· articole
· intamplari

Anatomie: SaniiFiecare san are intre 15 si 20 de lobi, aranjati ca petalele unei margarete. Fiecare lob este constituit din mai multi lobuli. Fiecare dintre acesti lobuli se termina in zeci de bulbi producatori de lapte.

Lobii, lobulii si bulbii sunt interconectati prin canale inguste.

Toate aceste canale duc spre mamelonul aflat in mijlocul unei zonei mai intunecate a pielii numite areola.

Spatiile dintre lobuli si canale sunt umplute cu tesut adipos. Sanii nu au muschi, dar sub fiecare san se afla muschi care acopera coastele. Fiecare san mai contine vase de sange si vase care transporta limfa catre nodulii limfatici.

"Anatomie: Sanii" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
25.11.03 00:58: Cora
Sinii sint "raspunsul" activitatii hormonale, ce determina dezvoltarea si largirea tesutului mamar si producerea laptelui. Trei dintre hormonii ce controleaza schimbarile la nivelul sinilor si a uterului sint: estrogenul, progesteronul si prolactina.

Datorita influetei hormonilor, sinii nu au aceeasi marime sau forma. La nastere sint dezvoltati incomplet, iar in cazul barbatilor ei ramin mici si nedezvoltati daca nu sint supusi unei stimulari hormonale anormale. Maturizarea sinilor se face la 1-2 ani dupa aparitia menstruatiei, dar tesutul mamar si alveolele (sacii sub forma de ciorchine ai lobulilor, in care se formeaza si depoziteaza laptele) continua sa creasca de-a lungul adolescentei.
Sarcina si apoi alaptarea aduc modificari hormonale noi, care duc la marirea volumului sinilor. O data cu inaintarea in virsta, sinii devin mai moi datorita tesutului adipos care se dezvolta, iar dupa menopauza sinii se atrofiaza.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 2
voturi 4


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent