· articole
· intamplari

A inceput scoala sau gradinitajpg?width=220&height=167"/>
Inceperea scolii presupune reintegrarea copiilor in colectivitate. Contactul cu multe persoane si explorarea diverselor spatii din institutie ii predispun pe acestia la mai multe infectii decat in perioada de vacanta.

E bine ca micutii sa fie incurajati sa invete regulile de baza ale igienei, astfel inc├ót, in momentul in care nu mai sunt sub supravegherea parintilor, sa ┼čtie sa se ingrijeasca singuri.

Bolile aerogene sunt cele care se transmit pe calea aerului ┼či au ca poarta de intrare nasul, faringele ┼či aparatul respirator. Cele mai cunoscute din aceasta grupa sunt: scarlatina, rujeola (pojar), rubeola, varicela (varsat de v├ónt),oreionul, tusea convulsiva (tuse magareasca), gripa, difteria, meningitele, encefalitele, pneumoniile, tuberculoza. Anumite semne si simptome ne pot atrage atentia asupra unei posibile imbolnaviri din cele enumerate mai sus: existenta de cazuri in anturaj, in colectivitate, o stare generala modificata cu c├óteva zile inaintea debutului bolii c├ónd apar ┼či semne distinctive care orienteaza diagnosticul.

Febra, eruptia pe piele care se extinde apoi, ne poate orienta spre o boala eruptiva: varicela, rubeola, rujeola, scarlatina. Fiind vorba de boli cu grad mare de contagiozitate si cu o cale de transmitere simpla, pe cale aeriana, bolile eruptive pot fi contractate cu usurinta in colectivitati mari. Pentru unele dintre ele exista vaccinuri cu care pot fi imunizati copiii, in timp ce pentru altele este nevoie de luarea unor masuri terapeutice usoare la domiciliu in vederea ameliorarii simptomelor, atunci când boala se manifesta.

Temperaturile din ce in ce mai reci atrag o multime de virusuri pregatite sa atace sanatatea copiilor. Infectiile respiratorii pot degenera si in alte complicatii daca sunt tratate necorespunzator. Cel mai bun mod de protejare a copiilor il reprezinta imunizarea. Exista metode naturale de imunizare (suplimente alimentare, sport) sau vaccinuri.Trebuie ca apartinatorii sa acorde incredere vacinarii, ca mijloc de prevenire a unor imbolnaviri grave. In multe cazuri sta in puterea noastra sa prevenim boli infectioase fata de care inca nu exista produse vaccinale.

Infectiile digestive. Cele mai frecvente sunt: diareile infectioase, toxiinfectiile alimentare, dizenteria, hepatitele virale. Se recomanda spalarea m├óinilor de foarte multe ori pe zi pentru ca ar trebui sa stim ca cei mai mari du┼čmani ai imbolnavirilor digestive sunt m├óinile. M├óinile se contamineaza cu diver┼či microbi in timpul activitatilor noastre ┼či apoi, prin intermediul m├óinilor, contaminam in continuare toate obiectele, alimentele cu care venim ulterior in contact.

Scaunele diareice insotite de alterarea starii generale, febra, greturi, varsaturi ┼či prezenta in scaun de s├ónge, puroi, mucus trebuie sa reprezinte un semnal de alarma ┼či sa va determine sa consultati un medic pediatru. Recomandarile de regim, tratament, modalitati de hidratare trebuie respectate. Nu se administreaza antibiotice de prima intentie, ci ca ultima alternativa.

┼×coala sau gradinita este locul cel mai frecvent mentionat atunci c├ónd un copil se imbolnave┼čte de hepatita cu transmitere digestiva. Denumita ┼či boala m├óinilor murdare, hepatita A este o boala are ca simptome si semne distinctive febra, oboseala, greata ┼či varsaturile, colorarea in galben a tegumentelor (icter), urini colorate intens. Boala se transmite cu u┼čurinta prin atingerea gurii cu m├óinile infectate de bacterii. Bolnavii se izoleaza in spital si se iau masuri de prevenire in r├óndul contactilor.

Infectarea cu paraziti intestinali (oxiuri, limbrici, giardia.) se produce in grupuri si apare in toate clasele socioeconomice. Calea principala de infectie este reprezentata de cea fecal-orala (mâini murdare si alimente contaminate), insa exista si autoinfectie. Se recomanda mentinerea curateniei generale in casa sau in spatiile in care isi desfasoara activitatile colectivitatile (crese, gradinite, scoli). Schimbarea zilnica a lenjeriei intime, spalarea dupa folosirea toaletei, evitarea scarpinarii zonelor perianale pruriginoase, impreuna cu tratamentul medicamentos recomandat de catre medic reprezinta metodele de tratare si prevenire a infectarii cu paraziti intestinali.

Paduchii inca mai sunt o problema medicala de actualitate. Pediculoza capului poate afecta persoanele de orice nivel social. Este foarte dificia preventia raspândirii pediculozei intre copii deoarece ei impart foarte frecvent aceleasi caciuli, sepci, pieptene si alte obiecte. Examinarea frecventa a scalpului scolarilor poate sa deceleze prezenta pediculozei iar tratamentul precoce impiedica raspândirea pediculozei la ceilalti membri ai familiei. Riscul este redus prin evitarea contactului prelungit cu persoanele infestate.

Este mai u┼čor sa previi dec├ót sa tratezi. Acesta este un adevar ┼či sta la indem├óna noastra sa o facem.

AUTOR: Dr. Claudia Ilie ÔÇô Medic specialist pediatru MEDAS.
"A inceput scoala sau gradinita " | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent