· articole
· intamplari

Anxietatea socialaSunt copii care nu spun "buna ziua" nu pentru ca sunt prost crescuti, ci pentru ca sunt anxiosi, nelinistiti, incordati, fara un motiv anume. Din acelasi motiv, nu se joaca in parc cu ceilalti copii sau stau izolati de restul colegilor de la gradinita. E posibil ca acesti micuti sa fi fost superprotejati de familie sau de cei care au grija de ei; nu fac fata intalnirii cu copii de varsta lor, care sunt mai autoritari sau mai impulsivi.

Cand e frica, cand e fobie?
Intensitatea spaimei si durata ei fac diferenta intre o simpla frica de moment si o adevarata fobie.

Nu-l totuna daca micutul tau plange in primele zile de gradinita sau daca plange la fel de tare pana in ianuarie. Daca spaima se instaleaza si dureaza mai mult de 6 luni, e cazul sa te intrebi daca nu cumva copilasul este supus unui stres aparut in viata lui. Poate a suportat greu o schimbare de domiciliu, sau exista tensiuni in familie. Poate este nemultumit de nasterea unui fratior, poate are probleme la gradinita.
Daca anxietatea il impiedica in mod constant sa se simta bine in pielea lui, este necesar sa apelezi la un specialist. Sub indrumarea unui psihoterapeut, in scurt timp veti da uitarii toate momentele neplacute.

Fobiile se iau de la parinti
Fobiile copiilor sunt de multe ori legate de anxietatea materna sau paterna. Daca parintilor le este frica de zborul cu avionul sau de caini, teama poate fi transmisa copilului. Daca le spui copiilor prea des sa fie atenti sa nu cada ca se lovesc, vor fi timorati. Iar daca le povestesti excesiv despre microbi, vor ajunge sa-i vada si acolo unde nu este cazul, si vor dezvolta o obsesie din spalatul pe maini.

Cum il ajuti?
Lasa-l sa descopere lumea. Daca vrei sa ai un copil adaptabil, descurcaret, sociabil, nu incerca sa-l tii in casa, departe de pericolele lumii exterioare. Lasa-l sa descopere lumea, chiar daca se mai accidenteaza, chiar daca se mai sperie de un caine. Chiar daca se mai ia la tranta cu colegul de gradinita.

Text: Geo Mihalcea.

"Anxietatea sociala" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent