· articole
· intamplari

0-1 ani: 0-1 ani: Alergia la laptele de vaca
Este cea mai frecventa alergie alimentara a copiilor.

Ea incepe sa se manifeste dupa introducerea in alimentatia sugarului a laptelui formula care are la baza protein de vaca. Din fericire, in majoritatea cazurilor, alergia dispare dupa varsta de 2 ani.Un sistem digestiv imatur

Alergia la laptele de vaca reprezinta, ca si “febra de fan”, o reactive puternica a sistemului de aparare a organismului. In cazul acesta, organimsul produce o cantitate prea mare de anticorpi, care actioneaza impotriva proteinelor din laptele de vaca. In mod normal, acestea sunt prelucrate la nivelul stomacului si peretelui intestinal, dupa care trec in sange. Peretele intestinal functioneaza, de fapt, ca un filtru foarte fin, prin care trec numai albuminele de dimensiuni foarte mici. Sangele le transporta apoi catre toate celulele organismului.
Sistemul digestiv al bebelusilor nu este complet dezvoltat, astfel incat proteinele din laptele de vaca nu pot fi segmentate, ramanand la dimensiuni mari. In cazul alergiei la laptele de vaca, organimul le recunoaste ca fiind straine si idezirabile. De aceea, produce anticorpi care sa actioneze impotriva lor.

Simptome diferite

Reactia alergica apare cam la o ora dup ace micutul si-a primit biberonul cu lapte: manifestarile pot fi usoare sau foarte severe. Primele semen sunt eczema, varsaturile, colicile si diareea. Bebelusul are un somn agitat si nu mai ia in greutate. Dar nu toti copiii care au alergie la laptele de vaca reactioneaza la fel. Mai putin frecvent, copiii dezvolta in cateva minute simptome de tip anafilactic (edem al fetei, limbii, respiratie dificila), situatie in care este necesara folosurea imediata a medicatiei de urgent. Uneori, simptomele pot fi confundate cu cele ale altor afectiuni, ca raceala sau otitele, mai ales atunci cand plansul pare de neoprit. De aceea, nu este simplu de stabilit daca vinovata este alergia si nu un virus sau o infectie. Numai medicul de familie poate pune un diagnostic sau te poate indruma spre cabinetul unui alergolog pediatru.

Alimente hipoalergenice

Pana nu demult, se foloseau laptele de soia sau laptele de capra in locul celui de vaca. Intre timp, s-a constatat ca multi copii continua sa prezinte reactii alergice si dupa aceste schimbari. De aceea, se recomanda copiilor alergici laptele-formula special, continand proteine extensive hidrolizate din laptele de vaca. Formulele hipo-alergenice de lapte sunt inscriptionate HA si contin hidrolizat proteic din zer si grasimi vegetale. Proteinele sunt practice fragmentate in bucati foarte mici, astfel incat sa fie mai usor tolerate de catre organism.In unele situatii, chiar s fragmentele mai mici de protein din formulele hipoalergenice pot ramane sensibilizante, caz in care manifestarile alergice reapar. In aceste conditii, toate produsele ce contin protein din lapte de vaca trebuie scoase complet din alimentatia copilului si reintroduse treptat de-abia dupa varsta de 1 an, sub supravegherea medicului pediatru. Se pot incerca si formulele pe baza deaminoacizi, care reprezinta proteinele in cea mai simpla forma a lor. Pediatrul va recomanda, probabil, laptele pe baza de protein din soia, care nu contine lactoza.

Strict interzise!
Daca puiul tau are alergie la laptele de vaca, NU poate manca nici: unt, branza de casa, d evaci sau telemea, cascavaluri, smantana, iaurt, sana, lapte batut, deserturi cu lapte sau branza, inghetata, bomboane cu lapte, ciocolata, produse care contin cazeina, lactoalbumina, protein din lapte sau hidrolizat de cazeina. Atentie la proteinele din laptele de vaca “ascunse” in preparate apparent sigure (cititi eticheta de pe produse) si la cele din preparate cosmetic (crème, sampon etc.)

Nota Articol publicat in revista Mamica De Azi.

"0-1 ani: 0-1 ani: Alergia la laptele de vaca" | cont nou | 3 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
14.09.09 22:12: stiuca
Puiul meu a avut alergie la laptele de vaca timp de 8 luni adica de la nastere ,i sa recomandat latptele Pregomin care este foarte putin cunoscut la noi in Romania,ia mers bine,de la 8luni l am trecut pe humana 3,dupa care pe Aptamil junir la 1 an ,se poate face testul alergic binenteles,puiul meu este foarte sensibil dar se pare ca a trecut de alergie la varsta de 8 luni....cu rabdare se poate ;)
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Daca alergia dispare dupa varsta de 2 ani de ce sa reintroduci alimente cu potential alergen de la 1 an?

Si o parte din articol s-a pierdut la editare. Exact aia in care scria ca alergia este (probabil) datorata unui sistem digestiv imatur. Cum zicea si Onush bomboanele poa' sa mai astepte, mai ales in cazul unui sistem digestiv imatur si predispus la alergii.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3
voturi 11


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent