· articole
· intamplari

Anemie, fier şi cupru - un cerc vicios ce poate fi spartExistă multe tipuri de anemii, însă cea mai cunoscută şi întâlnită formă de anemie este cauzată de carenţa de fier, care afectează, în mod special, copiii, adolescentele, gravidele, vârstnicii dar şi…vegetarienii. Astfel, fie că vorbim despre o insuficientă absorbţie a fierului în organism, de o alimentaţie săracă în fier sau de necesitatea unui consum mărit de fier în diferite etape ale vieţii (cum ar fi creşterea, de exemplu), ne referim în mod specific la anemia feriprivă.org/medias/img/articles/e113bb92c69391dd39e2488f9f588382-2.jpg"/>

De ce se întâmplă acest lucru? Ei bine, pentru că fierul face posibilă producerea hemoglobinei, o proteină din sânge care transportă oxigenul către toate organele şi ţesuturile organismului. În cazul în care există o carenţă de fier, nivelul hemoglobinei scade, ceea ce duce şi la o scădere a cantităţii de oxigen atât de necesară organelor, şi, în final, se ajunge la anemie.

Probabil că te gândeşti acum ce-are de-a face cuprul în toată povestea asta. Îţi spun imediat. Cuprul ajută fierul să fie absorbit în organism. În cazul în care există un deficit al nivelului de cupru, organismul nu mai asimilează cantitatea necesară de fier, ceea ce duce, după cum am văzut mai sus, la anemie. Cu alte cuvinte, fără cupru, nu există fier, de unde apare anemia. Şi pentru ca lucrurile să fie şi mai complicate, nivelul scăzut de fier din organism duce la un deficit al nivelului de cupru, ceea ce produce, la rândul lui . anemie. Pare că toată această situaţie este fără început şi fără sfârşit.
Ca să îţi arăt că nu e chiar aşa totuşi, o să îţi spun câte ceva despre fiecare element al cercului nostru vicios.

Fierul
Pe lângă rolul pe care îl are în producerea hemoglobinei, fierul creşte rezistenţa organismul la îmbolnăvire prin dezvoltarea sistemului imunitar şi ajută, de asemenea, şi la procesul de creştere. Şi hai să-ţi mai spun un secret, fără să audă copiii noştri. Popeye Marinarul nu avea cum să facă muşchi numai de la spanac, pentru că fierul ce se găseşte în diverse plante - inclusiv în spanac, nu asigură nevoia zilnică de fier, de 10 mg (cu excepţia sugarului, de până la 6 luni, care are nevoie numai de 6 mg de fier pe zi). Aşadar, pentru a ne acoperi necesarul de fier, trebuie să ştii că o sursă foarte bună este carnea roşie (inclusiv ficăţeii). La fel de importante sunt şi gălbenuşurile de ou şi stridiile. Dacă în ceea ce priveşte adulţii carenţa de fier poate fi rezolvată destul de uşor, în cazul copiilor, situaţia este mai gravă. Anemia feriprivă a fost asociată cu funcţii mentale şi motorii, efectele acesteia putând produce întârzieri ireversibile în dezvoltarea acestor funcţii. De asemenea, lipsa de fier, din păcate, lasă loc liber infecţiilor.

Cuprul
Pe lângă ajutorul dat în absorbţia fierului de către organism, cuprul luptă împotriva radicalilor liberi (duşmanii tinereţii) şi este un veritabil energizant al celulelor. Orice dezechilibru al cuprului poate duce la afecţiuni ale oaselor (cuprul ajutând la creşterea sănătoasă a oaselor, prin fixarea calciului), ale tiroidei, dar şi la tulburări ce ţin de psihic. Pentru că necesarul zilnic este de 3 mg iar cuprul este absorbit prin hrană, este bine să ştii că unul dintre alimentele bogate în acest oligoelement este unul deosebit de dulce – ciocolata. Mai putem consuma şi ficat, mazăre, sau alimente de origine marină pentru a ne ridica nivelul de cupru din organism.

Anemia

În afara cazului în care anemia a fost descoperită în urma unor analize medicale de laborator, putem bănui acest diagnostic şi în cazul în care copilul pare mereu apatic, obosit, este palid, nu are chef să mănânce, este iritat, mofturos, se simte slăbit, are dureri de cap, prezintă o respiraţie dificilă, are palpitaţii şi este ameţit.

Cum scăpăm de anemie?
După cum am văzut şi mai sus, o alimentaţie sănătoasă, bogată în vitamine, proteine şi minerale ne poate ajuta să spargem acest cerc vicios. Dacă anemia este deja diagnosticată, este bine să fie respectate cu stricteţe sfaturile medicului curant, pentru că, acesta, pe baza analizelor de sânge poate da un tratament corespunzător. Pentru că a venit vorba de acest lucru, trebuie să mai ştii că, în cazul deficitului de fier, pentru că acesta este absorbit mai greu, este nevoie de urmarea unui tratament de lungă durată. Pe lângă medicamentaţia prescrisă, poţi apela şi la ajutorul unor terapii naturiste, cum ar fi acupunctura (în cazul anemiei feriprive) sau homeopatia (care poate uşura simptomele şi grăbi vindecarea). Bineînţeles, că şi în aceste cazuri este bine să întrebi un specialist înainte de a le folosi. Poate că ţi se pare dificil tot ce ţi-am spus până acum, dar, crede-mă că nimic nu este greu când vorbim de sănătatea noastră şi a micuţilor noştri. Aşa că, înarmaţi-vă cu sănătate şi haideţi să învingem cercul vicios!

Autor : Simona Ivanciu.
"Anemie, fier şi cupru - un cerc vicios ce poate fi spart" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent