· articole
· intamplari

8 obiceiuri care au un rol important in prevenirea racelii si gripei
Din octombrie și până prin luna mai răceala și gripa ne vor tot da de furcă.

Există însă câteva lucruri simple prin care poți preveni afecțiunile sezonului rece. Recomandările sunt pentru întreaga familie!

• Vaccinează-te.
Conform cercetărilor, cel mai sigur mod de a evita gripa este vaccinarea. Persoanele vârstnice și copiii care nu au împlinit cinci ani sunt cele mai vizate grupe de vârstă, dar răceala și gripa pot afecta pe oricine.

• Păstrează-ți mâinile curate.
Nu știi niciodată peste ce microbi dai în timpul zilei, așa că spală-te pe mâini cât de des poți, mai ales înainte de a mânca.

• Nu-ți atinge fața.
Microbii pe care îi ai pe mâini pot să fie o sursă de infecție dacă îți atingi tot timpul nasul, ochii, gura. Pe cât posibil, stăpânește-te.

• Odihnește-te cât mai mult.
Când dormi sau te relaxezi sistemul tău imunitar se luptă cu microbii. Organismul își face acum și micile reparatii, esențiale pentru a evita o imunitate scăzută, iar stresul și lipsa de somn îl împiedică să facă acest lucru.

• Consumă fructe și legume.
Desigur, e indicat să ai întotdeauna o alimentație sănătoasă, dar recomandarea aceasta este cu atât mai importantă cu cât ne aflăm în sezonul rece, în care ești predispus gripei și răcelilor. Reține că vitaminele și mineralele din fructe și legume îți întăresc sistemul imunitar!

• Aer proaspăt
E doar un mit faptul că aerul rece cauzează gripa sau răcelile. De fapt, contactul des cu temperaturile joase în aer liber întărește sistemul imunitar!

• Activitate fizică
Exercițiile fizice nu trebuie să lipsească din programul familiei tale. Acestea stimulează circulația sângelui și a limfei și, odată cu ele, a celulelor sistemului imunitar. Crește metabolizarea hormonilor de stres și astfel scade acțiunea acestora asupra sistemul imunitar.

• Nu fuma!
Fumatul te face mult mai sensibil la boli, de la răceală și gripă la cancer și boli de inimă. Copiii care inspiră fumul de țigară pot, de asemenea, să prezinte un risc ridicat al acestor boli.

Reține (dacă totuși te-ai îmbolnăvit)!
Masca este o formă de protecție pentru cei din jur. Nu ezita să o porți.

Acoperă-ți nasul și gura când strănuți sau tușești.
Pentru a nu răspândi microbii, folosește batiste de hârtie, ferește-te de persoanele apropiate și, pe cât posibil, spală-te pe mâini după aceea. Este recomandat să nu strănuți în palme, deoarece de pe palme microbii pot ajunge oriunde – pe obiectele și pe oamenii pe care-i atingi. Dacă nu ai la îndemână un șervețel de hârtie sau dacă nu te poți spăla imediat după ce ai strănutat în palme, acoperă-ți gura și nasul cu brațul.

Foto: Guliver/ Thinkstock
Autor: Adina Gruia.

"8 obiceiuri care au un rol important in prevenirea racelii si gripei " | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent