· articole
· intamplari

Alaptare: Alaptare: Alaptarea in tandem

Autor: mamaluieric
data publicarii: 30.04.06


Cu toate ca se spune ca alaptarea este o metoda de contraceptie, astazi suntem deja constienti ca nu pentru oricine si nu in orice situatie este asa. Deci nu avem 100% siguranta vis-a-vis de o noua sarcina. Mama are toate sansele sa ramane gravida daca nu mai alapteaza exclusiv si inca la fiecare 2 ore.

Deobicei, medicii si familia vad cu ochi destul de rai daca mama insarcinata alapteaza in continuare si solicita ablactarea.In ultimii ani, Liga La Leche s-a intalnit cu numeroase mame care au alaptat fara probleme si foarte fericite in timpul sarcinii. In multe parti ale lumii acest lucru este acceptat, nici nu se pune problema intarcarii.

Daca copilul inca nu a implinit varsta de 1 an, mama poate simti extraordinar de importanta continuarea alaptarii. Daca mama este sanatoasa, acest lucru deobicei nici nu are contraindicatii.

La un copil mai mare se pune intrebarea: oare are nevoie inca de supt sau doar obisnuinta il retine sa se intarce spontan? Stim ca avantajele alimentatiei cu lapte de mama sunt neschimbate si dupa varsta de 1 an, alaptarea intarind mult din punct de vedere psihic relatia mama-copil, deci acest obicei nu este in niciun caz "obicei prost".

Daca lasam dupa copil, renunta singur la supt deobicei candva intre 2 si 4 ani. Dupa parerea Dr. William Sears, pediatru de renume, unul dintre specialistii ai caror lucrari stau la baza filosofiei Ligii La Leche, este de parere ca intarcarea timpurie este un moft in civilizatia vestica a zilelor noastre.

Femeia insarcinata are temeri. Sa alapteze in continuare in timpul graviditatii? Poate sa dauneze embrionului alaptarea?

In laptele de mama se intalnesc doar urme de hormoni de sarcina, deci sub nici o forma laptele de mama nu este nociv pentru copilul alaptat. Din contra, embrionul este expus mult mai mult actiunii hormonilor, care nu ii sunt periculoase.

In jurul lunii a 4-a de sarcina, in general scade vizibil cantitatea de lapte. Daca mama se hraneste sanatos, supravegheaza cresterea in greutate a copilului, eventual inlocuieste cantitatea lipsa cu mancare solida, atunci alaptarea in timpul sarcinii nu poate fi daunatoare nici copilului, nici embrionului.

O intrebare frecventa este daca contractiile uterului din timpul alaptarii pot fi periculoase pentru embrion, respectiv daca maresc riscurile nasterii premature sau eventual a unui avort spontan. Din pacate, si fara alaptare exista un anumit procent de avorturi spontane si nasteri premature. Ar fi prea simplu ca pentru astfel de probleme solutia sa fie alaptarea.

Nu s-a facut nicio statistica pentru a stabili ce legatura exista intre problemele aparute in sarcina si alaptare. Cu toate acestea, o buna parte dintre medici recomanda incetarea alaptarii. Stiind ca nu are nicio baza stiintifica ideea ca ar trebui sa se inceteze alaptarea in cazul unei noi sarcini, merita sa-ti intrebi medicul pe ce se bazeaza cand te sfatuieste in acest sens.

Conform statisticilor, excitarea mamelonului in al treilea trimestru de sarcina poate porni nasterea, dar stimularea folosita de-a lungul experimentului a fost cu mult mai puternica decat cea pe care o face un copil prin supt. Deci se presupune ca excitarea mamelonului in timpul alaptarii, chiar in timpul relatiilor sexuale, nu are acelasi efect ca amintitul experiment.
O mama care a avut avort(uri) spontane ar trebui sa se gandeasca mai bine daca continua sau nu alaptarea in timpul unei noi sarcini? Dupa parerea consultantilor Ligii La Leche da, cu toate ca nu este nicio garantie ca in cazul unor semne clare de iminenta de avort (sangerari, respectiv contractii) intreruperea alaptatului poate salva sarcina, si nici ca daca continui sa alaptezi sigur vei pierde sarcina. In aceste cazuri, parintii sunt cei care trebuie sa ia greaua hotarare. Sunt cazuri cand mama considera ca trebuie sa tina cont de necesitatile copilului alaptat si se bazeaza pe natura. In alte cazuri, prefera sa inceteze alaptarea in speranta salvarii embrionului.

In cazul in care de-a lungul sarcinii tale te intalnesti cu una din urmatoarele probleme:
- dureri in partea de jos a burtii, sangerari sau
- scadere continua in greutate,
trebuie sa iei in calcul intarcarea copilului.

Oboseala, nervozitatea, mamelonul sensibil din timpul graviditatii poate sa-i creasca mamei nesiguranta. Este bine daca stie ca sunt sanse mari ca copilul sa renunte de buna-voie la san.

Dupa o statistica facuta intre membri LLL, 69% dintre mame au anuntat ca copiii alaptati s-au intarcat spontan candva de-a lungul sarcinii. (Nu stim cati s-ar fi intarcat si asa, fara a fi vorba de o sarcina a mamei).

Sunt mai multe sanse pentru intarcare. In prima parte a sarcinii gustul laptelui se schimba. La acest lapte ii spuneau babele ca “nu mai e bun”, ca “s-a stricat”. Pe urma in jurul lunii a 4-a, laptele brusc se imputineaza. Spre sfarsitul sarcinii, laptele isi schimba compozitia si densitatea, devenind colostru in asteptarea nou-nascutului. In sfarsit, copilul poate renunta la supt si daca mama sta cateva zile dupa nastere in spital.

Si ce se intampla daca copilul mic lupta cu toate obstacolele si continua sa suga? Pai, in acest caz mama si copilul vor beneficia de deosebita placere pe care o numim alaptarea in tandem.


Sursa: Rózsa Ibolya
(Ruth Lufkin: articol aparut in Leaven magazin 1995 mai-iunie si cartea Womanly Art of Breastfeeding)
Articol aparut in revista Ligii La Leche
.

"Alaptare: Alaptare: Alaptarea in tandem" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre ce mancam?:
Ce trebuie sa stii despre alimentatie si greutate in sarcina

Articole de mamaluieric

Evaluare
scor mediu 4.25
voturi 16


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent