· articole
· intamplari

Ajuta-l pe copil sa-si inteleaga sentimentele. Jurnalul sentimentelorjpg?oh=dfc5df0a3950191b43c09894b2af978c&oe=56D3DDCC&__gda__=1460447111_0b858316dc28f6c443c76a71ab5ecddc"/>
Sentimentele pot fi copleșitoare pentru un adult, ce să mai spunem de un copil. care poate că nici nu înțelege ceea ce trăiește în anumite momente și de ce experimentează niște stări neobișnuite

Odată ce copilul tău începe să-și dezvolte un „vocabular” emoţional şi să înțeleagă mai bine situaţiile sociale, ajută-l să-și facă și să țină un jurnal al sentimentelor. Beneficiile sunt multiple. Desigur, îi oferă şansa de a-şi exersa scrisul, dar şi de a avea un loc sigur, un colț doar al lui, în care își analizează sentimentele, cum și când are anumite trăiri şi să descopere metode de a acţiona în situaţii sociale mai dificile.

Probleme in gasirea unor prieteni? Cum iti ajuti copilul in aceasta situatie

Prin jurnalul sentimentelor, o veritabilă terapie prin scris, își exersează: comunicarea în scris, inteligenţa emoţională, vocabularul, recunoaşterea și rezolvarea unor situații sociale - problemă, identificarea emoţiilor. Un astfel de jurnal este o metodă la îndemâna celor mici de a-și identifica emoţiile, sentimentele, stările şi cauzele lor, combinând în acelaşi timp scrisul și desenul (zilnic sau sporadic).

Cum iti inveti copilul sa ia decizii

Materiale necesare:
• Pix
• Creioane sau markere
• Hârtie albă
• Biblioraft
• Perforator
• O listă amplă de sentimente

Cum procedați
1. Parcurgeți împreună generoasa listă cu sentimente pe care aţi realizat-o anterior şi roagă-l să încercuiască toate cuvintele care se aseamănă cu starea de « bine » - sinonime ale cuvântului « fericit » sau care se asociază cu acesta: « simpatic », « entuziasmat » etc.

2. După ce aveţi o listă substanţială de sentimente, vorbiţi despre momentele în care copilul le simte. De exemplu este fericit când petreceţi timp împreună? E entuziasmat când merge la petreceri?

3. Pentru fiecare situaţie discutată, dă-i o foaie de hârtie pe care să deseneze ceva legat de aceasta. Roagă-l apoi să scrie una - două propoziții sub imagine, prin care să descrie desenul şi situaţia, folosind denumirea sentimenului pe care îl reprezintă.

4. După ce aveţi câteva file cu desene şi texte, perforaţi-le şi adăugaţi-le în dosar (biblioraft). Puteţi decora coperta sau scrie mare titlul “Jurnalul sentimentelor“

Încurajează-ţi copiulul să scrie în acest jurnal de câteva ori pe săptămână sau ori de câte ori are o experienţă mai intensă care îi trezește sentimente. De-a lungul timpului adăugaţi mai multe file şi sentimente, apoi faceţi o trecere în revistă a lucrurilor scrise.

Foto: Guliver/ Thinkstock
Sursă: FamilyEducation.com
Traducere: Adina Gruia.
"Ajuta-l pe copil sa-si inteleaga sentimentele. Jurnalul sentimentelor" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent