· articole
· intamplari

Alimente periculoase pe timp de varapng?width=220&height=147"/>
Pe langa bucuriile pe care le aduce, vara are si cateva surprize neplacute. O insolatie mica, o durere de burtica, o mancarica alterata ii pot strica micutului tau cheful de joaca.

Toxiinfectiile alimentare apar din cauza contaminarii bacteriene a alimentelor fie in natura, fie in timpul prepararii lor in bucatarie sau la restaurant. Acestea sunt boli diareice acute, avand o componenta toxica si una infectioasa.

Boala poate fi grava la varste mici (nou-nascuti, sugari, copii), la care puterea organismului de aparare si lupta cu germenii este scazuta. Cele mai frecvente sunt toxiinfectiile produse de salmonela si stafilococi, iar boala este provocata cel mai frecvent de produsele din carne din peste, lapte, lapte praf, oua, dar si din alimentele contaminate precum prajituri, inghetata, creme, maioneza.

Salmonela
Se inmulteste foarte rapid in laptele dulce si in branzeturile proaspete, iar aciditatea crescuta a unor produse lactate (iaurt, lapte batut) nu permite multiplicarea germenilor. Tot sud influenta unei temperaturi crescute, salmonela se inmulteste in carne si preparate din carne (mai ales tocaturi). Refrigerarea si congelarea diminueaza sau suspenda proliferarea, fara sa o distruga, aceasta putand ramane vie 1-2 luni in produsele congelate.

Pestii si alte specii acvatice (scoici, stridii, raci) pot fi purtatoare de salmonela, daca traiesc in ape poluate cu dejectii umane sau animale.

Stafilococii
Stafilococii enterotoxici sunt responsabili de producerea a 20-30% din imbolnaviri.
In mod normal acesti germeni exista pe pielea omului sanatos fara sa produca imbolnaviri, dar sunt responsabili de instalarea unei forme acute de diaree in mai putin de 4 ore.

Pot fi contaminate orice fel de alimente, in special:
laptele si produsele lactate
produsele de origine animala (cremele pe baza de ou, maioneza, mezeluri)

Ce faci in caz de boala?

Primele semne apar la 2-3 ore dupa mancarea alimentelor si se manifesta prin varsaturi, dureri abdominale, diaree apoasa, crampe musculare, racirea extremitatilor, Nu apare febra
Evolutia este de 2-3 zile, dupa care semnele pot inceta de la sine daca institui un regim alimentar corespunzator (fara lactate, zaharuri, oua, alimente prajite. Se recomanda ceai de menta, supa de morcovi, orez fiert.

La nou-nascuti si la sugar, boala poate lua rapid forme grave, din cauza deshidratarii si a unor infectii suplimentare, cauzate de un alt germen. In acest caz, adresati-va imediat medicului pediatru, care va prescrie primele masuri de tratament pentru a preveni agravarea simptomelor.

Reguli de baza
- spalati-va mainile cu apa si sapun dupa ce ati mers la toaleta
- nu reutilizati fara spalati in prealabil ustensilele de bucatarie
- spalati foarte bine fructele si legumele
- vara, pentru prevenirea alterarii alimentelor, produsele de origine animala se pastreaza obligatoriu la temperaturi scazute corespunzatoare (sub 8 grade C).

Text: Cristina Oprea
Articol revista mami,.
"Alimente periculoase pe timp de vara" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent