· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Argati la parinti

Autor: Onush
data publicarii: 28.10.05
141.905 copii sunt implicati in activitati economice * Dintre acestia, doar 1% sunt descoperiti de autoritati * Doar un copil din o suta este reintegrat social intr-un an * Autorii studiului sustin ca fenomenul nu mai este de mare amploare
Aproape 5% din numarul total al copiilor romani cu varste intre 5 si 17 ani sunt exploatati prin munca, potrivit unei statistici realizate de organizatii neguvernamentale, Ministerul Muncii si Biroul International al Muncii (BIM). La nivel national, potrivit unui studiu realizat de ONG-uri si inspectoratele teritoriale de munca, din cei 3.866.

438 de copii cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani, 141.905 sunt implicati in activitati economice. Potrivit acelorasi statistici, doar 1% dintre cei aproximativ 141.000 de copii care muncesc - de cele mai multe la negru - sunt descoperiti de autoritati. Cei 1881 de copii descoperiti in ultimii cinci ani de autoritati si retrasi din campul muncii au beneficiat de programe de educatie si consiliere, multi dintre acestia intrand in circuitul scolar. Autoritatile sustin ca in Romania nu exista o problema foarte grava de munca in randurile copiilor. Chiar daca un singur copil este exploatat prin munca, avem o problema, completeaza insa raportul, intocmit in comun cu Ministerul Muncii. Programele derulate de autoritati au dus la o scadere a fenomenului, dar mai ales la schimbarea mentalitatii parintilor privind munca in randul copiilor, sunt de parere autorii studiului.
Cu toate acestea, peste 141.000 de copii din Romania muncesc fara forme legale. Randamentul Inspectiei Muncii pentru depistarea cazurilor de exploatare prin munca a copiilor este scazut, doar unul din o suta de copii fiind reintegrat social intr-un an (210 cazuri depistate la o estimare de aproape 300.000, potrivit raportului Ministerului Muncii). Studiile si cifrele sunt importante, insa acestea ar trebui sa fie insotite de masuri in plan legislativ, sunt de parere autorii studiului. Mai mult, ONG-urile recomanda o implicare mult mai ferma a autoritatilor pentru combaterea cazurilor de exploatare a copiilor prin munca, mai ales a formelor grave - cersetoria, prostitutia - controlate de crima organizata, bine structurata, pregatita, din care fac parte oameni inteligenti, greu de dovedit. Jurnalistii prezenti la conferinta au adus in discutie prezenta zilnica a copiilor cersetori in intersectiile din Capitala, a celor care spala parbrize, care cara diferite produse in piete sau vand la taraba. La aceasta remarca, oficialii OIM au afirmat ca asteapta, la randul lor, un raspuns din partea reprezentantilor autoritatii statului, raspuns care nu a venit.Ziua.

"Stiri: Stiri: Argati la parinti" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent