· articole
· intamplari

Alergiile la copii - cauze si solutii

Autor: Roxanne
data publicarii: 02.05.05


Domeniul cercetarii alergiilor este plin de mistere si controverse, dar un lucru este clar: copilaria este un punct crucial. Acum se dezvolta sistemul imunitar, si se poate apuca pe doua cai: una duce spre alergii, cealalta spre toleranta.

Vestea buna este ca acei copii care mostenesc de la parintii lor un risc de alergii crescut nu sunt neaparat condamnati sa o apuce si ei pe aceasta cale. Doar ca aceste doua cai nu sunt foarte bine marcate si este dificil de stiut daca iti indrepti copiii in directia corecta.



Daca copilul tau se naste cu predispozitie la alergii, expunerea la un factor alergen - indiferent daca este vorba de un aliment sau de un factor aerian - poate duce la o viata intreaga de stranuturi, mancarimi si dificultati de respiratie. Dar daca reusesti sa eviti substantele periculoase pana cand se dezvolta sistemul lui imunitar e posibil sa eviti si alergiile.

In continuare sunt prezentate principalele puncte fierbinti, cele de unde pornesc alergiile la copii, dar si solutii care ne pot feri de riscuri.

1. Alimentele
Aproximativ unul din 20 de copii are o alergie la alimente diagnosticata medical si multi sunt suspectati de a fi alergici. Principalii "vinovati" sunt laptele, soia, ouale, carnea de peste si arahidele. Daca ai un copil cu risc mare de alergii evita aceste alimente pana cand medicul considera ca nu mai sant riscuri: de obicei varsta de un an pentru lapte, 2 ani pentru albus de ou si 3 ani pentru celelalte.

2. Paturile
Cearceafurile si fetele de perna sunt locurile preferate ale acarienilor, organisme microscopice care pot provoca reactii alergice. Daca exista in familie persoane alergice, copiii trebuie protejati prin acoperirea saltelelor si a pernelor cu huse de plastic (care se aseaza sub cearceaf si fata de perna) si spalarea asternuturiloe in apa fierbinte cel putin o data pe saptamana.

3. Covoarele
Covoarele sunt adevarate cuiburi de acarieni. Daca vrei sa scapi de ei renunta la covoarele din camera copilului si ia in calcul si posibilitatea de a renunta la toate covoarele din casa. Le poti inlocui cu carpete din iuta, linoleum sau parchet. Pe covoarele aflate in locuri umede, ca baia sau pivnita, se poate forma mucegaiul, o alta cauza comuna a alergiilor.

4. In aer liber
Daca ai un copil alergic la polen (10% dintre copii sufera de aceasta alergie) este de preferat sa il tii in casa in perioada de apogeu a polenului. Si totusi, nu vrei sa faci din el un copil retras. Intreaba medicul alergolog sau pediatru ce medicamente sau vaccinuri antialergice ii poti administra copilului pentru ca el sa se poate bucura de natura tot timpul anului, sau macar in majoritatea timpului.

5. Animalele de casa
Scuamele de pe pielea animalelor cu blana sau pene pot produce alergii. Intrucat nu blana in sine este o problema, chiar si rasele cu par scurt sau fara par il pot face pe micut sa stranute sau sa respire greu. Daca ai un copil alergic la animale cel mai bun lucru pe care il poti face este sa gasesti un alt camin pentru animalul respectiv. Daca acest lucru nu este posibil intreaba medicul alergolog ce vaccinuri antialergice se pot face.

6. Pivnita
Daca ai vrea propria colonie de mucegaiuri ai alege un loc intunecat, umed si rece, cum este pivnita. Mucegaiurile pot provoca alergii, dar poti lupta impotriva lor spaland zidurile cu inalbitor sau orice alt dezinfectant. Daca umiditatea in pivnita este ridicata, un aparat de dezumidificare va fi foarte folositor.

7. Dulapiorul cu medicamente
Chiar si medicamentele banale pot provoca reactii alergice neasteptate. Penicilina si alte antibiotice similare sunt principalele cauze. In cazul in care copilul dezvolta o alergie la un medicament, aceasta se manifesta prin urticarie si usor prurit (mancarime). In cazuri rare reactia poate fi grava. Chemati Salvarea in cazul in care copilul are dificultati de respiratie, pare ametit, confuz, fara vlaga sau ii creste rapid pulsul dupa administrarea unui medicament. Daca are o reactie alergica usoara discuta cu medicul despre acest lucru.

Cel mai eficient mijloc de a preveni alergiile este sa alaptati exclusiv copilul cel putin primele 6 luni din viata. In primul rand pentru ca laptele matern ajuta la dezvoltarea unui sistem imunitar sanatos. Si, spre deosebire de laptele de vaca sau laptele formula, laptele matern nu contine proteine care pot provoca usor reactii alergice.

.





"Alergiile la copii - cauze si solutii" | cont nou | 16 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
02.05.05 19:11: arond
Desi am alaptat-o 10 si 1/2 luni, incepand cu varsta de trei ani, poate ceva mai devreme, fiica mea este alergica la mai multe alimente, in special la ciocolata. Ideea e ca nu reusim sa o vindecam de sensibilitatea asta si m-as fi bucurat daca gaseam si pe aici ceva solutii, pentru ca a primit si tratament; i-am exclus si alimentele care provoaca alergii: oua, carne, ciocolata, produse cu tot felul de conservanti etc.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

03.05.05 07:01: Cora
Desi am alaptat 13 luni copilul tot a avut alergii: mai intii la ciocolata, pe care sub nici o forma nu am putut sa o introduc pina la 2 ani, iar apoi foarte greu a devenit imun la ea... abia la 3 ani pot spune ca putea minca o tableta fara sa i se inroseasca pielea capului foarte rau. Apoi de la 4 ani a inceput cu alergii la diferite mirosuri si detergenti, a trebuit sa revenim la sampon si gel de dus pt. bebei, hipoalergenic, fara parfum si sa renuntam la toti detergentii parfumati. Si acum, dupa mai bine de 2 ani si 1/2, spalam cu cei hipoalergeni. Aceasta alergie am rezolvat-o insa pe la 5 ani si 1/2 prin mers la tara, printre animale de curte (deja se stie ca in cazul copiilor care cresc la tara printre animale alergiile de orice fel sint rare).

In cazul alergiilor alimentare se pare ca un factor important este si diversificarea alimentatiei, cu cit se incepe mai devreme de 4-6 luni, cu atit riscul aparitiilor acestor alergii este mai mare. Noi am inceput-o dupa 4 luni.

Alte 2 articole aici pe site care trateaza problema alergiilor la copii sint:
Cind alimentele devin un pericol
Testele Phadiatop Infant: o metodă de ultimă oră în diagnosticare
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

03.05.05 12:39: dadriana
Sensibilizarea pilii se obtine prin facutul baiizilnici. Alt criteriu de-a sensibiliza este dea tine copilul intr-un mediu steril(toate lucrusoarele vor fi desinfectate si curatate.) Sotul meu este alergic, fratele meu, si fiul fratelui meu sint alergici, eu am nascut la 34 de ani, am fumat in timpul sarcininii,am alaptat pina pe la 3luni deci dupa statistici fata mea ar trebuii sa fie alergica. Dar nu este, ca bebelus i-am facut o data la 14 zile baie, eu nu am desinfectat sau sterilizat vreun lucru in casa, fata mea a avut voie sa se murdareasca si sa manince nisip.La alimente am fost atenta,M-am ferit sa-i dau alimente care sint cunoscute ca provoaca alergii,oua,fructe citrice,dulciuri a primit abia dupa virsta de 2 ani. Deci pina la virsta de 6jumate cit are acuma nu avem probleme de sanatate, are o piele frumoasasi nu avem nici o boala cronica. Problema era ca ma asteptam sa am un bebe alergic, si ma-m pregatit am citit tot ce gaseam despre prevenirea alergiilor.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

23.10.08 16:00: LITTLE
BUNA FETELOR! AM O FETITA DE APROAPE 5 ANISORI, DE LA VARSTA DE 2 ANI SI CEVA FACE NISTE PETE ROSII IN JURUL GURII, IAR PIELEA DEVINE UN PIS USCATA SI CRAPACIOASA CARE ESTE LOCALIZATA CAM IN ACELAS LOC, SITUATIA PERSISTA CATEVA SAPTAMANI, CATEODATA CHIAR SI 2 LUNI. II TRECE PENTRU O PERIOADA DE 1 LUNA SA ZIC SI APOI REVINE, SI TOT ASA.... AM FOST CU EA LA MEDIC SI NU MI-AU DAT NICIUN VERDICT CONCRET, MI-A TOT SPUS CA E POSIBIL SA FIE ALERGICA LA UN ANUMIT ALIMENT. AM INCERCAT SA TIN CONT SI CE II DAU SA MANANCE,DAR IMI ESTE FOARTE GREU SA-MI DAU SEAMA DEOARECE IRITATIA NU II TRECE INTR-O ZI S-AU DOUA. AM TOT INCERCAT DIFERITE CREME RECOMANDATE DE MEDECII DE AICI DAR TOT DEGEABA, UNELE II FAC MAI RAU. AJUUUUUTOOR!!!! MAI ESTE VRE-O MAMICA CARE S-A CONFRUNTAT CU ACEEASI PROBLEMA????
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

si la mcuegai poate sa fie copilul alergic, cititi mai multe in articolul acesta http://www.afladespre.ro/cum-sa-scapi-de-mucegai-407.htm
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

12.05.11 13:16: cristinaluca
Fetita mea a dezvoltat o alergie la polen. Am urmat foarte multe tratamente, dar am ajuns la concluzia ca cel mai bine este sa previn si sa ameliorez simptomele. La recomandarea unei farmaciste, am inceput sa-i administrez periodic Calciu+C+D 500 Kids de la Fiterman. Contine calciu lactat si vitamine C si D. Ii prieste si se simte mult mai bine.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

20.07.11 11:36: marius86
alergiile la polen si la praf sunt cel mai des intalnite
---------------------------------------
Prepara Retete culinare traditionale
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de Roxanne

Evaluare
scor mediu 4.22
voturi 27


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent