· articole
· intamplari

Activitati pentru dezvoltarea limbajuluijpg?oh=dfffce2846df1e81368b3bc72dc317ae&oe=5771F4DB&__gda__=1467222902_f2defd59284924c590eec032d42b48a7"/>
Familia este un mediu excelent pentru dezvoltarea limbajului copilului - cu cât exersează (vorbește, ascultă) mai mult, cu atât va fi mai priceput.

Începe prin a fi tu însuți/ însăți un bun ascultător, iar asta înseamnă nu doar să asculți ce-ți spune copilul, ci și să-i pui întrebări, să faci comentarii sau să inițiezi o conversație mai complexă.

Iată, mai jos, câteva jocuri și activități pentru dezvoltarea limbajului. În recomandările pe care ți le facem ținem cont de faptul că cei mici au diferite stiluri de a învăța, Astăzi ne vom referi la copilul auditiv

Activități pentru dezvoltarea limbajului la copilul auditiv

Vorbește cu copilul când sunteți împreună.
Povestește-i ceva interesant, ceva nou ce ai aflat în acea zi, redă-i o conversație pe care ai avut-o la lucru, vorbește-i despre tine și mama ta când erai mică etc. Poate pare că nu te ascultă, dar, în realitate, este atent. Vei fi surprinsă când îl vei auzi repetând ceva din ce i-ai spus prietenilor lui.

Ține minte: copiii sunt mimi naturali, imita tot, așa că ai grijă la propriul limbaj!

Pune întrebări deschise, la care trebuie să răspundă amănunțit.
Întreabă “Ce ai facut astăzi la școală?” în loc să-l întrebi “Te-ai distrat azi la școală?”. Răspunsul va fi altul. Dacă răspunde mai greu, fii mai clară: „Ce experiment științific ați făcut azi?” Dă-i ocazia să răspundă și arată entuziasm când asculți; detaliile pot să ți se pară neimportante, dar pentru el sunt foarte importante.

Joc pentru antrenarea auzului fonematic

Bucură-te de conversație cât poți și arată acest lucru.

Înregistrează-l cântând sau spunând povești.
Copilului îi place să-și audă propria voce și va fi fascinat să o asculte. Păstrează înregistrările! Peste mulți ani te va încânta să auzi vocea copilului tău când era mic.

Reia o poveste preferată a copilului tău și citește-i-o cu voce tare.
Doar că, de data asta, fă pauze în momentele cheie pentru a-l lăsa pe cel mic să le povestească el. Sau poți schimba intenționat ceva din poveste, pentru a vedea dacă îți corectează greșelile.

Spune-i să-ți povestească ceea ce citește.
Dacă e mărișor și știe să citească, seara, când sunteți împreună la masă, lasă-l să-ți povestească ce a citit în ultima vreme și pune-i întrebări legat de ce spune, oferindu-i astfel ocazia să spună ce i-a plăcut și ce nu i-a plăcut din carte.

Încurajează-l să citească cu voce tare.
Ani la rând, cât a fost micuț, i-ai citit tu, acum e momentul să inversați rolurile. Găsește cărți pe care poate să le citească ușor și care nu sunt foarte lungi, așa încât să nu-și piardă entuziasmul.

Sursă: BabyCenter.com, Adaptare: Adina Gruia, Foto: 123RF.com
.
"Activitati pentru dezvoltarea limbajului" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent