· articole
· intamplari

Anxietatea la copii. Cele mai frecvente surse de teama la copiii din clasele primare0-0/s261x260/13230239_1008976379139436_5949922993625008607_n.jpg?oh=a0f49454d8da2ef7424c18e39893ac45&oe=57D88808"/>
Pe măsură ce anii trec, iar copilul tău crește și descoperă lumea, se mărește și ceea ce putem numi “zona lui e îngrijorări”. De aceea nu trebuie să te miri dacă observi că se confruntă cu temeri pe care înainte nu le avea.

De obicei, primele îngrijorări sunt legate de școală, de prieteniile cu colegii sau se nasc din dorința de a nu-și dezamăgi ori supăra părinții. Dacă simte că dă greș la vreunul din aceste puncte, copilul poate ajunge să se simtă anxios. Desigur, anxietatea apare frecvent ca răspuns la situații mai grave din familie, precum divorț, probleme financiare, boli etc.

Psihologii au identificat câteva categorii de anxietate, specifice copiilor din clasele primare, dintre care cele mai frecvente sunt următoarele:

• Frici “obișnuite”. Copiii de 6-8 ani se îngrijorează de obicei legat de lucruri pe care le-au văzut/ făcut și care nu le-au plăcut, de lucruri auzite de la prieteni, pe care le-au studiat la școală sau le-au auzit la televizor. Exemplele pot fi de la injecțiile medicului la vampiri, meteoriți, clovni sau vreun episod dintr-un serial tv nerecomandat vârstei sale. Pot dezvolta frica de apă, zbor, dacă au auzit de vreun accident aviatic, de înălțime, fobie de păianjeni, teamă de câini etc.

• Anxietate socială. O altă categorie este determinată de cerințele sociale de la școală, care pot fi mari pentru un copil de această vârstă. Astfel, o ceartă cu un prieten sau chiar găsirea unui prieten pot fi o cauză serioasă de stres pentru copil.

• Frica de școală. Cel mic se plânge de diferite dureri când e vorba să meargă la școală (îl doare burtica) sau găsește tot felul de pretexte pentru a rămâne acasă? Poate ă înceracă să evite ceva sau pe cineva - un coleg nesuferit, o materie care îl sperie sau orice alt eveniment care îl copleșește.

Copilul tău s-a confruntat astfel de sentimente de frică? Cum l-ai ajutat să le depășească?

Foto: 123RF.com Adaptare după BabyCenter.com.
"Anxietatea la copii. Cele mai frecvente surse de teama la copiii din clasele primare" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent