· articole
· intamplari

1-3 ani: 1-3 ani: Ajuta-i pe copii sa faca fata maniei

Autor: Ami
data publicarii: 16.12.02


Mania copiilor reprezinta o grea incercare pentru educatorii care doresc sa ofere o ghidare constructiva, etica si efectiva a copiilor. Articolul incearca se prezinte ceea ce se cunoaste despre componentele maniei, factorii care contribuie la intelegerea si controlul maniei, precum si modul in care educatorii pot ghida exprimarea maniei la copii.

CELE TREI COMPONENTE ALE MANIEI
Mania are 3 componente:
Starea emotionala a maniei
Prima componenta este emotia in sine, definita ca o stare afectiva sau excitata, sau un sentiment experimentat atunci cand un scop este blocat sau nevoile nu sunt satisfacute. Cateva tipuri de furnizori de stres producatori de manie, cu care copii mici se confrunta in actiunile din clasa sunt:
- conflicte cu privire la posesie, ceea ce implica faptul ca cineva ia bunurile (proprietatea) copiilor sau le invadeaza spatiul.


- atacul fizic, ceea ce implica faptul ca un copil ii face ceva altui copil, ca de exemplu il impinge sau il loveste.
- conflictul verbal, de exemplu a cicali sau a ironiza.
- respingerea, care implica un copil care este ignorat sau nu i se permite sa se joace cu altii de seama sa.
- ajungerea la o intelegere, care implica adesea cererea sau insistarea asupra copiilor ca sa faca ceva ceea ce nu doresc - de exemplu sa se spele pe maini.
Exprimarea maniei
A doua componenta a maniei este exprimarea ei. Unii copii isi exprima mania prin expresii faciale, plangand, imbufnandu-se sau vorbind, dar fac putine pentru a incerca sa rezolve problema sau sa se confrunte cu cel care a provocat-o. Altii rezista in mod activ printr-o aparare fizica si verbala a pozitiei lor, infumurare, sau posesivitatea pe cale non-agresiva. Cu toate acestea, alti copii isi exprima furia cu o razbunare agresiva prin represalii fizice si verbale indreptate impotriva provocatorului (agresorului). Unii copii folosesc indrumarea adulta, cautand solutii sau confort din partea unui educator sau spun unui educator despre incident.
Educatorii pot folosi strategii de ghidare a copilului pentru a ajuta copiii sa-si exprime sentimentele de furie prin cai constructive din punct de vedere social. Copiii isi dezvolta idei despre cum sa-si exprime emotiile, in principal prin interactiunea sociala in famiile lor si ulterior prin privitul la televizor sau a filmelor, jucarea de filme video si citirea de carti. Unii copii au invatat o abordare negativa si agresiva de exprimare a furiei si, cand se confrunta cu conflictele manioase de zi cu zi, recurg la folosirea agresiunii in clasa. O mare provocare pentru educatorii copiilor mici este de a incuraja copiii sa recunoasca sentimentele de furie si sa-i invete sa-si exprime furia in moduri pozitive si efective.
Un mod de a intelege mania
A treia componenta a experientei furiei este intelegerea, interpretarea si evaluarea emotiei. Deoarece abilitatea de a regla exprimarea furiei este legata de intelegerea emotiei si deoarece abilitatea copiilor de a reflecta asupra maniei lor este intr-un fel limitata, copii au nevoie de indrumare din partea educatorilor si parintilor in intelegerea si modul de a face fata sentimentele lor de manie.

INTELEGEREA SI CONTROLUL MANIEI
Dezvoltarea proceselor cognitive de baza se refera la dezvoltarea graduala a copiilor de a intelege mania.
Memoria
Memoria se imbunatateste substantial in timpul copilariei, facand capabili copii mici sa-si aminteasca mai bine aspecte ale maniei, starnind interactiuni. Copiii care au dezvoltat idei nefolositoare despre cum sa-mi exprime mania pot regasi strategii nefolositoare mai vechi, chiar si dupa ce educatorii i-au ajutat sa castige o perspectiva mult mai buna. Aceasta cautare, implica faptul ca educatorii trebuie sa le aminteasca unor copiii, uneori mai mult de o data sau de doua ori, despre caile mai putin agresive de exprimare a maniei.
Limbajul
A vorbi despre emotii ii ajuta pe copii mici sa-si inteleaga sentimentele. Intelegerea emotiilor la copiii prescolari este prezisa, in general, de abilitatea de a comunica. Educatorii se pot astepta la diferente individuale in abilitatea de a identifica si categorisi sentimentele de manie, deoarece famiile copiilor abordeaza o varietate de aborbari in descutia despre emotii.
Manifestarile controlate si automate
Manifestarile controlate cuprind privirea sinelui separat de altii si ca un agent activ, independent, cauzal. Autocontrolul se refera la la controlul impulsurilor, tolerarea frustrarilor si amanarea satisfactiei imediate. Initial, autocontolul la copiii mici reprezinta o baza pentru educatorii copiilor mici care pot dezvolta strategii de a educa abilitatea crescanda a copiilor de a-si regla exprimarea maniei.

GHIDAND MODALITATILE DE EXPRIMARE A FURIEI LA COPII
Educatorii ii pot ajuta pe copii sa faca fata maniei, ghidandu-i inspre intelegerea si modalitatea de a face fata acestor emotii. Experienta a dovedit aici, ca pot ajuta copiii sa inteleaga si sa faca fata sentimentelor de manie intr-un mod direct si nonagresiv.
- Crearea unui climat emotional sigur
O stare sanatoasa din copilarie, permite copiilor sa-si recunoasca toate sentimentele, placute si neplacute, si sa nu le fie rusine de manie. Un sistem sanatos de clasa are granite clare, ferme si flexibile.
- Un model responsabil de infranarea maniei
Copii au o slaba abilitate de a intelege emotiile, cand adultii afiseaza multa manie. Adultii care au cea mai mare eficienta in a ajuta copiii sa faca fata maniei, folosesc modelul responsabil prin recunoasterea, acceptarea si asumarea de responsabilitati pentru sentimentele proprii de manie si isi exprima mania in moduri directe si nonagresive.
- Ajuta copiii sa-si dezvolte abilitati automate
Educatorii copiilor mici si bebelusilor fac o multime de "munca" automata deoarece copiii care sunt in ingrijirea lor au o capacitate limitata de a-si regla propriile emotii. Pe masura ce copiii cresc, adultii pot transfera in mod gradual controlul personalitatii asupra copiilor, ca acestia sa-si poata dezvolta abilitati automate.
- Incurajeaza copiii sa-si eticheteze sentimentele de manie
Educatorii si parintii pot ajuta copiii mici sa faca o etichetare a maniei lor, invatandu-i ca au un sentiment si ca pot folosi un cuvant pentru a descrie sentimentul lor de manie. O inregistrare permanenta (o carte sau un tabel) poate fi realizata din liste de etichetari ale maniei (de exemplu, suparat, iritat, enervat) si clasa se poate referi la ea atunci cand discuta despre sentimentele de manie.
- Incurajeaza copiii sa vorbeasca despre izbucnirile nervoase
- Interactiunile
Copiii prescolari inteleg mai bine mania amintindu-si emotiile cand adultii li le explica. Cand copiii sunt implicati intr-o interactiune cu izbucnire emotionala, educatorii pot ajuta ascultandu-i fara sa-i judece, sa-i evalueze sau sa le comande sa simta altfel.
- Foloseste carti si povesti despre maniei pentru a ajuta copiii
- A intelege si a face fata maniei
Bine-stiutele povestiri despre manie si alte emotii, valideaza sentimentele copiilor si dau informatii despre manie. Este important sa se treaca in revista toate cartile despre manie, deoarece anumite povestiri invata despre moduri iresponsabile de a face fata maniei.
- Comunica cu parintii
Unele dintre strategiile care implica discutia cu parintii despre anumite arii de invatamant, pot fi folosite pentru a asigura asistarea lor in ajutarea copiilor sa invete sa-si exprime emotiile. De exemplu, articole despre cum sa invete sa foloseasca cuvinte pentru a eticheta mania, pot fi incluse intr-o scrisoare pentru parinti.

Copiii ghidati catre o infranare responsabila a maniei sunt mai predispusi sa inteleaga si sa faca fata sentimentelor de manie direct si nonagresiv, si sa evite stresul, adesea insotit de un slab management al maniei. Educatorii pot usura intelegerea si controlul maniei adoptand strategii de ghidare pozitive.
.
Articole din aceeasi categorie


"1-3 ani: 1-3 ani: Ajuta-i pe copii sa faca fata maniei" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de Ami

Evaluare
scor mediu 2.6
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent