. Stresul va fi mai mic pentru ambele pãrți. pentru voi amândoi.

Întreabã-l care sunt regulile. Dacã încalcã o regulã pe care o cunoaște, înainte de a-l corecta sau de a-l pune sã spunã regula, întreabã-l pe el. „Unde aruncãm mingile?” „Cum mângâiem frumos cãțelul?”. Ajutã la repetarea și accentuarea regulii și subliniazã faptul cã el cunoaște deja comportamentul corect.

Distragerea atenției. Câteodatã tot ce trebuie este sã îi distragi atenția de la ce nu vrei sau nu poți sã-i oferi. Pentru asta ai la dispoziție zeci de subiecte sau tentații!

Cand copiii nu pot avea ceea ce isi doresc

Oferã indicații simple.
Copiii mici nu pot urmãri motivații complexe, așa cã propozițiile scurte, clare îi ajutã. Cuvântul pericol poate fi utilizat cu succes, de exemplu: „Joacã-te aici, e periculos acolo lângã foc” (în loc de un simplu “NU te juca acolo!”) În aceastã indicație simplã copilul are și motivul pentru care trebuie sã-și schimbe locul și va reține cã acel colț este periculos.

Oferã alternative pozitive: în loc sã spui „Nu sta pe jos” spune „De obicei noi stãm pe scaune” .

Fiți pozitivã, punctând neregulile fãrã sã le puneți pe acestea pe primul loc. “Trebuie sã ne strãduim sã facem observații pozitive, fãrã sã le însoțim de altele critice”, spune dr. Elisa Medhus în cartea “Învațã-ți copilul sã gândeascã singur”, oferind urmãtorul exemplu: “Hei, ce curat ai fãcut în camera ta! Dar ai uitat sã scoți jucãriile de sub pat” (sunã mai bine și mai motivant decât” De ce nu ai strâns jucãriile de sub pat. Adunã-le chiar acum!” )

Încurajeazã-l sã se ajute singur
“Nu ai voie sã te uiți la televizor, mergi la învãțat!” Poți înlocui formularea restrictivã, cu “Ar trebui sã te folosești de timpul pânã la masã parcurgând tabla înmulțirii.

Vor funcționa aceste sfaturi? Sunt rețete “magice”? O sã fim sinceri cu tine: nu întotdeauna deoarece aplicarea acestora este mult mai dificilã decât teoria. Dar nu vã dați bãtuți – nici tu mami, nici tu, tati! Pe mãsurã ce copiii își (și vã) testeazã limitele este nevoie de foarte multã rãbdare din partea voastrã. Dar cu timpul, vã veți convinge cã un copil reacționeazã la negativism și rãspunde la pozitivism. Este mai fericit sã nu se afle mereu pe poziții de adversitate cu pãrintele - aceastã poziție fiind mereu marcatã prin NU, nu poți, nu face, terminã - ci sã coopereze și sã comunice cu acesta.

Foto: Guliver/ Thinkstock
Autor: Adina Gruia.

"7 modalitati sa eviti repetarea cuvantului NU" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent