· articole
· intamplari

Adoptia: Stabilirea unei comunicari deschise si oneste
Daca ai adoptat de curand un copil sau ai de cand sa adopti unul in viitorul apropiat, probabil treci printr-o perioada plina de emotii.

De la incantare si entuziasm pentru noul membru al familiei pana la ingrijorare si chiar frica pentru ceea ce iti rezerva viitorul.

Intelegand mai bine rolul pe care il joaca adoptia in cresterea si dezvoltarea copilului tau, il poti ajuta sa isi inteleaga si sa isi accepte unicitatea si sa invete sa fie mandru de cine este el si de modul in care a ajutat la formarea unei familii.

Din aceste motive, este foarte important sa ai o atitudine deschisa si onesta referitoare la adoptia copilului tau. Vorbeste cu el despre adoptie din momentul in care este capabil sa inteleaga; in mod normal intre 2 si 4 ani. Cuvantul 'adoptat' trebuie sa faca parte din vocabularul timpuriu al copilului tau. Aceste discutii timpurii te vor ajuta si te vor antrena sa discuti despre adoptie si ii vor arata copilului tau ca nu este nici o problema in a discuta pe aceasta tema. Daca tu iti faci probleme in legatura cu faptul ca copilul tau nu este copilul tau biologic, el va simti aceasta.

La fel cum oricarui copil ii face placere sa asculte povestea nasterii sale, un copil adoptat va simti acelasi fior ascultand detaliile venirii sale in cadrul familiei. Pe parcursul procesului de adoptie, tine un jurnal sau fa notite, la fel cum o viitoare mama pastreaza detaliile sarcinii. Tine minte datele importante si pasii procesului de adoptie. Fa fotografii ale oamenilor si locurilor implicate in noua viata a copilului tau. Aceste detalii te vor ajuta atat pe tine cat si pe copilul tau sa intelegeti mai bine atat viata timpurie a copilului cat si procesul de adoptie.

Arata-i copilului cat de mult de bucuri de existenta lui in cadrul familiei inca din prima zi. Multe familii celebreaza anual ziua sosirii sau ziua in care s-a incheiat adoptia, in plus fata de ziua de nastere. Aceasta ii arata copilului ca a sosit in familie intr-un alt mod, dar de aceea nu este mai putin apreciat sau iubit.

Prin discutii deschise si oneste referitoare la adoptie ii furnizezi copilului instrumentele de care va avea nevoie pentru a raspunde intrebarilor mult mai dificile pe care le va intalni pe masura ce creste. Copilului ii vor fi puse intrebari la care el nu va fi in stare sa raspunda. Acestea pot fi intrebari simple, inocente, cum ar fi: 'De la cine ai mostenit ochii astia asa frumosi?' sau 'Cu cine semeni? Cu mama? Sau cu tata?'.

De asemenea, pot fi intrebari referitoare la istoricul medical al familiei, cum ar fi: 'A avut cineva din familia ta cancer? Diabet?' sau pot fi intrebari referitoare la nationalitate.

Cele mai dureroase intrebari sunt totusi cele pe care copilul si le pune singur. 'Cine sunt?' 'De unde am venit?' 'De ce m-au abandonat parintii?'.

Mai devreme sau mai tarziu, aceste intrebari, sau altele asemanatoare, vor apare. Multi copii adoptati pur si simplu nu stiu sa raspunda.

A fi adoptat joaca un rol vital in dezvoltarea imaginii despre sine a copilului. Acest fapt devine o parte de baza a identitatii sale. Multi copii adoptati cresc simtindu-se diferiti fata de ceilalti copii. Aceste diferente sunt reale. Multi copii adoptati pot avea doua perechi de parinti. Unii dintre ei au dus lipsa de afectiune sau chiar de hrana sau ingrijire medicala de baza. Oricare sunt circumstantele, este important de realizat faptul ca experienta de viata a copilului adoptat este diferita fata de cea a celorlalti copii.

Cu cat amani mai mult discutiile despre adoptie, cu atat mai greu va fi. Orice nivel de deschidere pe care il dezvolti cand copilul este foarte mic va fi de ajutor pe masura ce copilul creste si incepe sa puna intrebari din ce in mai dificile in legatura cu adoptia sa. Daca ti se pare dificil sa vorbesti cu copilul despre adoptie, discuta cu medicul pediatru. El poate fi o sursa importanta de suport si intelegere.


.

"Adoptia: Stabilirea unei comunicari deschise si oneste" | cont nou | 3 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
25.10.03 13:21: m34
Sunt un barbat necasatorit, nu am gasit inca partenera de viata, cu toate ca as vrea din tot sufletul. Imi plac si imi doresc foarte mult copii, iar una dintre variante ar fi adoptia unui copil parasit, desi nu stiu daca este posibil acest lucru. Am intors problema pe toate partile, insa este extraordinar de greu, si nu din punctul meu de vedere, care as fi cel mai fericit om din lume, ci pentru problemele care ar aparea mai tarziu in relatia copil - parinte adoptiv si mai ales in relatia copil adoptat - societate. Articolul acesta mi se pare foarte bun si de ajutor, fara a epuiza nici pe departe subiectul, el ne ofera niste directii si sfaturi foarte utile.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

06.11.03 08:00: muchi
Adevarate, si de bun simt, comentariile de mai sus dar ce te faci cand copilul adoptat nu are un trecut cunoscut, fiind pur si simplu abandonat intr-o gara? Ce sa-i spui despre parintii lui genetici, despre copilaria lui de pana a fi gasit de politie intr-o cutie de carton, ca un catelus mic, trist, flamand, bolnav....?
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

20.04.06 00:59: sicamin
Frumos articol dar regret mult ca nu l-am gasit mai devreme.Cum poti spune copilului aproape adolescent, ca a fost infiat?
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre incotro?:
10 idei de cadouri pentru ziua mamei

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.90
voturi 11


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent