· articole
· intamplari

Amigdalita: cand este necesara si cand nu se recomanda scoaterea amigdalelor?
Până nu demult, operația amigdalelor în caz de amigdalită era la mare modă.

Acum se cunoaște foarte bine rolul protector al amigdalelor în reținerea unor microorganisme, așa că indicațiile operației s-au restrâns.

Dacă puiului tău are episoade repetate de amgdalită acută și între acestea îi este afectată respirația sau îl deranjează când înghite, atunci medicul îți va recomanda scoaterea lor.

Dacă amigdalitele sunt rare, iar între aceste episoade puiul nu este deloc deranjat, este mai bine să nu te grăbești cu operația.

Amigdalita acută

Gâtul este roșu și dureros, iar amigdalele sunt foarte hipertrofiate, adesea aproape unindu-se spre centrul gâtului. Amigdalele inflamate îl împiedică pe micuț să înghită normal, iar dacă ele sunt foarte mărite îi fac respirația dificilă. Adesea, pe copilaș îl doare capul, are febră și uneori frison.

Dacă te uiți în gâtul lui, vei vedea de o parte și de alta a omușorului, la baza limbii, amigdalele mult inflamate, adesea cu pete alb-gălbui pe suprafața lor.

În timpul episoadelor de amigdalită, năzdrăvanul refuză să pape și se întâmplă adesea să verse. Tusea este și ea prezentă, inițial seacă, apoi poate deveni grasă.

În funcție de microorganismul care determină amigdalita, poate să apară o erupție pe pielicica puiului și acesta poate fi foarte obosit.

Semne de alarmă
· Puiul nu poate înghiți și refuză alimentația.
· Are dificultăți în a respira.
· Are febră peste 39,5 grade Celsius.

Ce e de făcut în caz de amigdalită

Pentru episodul acut de amigdalită, mergi la medicul pediatru. Acesta va face un test rapid pentru a vedea dacă de vină pentru amigdalită este streptococul. Infecția cu streptococi trebuie tratată cu antibiotice, pentru a preveni posibile complicații. Dacă caracterul amigdalitei este mai degrabă viral, puiul nu are nevoie de tratament antibiotic, ci doar de antiinflamator și antitermic.

Dacă micuțul are deja o istorie întreagă de amigdalite, este jenat să respire și nu ia bine în greutate, este important să fie consultat de un specialist ORL, care va decide oportunitatea intervenției de scoatere a amigdalelor.

Foto: 123RF, Sursă: revista MAMI
.

"Amigdalita: cand este necesara si cand nu se recomanda scoaterea amigdalelor?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent