· articole
· intamplari

Alternativa Step by Step – de 20 de ani în România. Puterea metodei
Step by Step este o alternativă educațională care se adresează copiilor de la naştere până la adolescenţă, bazată pe date ştiinţifice privind dezvoltarea copilului.

Alternativa educațională a fost adusă în România acum 20 de ani de Fundația Soros România și preluată în 1998 de organizaţia neguvernamentală Centrul Step by Step pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională (CEDP).

“În toţi aceşti ani, peste 250.000 copii au fost cuprinşi în învăţământul preprimar şi primar, în clase Step by Step. În 2012 avem aproximativ 30.000 copii din 40 judeţe, în 690 grupe de grădiniţă şi 649 clase de învăţământ primar.” spune Carmen Lică, director executiv.

Despre Step by Step
Alternativa educațională Step by Step funcţionează în România în baza unui parteneriat dintre CEDP şi Ministerul Educaţiei, conform căruia Ministerul asigură spaţiul de învăţământ şi salariile personalului didactic, iar CEDP formează cadrele didactice şi asigură asistenţa tehnică. Programa şcolară pentru clasele I-IV este aceeaşi cu cea din învăţământul tradiţional, diferenţa constă în metoda de predare ce derivă din principiile Step by Step.

Alternativă educaţională Step by Step implementează metode de predare centrate pe copil şi încurajează implicarea familiei şi a comunităţii în învăţământul preşcolar şi şcolar.

În alternativa educațională Step by Step, copiii sunt încurajaţi să facă alegeri, să îşi asume responsabilitatea pentru deciziile lor, să îşi exprime ideile în mod creativ, să se ajute reciproc, să îşi dezvolte abilităţile de gândire critică şi să gândească liber. Copiii educaţi în spiritul Step by Step reuşesc să definească şi să rezolve singuri problemele cu care se confruntă, să comunice uşor cu cei din jur, să înţeleagă şi să negocieze.

O zi în lumea Step by Step
Deschizi uşa pe care scrie cu litere de-o şchioapă „Clasa a III-a Step by Step” şi dintr-odată păşeşti în altă lume. Toate imaginile care au rămas în amintirea noastră despre „şcoală” dispar ca prin farmec. Dispar nesuferitele bănci ţintuite în podea, care ierarhizau copiii după cuminţenie sau după note şi care nu aveau alt rost decât acela de a vedea numai ceafa colegului din faţă şi pe „doamna” care domina clasa de la înălţimea catedrei cocoţată pe un podium. Acesta este tabloul pe care cei mai mulţi dintre noi îl avem în minte.

În lumea Step by Step te întâmpină o atmosferă caldă, prietenoasă în care copiii sunt atât de absorbiţi de preocupările lor încât s-ar putea să ai surpriza să nici nu observe că cineva străin a intrat în clasă. Mobilierul modular împarte spaţiul sălii în „centre de activitate” bine delimitate, în care lucrează grupuri de 5-6 copii aşezaţi în jurul unor măsuţe. Se poate ghici uşor ce fel de activitate se desfăşoară în fiecare centru. Materialele didactice existente le personalizează: Centrul de citire, Centrul de matematică, Centrul de scriere, Centrul de ştiinţă, Centrul de artă şi în şfârşit Centrul de construcţii. Toate piesele de mobilier sunt raportate la înălţimea copiilor, fapt care permite accesul la toate materialele de care aceştia au nevoie în realizarea sarcinilor de lucru. Spaţii accesibile copiilor sunt destinate expunerii lucrărilor şi rezultatelor muncii lor.

Chiar îţi vine să te întrebi: De ce un Centru de construcţii? E un loc de joacă? Aparent da, dar nu numai de joacă. Este un loc în care, cu nişte sarcini bine formulate, prin joc, copiii îşi consolidează cunoştinţele matematice, de scris-citit, învaţă să colaboreze, să lucreze în echipă.

Pe pereţi sunt expuse o serie de materiale, instrumente de lucru specifice alternativei educaţionale Step by Step: panoul care ajută la evidenţierea copiilor prezenţi şi a celor absenţi, agenda zilei, calendarul naturii, panoul centrelor de activitate şi alegerea acestora de către copii, regulile clasei.

Fiecare zi începe cu un moment special , Întâlnirea de dimineaţă.
Această activitate oferă tuturor copiilor posibilitatea de a se conecta optim la cerinţele grupului, ale spaţiului şi ale activităţilor planificate pentru ziua respectivă. Principalele calităţi care conturează întâlnirea de dimineaţă sunt grija şi respectul faţă de ceilalţi, încrederea fiecărui copil în sine că poate împărtăşi idei şi experienţe importante. Scopul întâlnirii de dimineaţă este acela de a imprima un sentiment de unitate şi non competivitate în interiorul grupului. Copiii se aşează în cerc pentru a se putea vedea unii pe alţii. Cadrul didactic face parte din cerc şi adoptă aceeaşi poziţie alături de copii – pe scaun sau pe podea. În toate momentele întâlnirii de dimineaţă, rolul educatorului este acela de mediator, el va coordona activităţile „din umbră”, încurajând exprimarea liberă a copiilor, comunicarea, respectul reciproc.
Fiecare secvenţă a întâlnirii de dimineaţă este bine proiectată şi are obiective foarte clare.

 Salutul
Acest moment cultivă norme de bază în comportamentul copiilor, îi învaţă respectul pentru cei din jur şi creează premizele pentru formarea unui colectiv sudat, bazat pe relaţii de prietenie.
 Identificarea zilei şi Precizarea datei
Această practică este importantă deoarece orientează copilul în timp şi spaţiu, îl învaţă să se raporteze la repere temporale: „ ieri, azi, mâine.”
 Calendarul naturii
Copiii sunt invitaţi să comenteze vremea de afară. Este un prilej bun în care urmărim:
- descrierea zilei din punct de vedere meteorologic – marcare (pictograme, în scris)
- discuţii despre anotimpuri şi schimbările petrecute în natură
- completarea calendarului naturii
- predicţii meteorologice

 Noutăţile zilei
Acest punct al întâlnirii de dimineaţă promovează dezvoltarea practicilor democratice prin furnizarea de informaţii în mod deschis, tuturor. Facilitează şi oferă tuturor copiilor dreptul de a se adresa grupului şi de a fi ascultaţi. Copiii se înscriu liber la acest moment al întâlnirii de dimineaţă şi nu vor fi constrînşi nici în conţinutul mesajului lor, nici în modalitatea de exprimare. Ei pot relata evenimente semnificative din viaţa lor sau pur şi simplu mici întâmplări pe care ei doresc să le împărtăşească grupului. Cadrul didactic va avea grijă să încurajeze vorbitorul să se adreseze grupului şi să evite intervenţiile dirijiste.

Regulile clasei Step by Step
Regulile sunt anunţuri normative care stabilesc comportamentul fiecăruia. Ele stabilesc, mai degrabă, ceea ce trebuie să se facă decât ceea ce nu trebuie să se facă. Din acest motiv ele trebuie formulate în enunţuri scurte, pozitive, uşor de înţeles de către copii. Procesul de stabilire a regulilor este unul viu, activ, care se iniţiază încă din primele zile şi continuă pe tot parcursul anului. Odată deschisă lista regulilor stabilite, ele sunt redactate pe un tabel care este afişat la loc vizibil, accesibil copiilor. Este important şi necesar ca ori de câte ori este nevoie să se facă referire la regulile menţionate, să se discute şi să se dezbată.

Centrele de activitate
Aşa cum am precizat, în clasa Step by Step procesul de învăţare se desfăşoară simultan pentru disciplinele prevăzute în programă. Aceasta permite atât lucrul individual, cât şi în grup sau în pereche. Modul în care sunt enunţate sarcinile din centru indică pe de o parte tipul de activitate, iar pe de altă parte permite individualizarea învăţării. Gradul de complexitate şi oferirea de sarcini diferenţiate sunt de asemenea menite să asigure tratarea diferenţiată în funcţie de nevoile şi interesul fiecărui copil în parte. Lucrul în centre de activitate permite cadrului didactic o mai atentă observare a copiilor şi oferă posibilitatea unei prime evaluări şi îndrumări în atingerea obiectivelor propuse. Odată realizate sarcinile, se face rotirea centrelor astfel încât pe parcursul zilei copiii reuşesc să acopere toate obiectele de studiu prevăzute în programă şi care în sistemul tradiţional sunt recunoscute ca discipline. Cadrul didactic trebuie să explice raţiunea şi mecanismul alegerii centrelor de activitate astfel încât aceasta să se facă în mod conştient şi responsabil.

Evaluarea
În alternativa Step by Step evaluarea este un process continuu care are drept scop înregistrarea progreselor în dobândirea de competenţe şi atingerea obiectivelor. Aceasta înlătură ierarhizarea copiilor în funcţie de rezultate, practică dovedită în mod ştiinţific ca fiind nefastă pentru dezvoltarea copilului la această vârstă. Copilul se compară cu el însuşi, este încurajat şi apreciat, greşeala se corectează nu se amendează.

"Alternativa Step by Step – de 20 de ani în România. Puterea metodei" | cont nou | 2 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
07.11.12 11:24: fatadedac
Am ales această alternativă pentru Cristiana și până acum a fost cea mai fericită alegere. Deși au trecut doar câteva săptămâni de școală sunt foarte mulțumită de cum evoluează și cum se desfășoară orele de școală.Este exact la aceleași lecții la care sunt cei de la tradițional, are același bagaj de cunoștințe. Precizez că nu avem teme pentru acasă, merge la școală cu plăcere. Lucrul individual pe care îl facem la sfârșit de săptămână sau vacanță este plăcut deoarece nu este obligatoriu. Ea deja învață, lucrează de plăcere. Este meritul doamnelor de la Școala Europeană Andrei Șaguna din Deva, clasa I step by step, care urmeză cu dăruire ți responsabilitate punerea în practică a metodei.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

08.11.12 12:16: monik_dumi
Am citit acest articol,am mai auzit de acest program,mi se pare foarte interesant,intrebarea mea e cum se procedeaza,adika trebuie sa gasesc o scoala unde e implementat proiectul asta in cazul in care optez pt asa ceva?ca banuiesc ca nu e in toate scolile....mai avem 2ani pina la scoala dar e bine de stiut,unde vreau eu sa-mi duc copilul nu cred k este.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 5
voturi 1


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent