· articole
· intamplari

Accepta-ti copilul asa cum e !

Autor: elsycutza
data publicarii: 02.03.06Orice parinte tinde sa-l perceapa pe cel mic prin oglinda propriei personalitati, dorindu-si ca aceasta sa-i calce pe urme.Spre exemplu, daca esti o persoana extrovertita si careia ii place sa fie in centrul atentiei, iar fiica ta este mai timida, ai tendinta, poate, sa incerci sa ii impui sa se comporte altfel decat simte ea.

Un alt aspect este ca majoritatea parintilor doresc sa-si realizeze visele care au ramas doar vise, netransformandu-se in realitate asa cum si-ar fi dorit, prin intermediul copiilor. Este ca si cum ar trai ei insisi acele satisfactii si impliniri. Daca tatal copilului, de exemplu, si-a dorit sa devina medic, insa, din anumite cauze nu a putut urma facultatea de medicina, nu este deloc exclus sa-l oblige pe copil sa se orienteze spre aceasta facultate, fara sa tina cont de preferintele si inclinatiile acestuia. Insa nu este o regula.

Suntem toti de acord ca nu este usor sa il accepti pe cel mic asa cum este. Iti doresti ce este cel mai bine pentru el, numai ca ceea ce consideri tu ca e bine poate sa nu coincida cu ceea ce intelege el prin aceasta. Incercam sa ii impunem ceea ce dorim noi, in loc sa ne mentinem atitudinea deschisa si sa fim dispusi sa ne adaptam personalitatii lui.

Cel mai bun mod de a-i fi, cu adevarat, de folos, este de a-l ajuta sa se descopere si sa se cunoasca el insusi. Rolul parintilor este de a-i arata directia potrivita si nu de a i-o impune. Orice parinte trebuie sa fie constient de faptul ca micutul are calitati care trebuie stimulate si cultivate, dar si defecte sau slabiciuni pe care se intampla sa nu le putem schimba si trebuie sa le acceptam ca atare.

Prioritatea mamei este sa invete sa-l asculte pe cel mic si sa asculte ce are de spus. Varsta de trei-patru ani este ideala pentru a afla ce il intereseaza pe copil, ce isi doreste si tot acum poti sa-i stimulezi creativitatea. Odata stabilite, legatura emotionala si comunicarea dintre mama si copil nu pot fi distruse decat in situatii extreme.

Evita etichetarile. In primii ani ai micutului esti tentata sa-l sufoci cu exemple: "Prietenul tau e mai cuminte", "Colegul tau e mai activ". Oricum la aceasta varsta copilul este in proces continuu de schimbare si isi poate schimba atitudinea.

Visele si dorintele copiilor trebuie incurajate chiar daca nu coincid cu ale noastre. Daca micutul vrea sa devina actor, insa tu il vezi medic, nu incerca sa-l demobilizezi. Ia in calcul si faptul ca isi va schimba de nenumarate ori punctul de vedere pana ajunge la varsta la care trebuie intr-adevar sa decida ce vrea sa faca in viata.

Cel mai important este sa stie ca poate conta pe tine in orice situatie!


(Text cules din Revista de medicina Remedio, autor Raluca Novac ).

"Accepta-ti copilul asa cum e !" | cont nou | 4 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
27.05.06 12:21: iutzulica
in primul rand felicitari pt articol.nici eu nas fi putut sa spun mai bine la treaba cu etichetarile.si eu am trecut prin asta in copilarie.eu nu vreau sa mi calce pe urme fimiu decat la faptul ca familia e familie.in rest hotaraste el.eu am fost o persoana timida,cam prostuta,de care se cam radea in copilarie.eu il vreau indraznet dar asta nu inseamna ca daca nu va fi asa ii voi da exemple pozitive pe alti copii.nu vreau sal fac doctor nici artist,nici avocat.eu ilvreau doar fericit ,sanatos si cu o pofta nebuna de viata.el ppt mine e cel mai bun,cel mai destept si cel mai frumos va dati seama.o sal invat sa aibe incredere in el.o sal laud nu o sal jignesc de fata cu altii.si cu cartea asta e ii place bravo lui.nui place iarasi bravo.inseamna cai place altceva iar eu trebuie sa descopar cei place ca sa l pot incuraja si ajuta sasi atinga scopurilesi visele.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de elsycutza

Evaluare
scor mediu 4.05
voturi 19


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent