· articole
· intamplari

Activitatile structurate si jocul liberjpg?oh=6bb96bd3dffc890f0ccd49a09248efd0&oe=5728246A&__gda__=1466212631_c404d0dbad5671b5e119f0606f5ee585"/>
Atât activitățile pe care le organizezi și supraveghezi tu, cât și jocul liber sunt importante pentru dezvoltarea copilului tău.

Psihologul Judith Hudson subliniază într-un articol publicat pe site-ul Babycenter.com un un aspect interesant pe care trebuie să-l iei în calcul - copiii de la o grădiniță cu program prelungit vor avea ambele tipuri de activități de-a lungul zilei (activităţi structurate şi jocul liber), în schimb cei aflați la o grădiniță cu program normal, până la prânz, vor avea nevoie de mai mult timp liber și joacă acasă.

Diferenţa aceasta apare deoarece activitățile educative se desfășoară în prima parte a zilei, prin urmare copilul de la o grădiniţă cu program normal are parte de mai puțină joacă liberă (în general, la grădinițele cu program prelungit, după masa de prânz vine somnul, o gustare și apoi joacă liberă până când vin părinții). De aceea este important să discuți cu educatoarea copilului tău, să afli care este programul zilei și cât timp se desfășoară activități educative, cât timp este dedicat pentru jocul liber, relaxare şi jocuri în aer liber.

În general, pe la cinci ani, copilul tău va fi interesat să recreeze în joaca lui scenarii din lumea reală (de pildă, își mângâie, îmbrățișează și hrănește ursulețul de pluș pentru că așa faci cu frățiorul mai mic). Are un prieten imaginar sau inventează povești care par adevărate și se așteaptă să le crezi, spune Judith Hudson. Pentru asta, tu nu trebuie decât să-i pui la dispoziție material de lucru: cuburi, păpuși, animale de pluș, obiecte necesare pentru diverse proiecte artistice, cărţi cu imagini. Nu-l cicăli cu prea multe întrebări, lasă-l să fie condus de propria fantezie.

Pe de altă parte, copilul preșcolar este încântat să desfășoare activități în care se folosește de abilitățile nou dobândite, iar aici îi poți un ajutor, implicându-te în activități. Oferă-i seturile de creație care implică urmarea mai multor pași pentru a crea ceva, lasă-l să-ți dea o mână de ajutor în bucătărie unde, pentru a prepara o mâncare, un desert ușor, trebuie să urmărească anumiți pași, pune-i la dispoziție materiale științifice (o lupă este fascinantă pentru copil) sau începeți să realizați experimente ştiinţifice simple, despre fenomene simple, pe înțelesul lui.

Foto: Guliver/ Thinkstock, Sursa: BabyCenter, Adaptare: Adina Gruia
.
"Activitatile structurate si jocul liber" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Magazin de jucarii
Articolul cel mai citit despre joaca:
Activitati pentru copii

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent