· articole
· intamplari

Alimentatia noului nascut

Autor: Onush
data publicarii: 13.09.04


Dupa aproape un secol de incercari, lupte de emancipare, campanii de informare sau dezinformare, la sfarstiul secolului XX alimentatia in general si mai ales cea a noului nascut revine intr-un fagas normal stabilind odata pentru totdeauna ca "nimic nu e ca laptele de mama".

Astfel farmacologia devine sprijin in acest demers minunat care este cresterea unui copil iar laptele praf este privit ca a doua optiune in alimentatia sugarului dupa laptele matern.

Dupa modul de alimentatie al sugarului, se disting 4 tipuri de alimentatie: 3 dintre ele se refera la primele 4 luni de viata: naturala, mixta si artificiala si a patra se refera la perioada urmatoare: diversificata.


1.

Lapte matern si lapte praf


Alimentatia naturala este alimentatia cu lapte exclusiv matern in primele luni de viata si este deosebit de importanta atat pentru sanatatea copilului cat si pentru legatura pe care o creeaza intre mama si copil.
Organismul mamei stie combinatia perfecta de vitamine, calciu, minerale, proteine pentru sanatatea puiului ei. Anticorpii pe care mama ii ofera astfel copilului ei sunt deosebit de importanti atat pentru primul an de viata cat si pentru anii ce vor urma, asigurand o protectie atat antiinfectioasa cat si antialergica. Fara a subaprecia importanta vaccinarii, nici o vaccinare nu va intari sistemul imunitar ca laptele matern.
Alaptarea exclusiva este recomandata pe o perioada cat mai lunga cu putinta (4-6 luni) incepand cu primele 24 de ore de la nastere. La fel de importanta este continuarea alaptarii pana 9 luni – 1 an, fara a se neglija in acelasi timp procesul de diversificare.
In cazul in care aceste limite nu pot fi atinse, din diferite motive, intervine alimentatia mixta…

Alimentatia mixta este alimentatia in primele luni de viata cu lapte matern la care se adauga un supliment dintr-un preparat de lapte in conditiile in care laptele matern nu este suficent.
La alimentatia mixta se recurge in situatii limita cum ar fi nerevenirea sugarului la greutatea de la nastere in termen de 15-20 de zile, cresterea in greutate cu mai putin de 150 de grame pe saptamana dupa acest interval de timp.
Alimentatia mixta poate fi realizata prin completarea fiecarei mese cu un supliment de lapte praf, dupa golirea ambilor sani sau prin alternare meselor de lapte matern cu lapte praf.
Dezavantajul celei de-a doua metode este ca in cel mai scurt timp va interveni ablactarea.
In cazul in care intervine ablactarea se ajunge la alimentatia artificiala.

Alimentatia artificiala este alimentatia in primele luni de viata cu alt lapte decat cel matern - un produs derivat din lapte de vaca - lapte praf, sau mai rar lapte de soia. Aceasta metoda de alimentatie poate fi necesara in mai multe situatii:
 • starea de sanatate a mamei: TBC pulmonar activ, septicemie, tratamente citostatice, boli psihice grave, scleroza in placi, insuficienta renala sau cardiaca etc.
 • starea de sanatate a copilului: intoleranta congenitala la laptele matern
 • malformatii ale cavitatii bucale (in aceasta situatie e de dorit alimentatia cu lapte matern din biberon)
 • hipolactia daca aceasta este dovedita prin proba suptului facuta la toate mesele dintr-o zi corelat cu o crestere a greutatii nesatisfacatoare.
In functie de sensibilitate, ritm de crestere, si alte criterii medicul va alege produsul potrivit fiecarui copil in parte.
Majoritatea produselor din lapte au propria formula de calcul a concentratiei si a frecventei de masa calculata pentru un copil ce se incadreaza in limitele de greutate normale la nastere. In cazul prematurilor sau a copiilor nascuti cu o greutate mai mare aceast calcul este realizat de medicul pediatru.


2. Diversificarea

Diversificarea alimentatiei este trecerea treptata de la alimentatia exclusiv lactata la o alimentatie variata cu o consistenta tranzitorie de la lichid la solid, fiind o etapa catre alimentatia completa. Aceasta este recomandata in cazul alimentatiei naturale si mixte incepand nu mai devreme de 4 luni si in cazul alimentatiei artificiale incepand nu mai devreme de 3-3,5 luni.
Introducerea unui aliment se face doar cand copilul este in perfecta stare de sanatate si in conditiile in care nu sunt alte surse de stres: imediat dupa vaccinare, in calatorii, eruptie dentara.
Aceasta se realizeaza progresiv pornind de la cateva picaturi si se face in fiecare zi pana in momentul in care exista certitudinea tolerantei digestive. In cazul in care exista reactii adverse (diaree, varsaturi) acel aliment va fi suprimat 1-2 saptamani pana la refacerea digestiva. In aceeasi masura se suprima introducerea unui aliment in conditiile in care copilul il refuza. Exista riscul aparitiei unei forme de anorexie specifice sugarilor. Nu se introduce decat cate un aliment.

Diversificarea prematura se face doar la recomandarea medicului pediatru. Nu trebuie uitat ca diversificare prematura prezinta atat avantaje cat si dezavantaje.
Avantaje: dezvoltarea aparatului masticator, crestere ponderala rapida, somn linistit, aport suplimentar de vitamine, fier, fibre.
Dezavantaje: afectarea pe termen lung a sistemului digestiv si a sistemului renal din cauza imaturitatii acestora, favorizarea aparitiei obezitatii etc.

Trecand peste aceste considerente, daca se doreste diversificarea, exista niste limite de varsta dincolo de care nu se poate trece in ceea ce priveste diversificarea alimentatiei sugarului.
 • 6 - 8 saptamani - sucuri limpezi (fara pulpa) din mar si morcov
 • 3 luni - sucuri cu pulpa si piureuri din mere crude sau coapte, banane, piersici
 • 4 luni - sucuri din rosii, struguri , caise, supe strecurate din morcov, cartof, patrunjel, telina, pastarnac, spanac dovlecei, rosii, ardei grasi, ceapa, fasole verde, fenicul la care se pot adauga ulterior fainos (fara gluten) si 1-3% ulei
 • 4,5 - 5 luni - supe groase si piureuri de legume cu unt si lapte (ceapa poate fi fiarta dar nu adaugata in piureu)
 • 5 luni - carne de pui sau vita fiarta si tocata in supe si piureuri, branza dulce, iaurt facut in casa
 • 6 luni - ficat de pasare, galbenus de ou ( pornind de la 1/8)
 • 8 luni - produse fainoase pe baza de gluten
 • 10 luni - carne de peste alb (salau, pastrav stiuca)
 • 1 an - albus, zmeura, capsuni, fragi, cacao, citrice.

"Alimentatia noului nascut" | cont nou | 9 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
13.09.04 09:08: lumy24
Ca in majoritatea cazurilor, si aici parerile specialistilor sunt impartite.
Astfel - unii sunt de parere ca o diversificare inceputa de timpuriu (adica inainte ca bebelusul sa implineasca 6 luni), poate fi cauza declansarii unor alergii ulterioare.
Cu David am asteptat aceasta limita de varsta.

Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre ce mancam?:
Ce trebuie sa stii despre alimentatie si greutate in sarcina

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 4
voturi 17


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent