· articole
· intamplari

Alimente interzise copiilorjpg?width=545"/>
Alimentatia sanatoasa timpurie este cheia unui copil sanatos.

Ne dorim copii inteligenți și sănătoși, dar cum acționăm pentru a-i ajuta să fie așa cum ne dorim? Alimentația unui copil (chiar și în perioada petrecută în uterul mamei) îi influențează comportamentul, inteligența, imunitatea, starea generală, emoțiile, etc. Este ideal ca dieta unui copil să nu fie una specială, exclusivistă, ci să fie adoptată o dietă echilibrată, pentru toată familia, deoarece dacă toți membrii familiei mănâncă sănătos, atunci sănătatea va deveni starea de normal, și produsele de tip junk food vor fi respinse fără îndoială.

Haideți să trecem în revistă cele mai importante alimente care sunt interzise copiilor!

1. Zahărul nu este necesar în primii ani de viață ai copilului, deoarece acesta își ia energia necesară din laptele matern apoi din alte alimente bogate în carbohidrați. Nu se oferă alimente ce conţin zahăr pentru că organismul uman poate funcționa fără zahăr pe termen nedefinit, astfel că justificarea binevoitorilor ce oferă dulciuri copiilor „au nevoie de energie” este cât se poate de falsă. Nevoia de dulce și dependența de gustul dulce (folosit ca recompensă are efecte negative pe termen foarte lung, afectând persoana respectivă întreagă viață) sunt în legătură directă cu dezechilibrele energetice și hormonale induse tocmai de consumul de zahăr.

2. Sarea nu este recomandată copiilor deoarece sistemul digestiv al copiilor și rinichii nu pot procesa surplusurile de sare, și pot apărea tulburări și dezechilibre grave în organism. Este important să știm că bebelușii și copiii nu refuză mâncarea pentru că nu are gust, deci implicit sare, ci din cu totul alte motive. Ei necunoscând gustul sării, nu au de ce să și-l dorească. Necesarul de sare pentru bebelușii cu vârsta sub 6 luni este de maxim 0,8 g pe zi, cantitate care este asigurată de laptele matern sau de formulele de lapte praf, pentru un copil de 1 an necesarul crește la 1g de sare pe zi, iar în jurul vârstei de 3 ani se atinge cantitatea de 2 g pe zi.

3. Albușul de ou este interzis în primul an de viață din cauza potențialului alergenic foarte ridicat, și poate fi introdus treptat, cu observarea atentă a oricărei manifestări ce poate semnifica o alergie. Gălbenușul a fost introdus în ultimii ani de către Organizația Mondială a Sănătății pe lista alimentelor ce pot fi oferite ca prime alimente atunci când începem diversificarea, pe lângă zeama de pasăre (întotdeauna din surse de încredere, animale crescute ecologic) și ficatul de pasăre sau de vită.

4. Mezelurile sunt interzise cu desăvârșire, exceptând situația în care sunt preparate în propria gospodărie, după rețetele tradiționale, cu ingrediente și cărnuri curate, bio.

5. Laptele de vacă este, de asemenea, un potențial alergen ridicat și este un factor important ce contribuie la apariția intoleranței la proteinele din laptele de vacă, nu conține necesarul de fier recomandat copiilor în primii ani, iar dacă totuși vreți să oferiți copilului lapte de vacă, oferiți-i lapte provenind din surse sigure, sănătoase.

6. Margarina nu este recomandată nici adulților și este ideal să fie înlocuită cu produse cu grăsimi cât mai naturale, cum ar fi untul, pasta de brânză de vaci, unt de cocos tartinabil sau chiar unturi din nuci, cu atenție la cele cu potențial alergen.

7. Conservele prezintă un risc ridicat de contaminare cu toxină botulinică, iar produsele de tip pateu sunt interzise din aceleași motive că și mezelurie, în primul rând din cauza ingredientelor, cât și din cauza procedeului de preparare. De asemenea, nici produsele afumate, crud-uscate sau semi-preparate nu sunt recomandate copiilor.

8. Ciocolata și cacao conțin substanțe excitante și induc stări de agitație copiilor, la care se adaugă conținutul de zahăr și surplusul caloric. Ciocolata și cacao pot fi înlocuite cu pudra de roșcove, cu mult mai sigură.

9. Chipsuri, sticksuri, pufuleți, popcorn,bomboane sau gume de mestecat . Toate acestea aduc un aport caloric inutil, ce interferează cu metabolismul tânăr al unui copil, conțin coloranți, aditivi și condimente, dar și zahăr rafinat, substanțe nocive pentru copii. De asemenea evitați atât sucurile acidulate, cât și cele răcoritoare neacidulate, din cauza ingredientelor artificiale, deloc sănătoase pentru copii.

10. Prăjeli și rântașuri . Prin prăjire se produc în zonele caramelizate/arse substanțe nocive pentru organismul tânăr și curat al copiilor, iar făina arsă este de asemenea o substanță deloc sănătoasă. Evitați șnițelele, chiftelele, cărnurile prăjite, omletele preparate la temperaturi înalte și de asemenea alegeți cu grijă uleiurile atunci când sunteți nevoiți să prăjiți vreun aliment.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre ce mancam?:
Ce trebuie sa stii despre alimentatie si greutate in sarcina

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent