· articole
· intamplari

Alaptare - Puseul de crestere

Autor: roxanamirela
data publicarii: 08.04.10In primul an de viata bebelusii vor creste cu o rata uimitoare. Din momentul in care vin pe lume si sunt hraniti ei cresc. Vor fi perioade cand bebelusul va creste cu o rata mult mai mare fata de normal. Aceste perioade sunt cunoscute sub numele de pusee de crestere, perfect normale pentru bebelusii sanatosi.

In timpul unui puseu de crestere bebelusul alaptat pare sa fie extrem de infometat si nesatisfacut, ii creste apetitul sau doarme des si putin. Dorinta lui este de a suge mai des, chiar si dupa 10 minute de la ultimul supt. Pe perioada puseului de crestere un bebelus care nu se mai trezea noaptea poate reveni la treziri pentru a se hrani.

Puseele de crestere intervin in perioade diferite, in functie de copil. Primul puseu este posibil sa se inregistreze după 7-10 zile de la nastere, urmatorul la 2-3 saptamani, 4-6 saptamani, 3 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni. Dupa primul an de viata, ritmul miraculos de crestere va deveni mult mai lent. Durata unui puseu poate fi de la 2 zile pana la 7 zile. Din pacate, poate fi extrem de obositor pentru mama, mai ales dacă exista si alti copii Ć®n familie. Dar lucrurile se vor aseza de la sine, mama trebuie sa realizeze ca astfel productia de lapte va creste, deci oferta va fi Ć®n funcÅ£ie de cerere. Este un semn ca bebelusul vrea mai mult lapte.

Din pacate, cunosc foarte multe mame care din lipsa informaţiei, din cauza medicilor pediatrii, din cauza presiunii celor apropiaţi samd au suplimentat cu lapte praf sau au inceput diversificarea (prea timpuriu) pe motiv ca laptele nu este suficient, bebelusul e agitat, moare de foame, sta numai la san, laptele nu mai e consistent.

Unii specialisti consideră că puseul de crestere are doua scopuri: suplimentarea caloriilor necesare pentru dezvoltare si reglarea productiei de lapte pentru satisfacerea necesitatii cresterii bebelusului.Unii bebelusi pot, pur si simplu, sa simta o nevoie mai mare de a manca Ć®n unele zile, asa cum si noi, adultii, simÅ£im uneori.

Cu fiecare hranire la san prolactina - hormonul lactatiei - se produce, iar corpul va stii sa produca mai mult lapte. Prolactina are un nivel maxim in primele ore ale diminetii si se recomanda alaptarea bebelusului la cerere, in special pe timpul noptii pentru a se ajunge la un nivel ridicat al producţiei de lapte.

O regula pentru a ajuta mama ar fi sa nu se mai uite la ceas pentru a nu mai stii cat a trecut de la ultima alaptare sau cat dureaza un supt sau de cate ori s-a trezit pe noapte.

Ascultati-va copilul, puneti-l la san ori de cate ori cere, satisfaceti-i nevoia de crestere!

Nu permiteti ca un puseu de crestere sa va scada increderea in dvs. in ceea ce priveste alaptarea. Permiteti sa va creasca increderea in capacitatea de a citi nevoile copilului. Increderea va va fi recompensata cu o productie lactata crescuta, cu un copil fericit cu nevoi satisfacute si cu faptul ca mama a fost isteata pentru ca si-a ascultat pruncul, el stiind intotdeauna ce este bun: laptele matern!
Sursa: http://atasatlasanulmamei.blogspot.com/.

"Alaptare - Puseul de crestere" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre ce mancam?:
Ce trebuie sa stii despre alimentatie si greutate in sarcina

Articole de roxanamirela

Evaluare
scor mediu 3.66
voturi 6


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent