· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Anual, mii de copii sunt victime ale neglijentei parintilor

Autor: Cora
data publicarii: 19.03.07
Interviu cu dr. Vasile Falca, medic primar in cadrul Sectiei de chirurgie plastica si reparatorie de la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti-
Domnule doctor, conform unei statistici realizate la nivel national, peste 5.000 de copii au fost internati la sectiile de chirurgie plastica din spitalele din tara, anul trecut, in stari grave, cele mai multe cauzate de arsuri. Cum se prezinta situatia in Prahova?
- In sectia de specialitate a Spitalului Judetean de Urgenta, numai anul trecut a fost nevoie ca in cazul a mai mult de 50 de copii, multi dintre acestia victime ale neglijentei parintilor, sa se ajunga pana la transplant de piele.

Inca de la inceput, fac mentiunea ca o mare parte dintre cazurile de aceeasi natura - dar de o gravitate mai mica - sunt preluate de Sectia de chirurgie infantila a Spitalului de Pediatrie Ploiesti, la noi ajungang cei aflati in situatii dramatice. Dintre acestea, ponderea cea mai mare o detin arsurile recente si sechelele postcombustionale (cicatrici ramase dupa arsuri mai vechi). Se mai adauga: diverse traumatisme, muscaturile de caine, electrocutiunile si bolile congenitale. Din pacate, nu numai ranile acestora sunt din ce in ce mai grave, ci si faptul ca pacientii sunt foarte mici, ceea ce complica si mai mult situatia.
- In privinta arsurilor, care sunt cele mai frecvente cauze?
- Cele mai frecvente arsuri produse la copii sunt cele provocate de arderea prin lichid fierbinte. Marea majoritate se intampla in mediul casnic, din cauza neglijentei adultilor care nu ii supravegheaza atent pe micuti. Iata doar cateva exemple ce par banale, dar consecintele sunt, de multe ori, foarte grave: exista persoane care nu verifica apa inainte de a face baie copilului, sau nu izoleaza bucataria ori locul unde gatesc, de aici inerentele accidente. Cu totii trebuie sa intelegem ca micutii nostri au nevoie de un mediu lipsit de pericole ca sa poata explora, sa poata invata si, mai ales, sa se poata dezvolta armonios. Pe de alta parte, cei mari au nevoie sa invete sa faca fata pericolelor zilnice ca sa devina adulti cu experienta. De asemenea, foarte multi copii au suferit arsuri si in urma focului nesupravegheat, a contactului termic cu sursele improvizate de incalzit si de iluminat, sau in urma unor nereguli la sistemul de transport al curentului electric. Chiar de curand, am avut un caz nefericit al unui tanar dintr-o localitate prahoveana care s-a apropiat de un stalp de inalta tensiune cazut la pamant, in urma contactului cu acesta suferind arsuri grave la nivelul membrelor superioare, interventie ce s-a soldat, din nefericire, cu amputarea acestora.
- Care sunt recomandarile pe care le faceti, in calitatea dumneavoastra de medic, pacientilor care au suferit arsuri?In primul rand, imediat dupa ce pacientul a suferit o arsura, acesta trebuie sa se prezinte, de urgenta, la medicul specialist, pentru a-i fi evaluata starea de sanatate si pentru a primi ingrijirile de care are nevoie. Parintii trebuie sa inteleaga ca este vorba despre soarta copiilor si ca repercusiunile arsurilor pot duce la sechele postcombustionale grave, la complicatii atat de ordin functional cat si estetic.Sursa: PRAHOVA.

"Stiri: Stiri: Anual, mii de copii sunt victime ale neglijentei parintilor" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Cora

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent