· articole
· intamplari

Acceptarea parintilor vitregi de catre copii
A fi parinte vitreg poate fi o adevarata provocare dar si recompensele pot fi la fel de mari precum incercarile care te asteapta.

Fie ca ai deja copii, fie ca este prima oara cand te afli in aceasta ipostaza, nu va fi usor sa iti gasesti locul in noua familie. Si cum nu exista o reteta perfecta pentru a te acomoda cu situatia si a-ti lua rolul in primire, trebuie sa abordezi situatia cu multa rabdare si vointa.

Incepe cu pasi mici.
Oricat de mult iti doresti sa creezi o legatura cu noul tau copil, trebuie sa intelegi ca este nevoie de timp pentru a construi o relatie. Increderea si respectul se castiga dupa multe incercari, iar copii au o sensibilitate aparte care ii ajuta sa isi dea seama esti nesincer sau fortezi lucrurile. Relatia voastra nu trebuie sa fie la fel ca cea pe care o are cu parintii naturali, ci o relatie bazata pe propriile experiente si nevoi.

Timpul vindeca ranile.
Oricare ar fi motivul pentru care parintii naturali nu mai sunt impreuna, deces sau divort, copii au nevoie de timp sa se vindece si sa te accepte in viata lor. Acestia pastreaza multa vreme in suflet speranta ca parintii sa se impace si sa redevina o familie, de aceea se simt raniti, nervosi sau confuzi atunci cand apare altcineva in viata lor.

Factori care influenteaza acceptarea parintelui vitreg de catre copii

Varsta copilului.
Copii mai mici se adapteaza mai usor cu schimbarile din viata lor.

De cat timp va cunoasteti.
Daca va cunoasteti de mai mult timp, tranzitia va fi mai usoara insa exista riscul sa fii invinuit de separarea parintilor.

Relatia parintilor naturali.
Daca cei doi soti care s-au despartit comunica si au o relatie bazata pe respect, sunt sanse mai mari ca parintele vitreg sa fie acceptat in familie. Copilul nu va fi expus certurilor si barfelor, deci nu va auzi lucruri suparatoare despre parintele vitreg.

Timpul petrecut impreuna de copil cu parintele vitreg.
Nu fi sufocant, trebuie sa ii oferi spatiul de care copilul are nevoie, sa petreaca timpul cu parintii naturali, dar fii in preajma mereu atunci cand are nevoie. Cu timpul se va atasa si de tine si veti petrece din ce in ce mai mult timp impreuna.

Traditiile casei.
Respecta obiceiurile familiei, nu incerca sa schimbi ceva ce functioneaza. Puteti sa gasiti impreuna activitati pe care sa le transformati in traditii noi, in functie de feedbackul pe care il primesti de la copil.

Sursa kidshealth.org
Traducere: Elena Stanciu.

"Acceptarea parintilor vitregi de catre copii" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent