· articole
· intamplari

Activitatile extrascolare pot deveni o sursa de stres?0-9/12239599_911829352187473_4861004373086169153_n.jpg?oh=456ac873697e77d3fd5d81b82a6bcc59&oe=56F59B05"/>
Organizarea și programul zilnic sunt foarte importante pentru copil. În acest fel, în ziua lui își găsesc loc atât școala, cât și lecțiile, odihna, joaca și diversele activități extrașcolare.

În plus, pentru copil, un stil de viață organizat și ordonat reprezintă un foarte bun exercițiu atât pentru viitorul apropiat deoarece cantitatea de teme pentru acasă și lecții de învățat se va mări treptat, cât și pentru cel îndepărtat - deoarece organizarea, echilibrul, abordarea sistematică a unor situații și probleme nu aduc decât beneficii.

Totuși, să nu uităm că este un copil și chiar dacă tu îți dorești să aibă un program bine stabilit și totul să fie organizat ca la carte… uneori mai are nevoie și de câte o pauză. Încorsetat de atâtea reguli și de strictețe, de lucruri care-i sunt impuse, copilul simte nevoia să evadeze și să respire.

Lasă-i copilul libertatea de a alege
Unele familii au reguli stricte în ceea ce privește activitățile extrașcolare pe care trebuie să le facă cel mic - în clasa întâi muzică, în clasa a doua dans, în clasa a treia tenis etc. Totul este clar, organizat și stabilit. Alți părinți sunt mai flexibili și se ghidează după evoluția și preferințele copilului lor. În ambele situații, trebuie să fie puse în balanță beneficiile participării la activitatea extrașcolară aleasă și costurile acesteia, care sunt mai complexe decât par la prima vedere: timp, energie, efort financiar, stres – pentru copil și pentru întreaga familie.

În mod ideal, copilul ar trebui să aibă un cuvânt de spus când vă hotărâți să-l dați la un curs, în așa fel încât să nu dictați voi tot ceea ce urmează el să facă. Trebuie să simtă că are și el un rol în alegerile care privesc propria lui persoană. În acest fel, învață să abordeze cu responsabilitate alegerile pe care le face și, odată ce a ales o activitate, va fi mai interesat de ea, știind că a fost consultat, că s-a discutat cu el, decât dacă i-ar fi fost impusă.

Cel mai bine este ca activitățile extrașcolare spre care vrei să-l orientezi să corespundă cu interesele lui și în ele să se regăsească lucrurile de care este pasionat. În jurul vârstei de 4-6 ani ar trebui expus la mai multe activități, pentru a putea să descopere ce îl atrage. Dacă un curs îi displace sau devine o sursă de stres și anxietate, cel mai bine este să îl retragi sau să cauți altceva.

Semnele că un copil este prea aglomerat pot să fie lipsa poftei de mâncare, tulburări de somn, scrâșnitul dinților, apatia, lipsa interesului de joacă.

IMPORTANT: Jocul copilului este foarte important, de aceea observă felul în care se joacă pentru a-l putea cunoaște mai bine și pentru a descoperi dacă sunt lucruri care-l stresează sau îl nemulțumesc. Copiii folosesc joaca pentru a se elibera de tensiune și stres, așa că felul în care se joacă spune multe despre ei.

Foto: Guliver/ Thinkstock
Autor: Adina Gruia.
"Activitatile extrascolare pot deveni o sursa de stres?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent