· articole
· intamplari

Anemia feripriva si rahitismul0-0/s261x260/13118960_1001412186562522_5202056204397587933_n.jpg?oh=868d6aaac993a085ed179bfec3d7f925&oe=57A842B1"/>
Anemia feriprivă și rahitismul sunt afecțiuni generate de carențe: de fier în primul caz și de vitamina D în cel de-al doilea.

Anemia feriprivă este cea mai frecventă formă de anemie și este cauzată de un aport insuficient de fier din alimentație.

Simptome
În anemia ușoară, copilul este palid și lipsit de energie, simptome ce pot trece neobservate. De obicei, anemia este depistată întâmplător, în urma analizelor efectuate în alte scopuri. Când afecțiunea e pronunțată, copilul e vizibil palid, obosit, irascibil, nu are poftă de mâncare . Se mai observă creșterea foarte lentă a unghiilor, rezistența scăzută la infecții și pofte ciudate (copilul vrea să mănânce pământ, zugrăveala de pe pereți etc).

Tratament
Anemia se tratează pe parcursul mai multor luni, cu ajutorul preparatelor din fier, sub formă de picături. Pentru o bună absorbție a fierului în tubul digestiv, se administrează vitamina C (mai ales copiilor care nu consumă fructe și legume bogate în această vitamină).

Alimentație
Pentru a trata și a preveni deficiența de fier, nutriția este esențială. Bogate în aceste elemente sunt (în ordinea descrescătoare a cantității) ficatul de vițel, carnea de vită, mielul, puiul. Dintre fructe și legume, cele mai bogate în fier sunt prunele uscate, mazărea, fasolea, smochinele. Spanacul, orzul, orezul, cartoful.

Rahitismul: simptome
Boală caracteristică primei copilării, rahitismul apare ca o consecință a lipsei de vitamina D și are repercusiuni asupra sistemului osos. Dacă există o carență de vitamina D, lipsește și calciul, care nu se asimiliează. Dacă nu e suficient calciu, oasele au de suferit. Semnele care anunță rahitismul sunt: stern ieșit în relief, coaste inferioare depărtate, os occipital (fruntea) moale, înfundarea craniului, apariția întârziată a primilor incisivi (după zece luni), abdomen destins din cauza tonusului muscular scăzut, deformarea picioarelor (crăcănat).

Tratament
Terapia rahitismului include administrarea de vitamin D și completarea nivelurilor scăzute de calciu și fosfor din organism. Aceste suplimente se administrează numai în lunile a căror denumire conține litera r. La fel de importantă este expunerea zilnică la soare a copilului, timp de 20-30 de minute, la orele dimineții.

Sursă: revista MĂMICA DE AZI, ianuarie 2015 Foto: 123RF
.
"Anemia feripriva si rahitismul" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent