· articole
· intamplari

Are un prieten imaginar. Ce-i de facut?Are un prieten bun, caruia ii povesteste tot. Un confident de care nu se desparte.

si care nu exista! Nu e cazul sa intri la idei.

Un copil din trei are un prieten invizibil, de care e nedespartit. Un prieten caruia i-a dat nume, caruia ii spune tot, de care iti pomeneste mereu – sau pe care, dimpotriva, il tine, o buna perioada de timp, „la secret”.
Specialistii sustin ca este un fenomen destul de raspandit in randul copiilor de varsta prescolara. Mai ales micutii care sunt singuri la parinti si care nu au fost dati la gradinita/scoala isi inventeaza tovarasi de joaca.

Un "fratior" la purtator
Specialistii se intreaba daca prietenii imaginari sunt semn de plictis. Sau daca reprezinta o modalitate prin care micutii isi alunga sentimentul de singuratate.
Concluzia este ca este modul in care prichindeii fara frati si surori incearca sa-si compenseze astfel lipsa unor tovarasi reali de joaca. Prietenul imaginar nu poate fi considerat, in niciun caz, ca un semn al lipsei de afectiune a parintilor. Si nici semnul vreunei tulburari psihologice oarecare.

Erou dintr-un serial
Tuturor copiilor le place sa dea viata papusilor cu care se joaca: fie robotei, ursuleti de plus sau intruchipari ale unor eroi fabulosi. Micutilor le mai place sa se deghizeze, sa inventeze si sa spuna povesti. Sa teasa o intreaga lume in jurul jucariilor preferate.
Cei care au un prieten invizibil nu au, pur si simplu, nevoie de un suport concret " o papusa, un costum, o masca " pentru a-si imagina cele mai diverse lucruri. Prietenul invizibil devine adeseori eroul principal, mereu acelasi, dintr-un soi de serial conceput si regizat de odrasla ta. Un erou mereu acelasi, cu caracter si personalitate bine definite. Care dispare cand nazdravanul tau atinge varsta de 8-9 ani.

Unul sau mai multi
Deseori, amicul nevazut e de sex masculin si are varsta copilului tau. Uneori, este un adult sau un animal. Poate sa fie unul, pot sa fie mai multi. De cele mai multe ori, eroul plamadit de mintea juniorului este un soi de aler-ego mai curajos, mai tupeist sau mai rasfatat de soarta. Parintii "celuilalt" sunt mai draguti, "celalaltâ" primeste mai multe cadouri, mai multe dulciuri, i se fac mai multe hataruri. E un soi de fantasma a nazdravanului tau, si o modalitate " pe ocolite" de a-ti transmite un anumit mesaj.

La ce foloseste
In jurul varstei de 2-4 ani, copilul este in plin proces de invatare a regulilor de buna purtare. Tovarasul imaginar il ajuta sa le asimileze mai usor. Impunand personajului propriile reguli, inspirate din cele carora trebuie sa le dea ascultare in viata de zi cu zi, micutul arata de fapt ca accepta aceste reguli.
Alteori, dimpotriva, micutul decide ca legile dupa care functioneaza prietenia cu personajul imaginar sunt mai laxe: este modul de a-si exprima opozitia.

Stie ca nu-i real
Te intrebi daca micutul stie ca prietenul sau preferat exista doar in capsorul lui. Raspunsul este afirmativ, toate studiile o dovedesc. Un copil rade sau isi cearta amicul invizibil, dar e constient ca nimeni nu il poate atinge sau vedea. E cam ca in felul in care adultii urmaresc un film palpitant sau emotionant: nu se pot impiedica sa sufere, sa stea incordati, sa verse lacrimi, desi stiu ca ceea ce se vede pe ecran e doar fictiune.

Nu va lasai pacaliti
Daca micutul tau simte nevoia sa-ti impartaseasca "pataniile" prietenilor sai inventati, nu il refuza. Dar nici nu-i arata ca dai prea mare importanta jocului imaginar.Arata-i copilului ca ii respecti lumea lui ascunsa, fara sa te lasi totusi pacalita cu una, cu doua. Daca juniorul face o prostioara si o pune pe seama "celuilalt", arata-i ca trucul nu tine, si ca pedeapsa o va primi autorul real.

Text: Geo Mihalcea.

"Are un prieten imaginar. Ce-i de facut?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent