· articole
· intamplari

Ajuta-ti copilul sa invete din greseli. Afla cum
Este nevoie de diplomație și de multă răbdare în față enervării și a încăpățânării copilului pentru a alege sancțiunea potrivită, în așa fel încât aceasta să-i fie de folos și să fie o lecție de viață, nu o pedeapsă care generează frustrări, accentuează încăpățânarea și lupta pentru putere.Cred că ai observat deja că o abordare centrată pe greșeli - pedeapsă, restricții și frică, în care strigi la copil, înrăutățește fricțiunile și ieșirile lui violente. Prin urmare încearcă să schimbi strategia. Cum ar fi că voi doi să nu fiți adversari, ci doi coechipieri care lucrează la corectarea unei situații/ a unui comportament?

Pedeapsa este asociată de copil în primul rând cu frica (acesta fiind și motorul ei – îl pedepsești pentru a-i fi frică să mai repete greșeala), dar și cu neîncrederea – nu ai încredere în el, așa că preiei controlul situației. O abordare pozitivă și constructivă, care poate că ar da și rezultate mai bune decât dacă încerci să-i inspiri teamă este să-l faci părtaș la luarea deciziei.

Deci, în loc să-I spui, “dacă nu oprești tableta, ți-o opresc eu”, încearcă și varianta: “Te-ai jucat mult pe tabletă, ce-ar fi să încerci să faci și altceva interesant. Ce idei ai avea?”

În felul acesta, copilul nu mai este pedepsit, ci devine părtaș la luarea deciziei și, dacă-l ajuți sugerând activități interesate, dacă este cazul, va renunța la tabletă.

Caută să nu te pui pe poziții adverse cu copilul. Nu este vorba de un conflict sau de lupta pentru putere, în care sunt doi combatanți - tu contra lui sau el contra ta. O formulare constructivă, prin care-l faci să înțeleagă că sunteți o echipă este să-i spui: “Dragul meu, avem o problemă. Cum sugerezi să o rezolvăm?”

Foto: www.pixabay.com Editor: Adina Gruia.

"Ajuta-ti copilul sa invete din greseli. Afla cum" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent