· articole
· intamplari

Astenie, dureri articulare si tensiune arteriala – 3 probleme ale primaveriijpg?oh=16604e61f938a85b0b23c81df8df08a4&oe=57590DD7&__gda__=1468616938_db0a1b73845fc2fa5aeb257cc80672e3"/>
Suferi de astenie, dureri articulare sau ai probleme cu tensiunea arterială la începutul primăverii? Iată care sunt explicaţiile!

Mediul înconjurător joacă un rol extrem de important în multe dintre procesele noastre fiziologice și asta deoarece organismul este într-o permanentă adaptare la schimbările de presiune atmosferică. Însă atunci când schimbările sunt bruște, organismul va consuma mai multă energie în încercarea de a se adapta, iar acest lucru poate determina apariția unor probleme. Astfel, variației presiunii atmosferice poate avea ca efecte durerile articulare, tensiunea arterială și astenie.

„Am dureri articulare, se schimbă vremea” De ce se întâmplă acest lucru
“Modificarea presiunii atmosferice, care de obicei apare înainte de schimbarea vremii, poate să aibă ca efect apariția durerilor articulare. Articulațiile sunt de fapt niște structuri închise, compacte, care au o presiune intra-articulară. Atunci când există o diferență semnificativă între presiunea din interiorul articulației și presiunea exterioară, atmosferică, iar presiunea din interior nu are timp să se adapteze celei exterioare, organismul va percepe acest lucru ca un factor periculos și va genera un stimul agresiv, care se va traduce în durere”, explică Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare.

Reţine: persoanele expuse unui astfel de risc sunt cele care au un fond sensibil sau articulații îmbătrânite prematur ori cele care suferă de diverse afecțiuni.

Tensiunea arterială
Ca și în cazul articulațiilor, şi arterele, respectiv venele, au o presiune intra-arterială, care - supusă presiunii atmosferice crescute din exterior - va determina modificări ale fluxului sangvin, ce se vor manifesta, de cele mai multe ori, prin modificarea presiunii arteriale sau alte probleme cardiologice.

“Nu întâmplător, primăvara este anotimpul în care se manifestă cel mai adesea afecțiunile cardiace și crește atât numărul infarctelor cât şi al accidentelor vasculare cerebrale”, adaugă fizioterapeutul Bogdan Goga.

Astenia de primăvară
Astenia de primăvară este caracterizată de o stare de oboseală și apare atât din cauza unor dezechilibre, cât și a faptului că organismul nostru nu reușește să se adapteze la schimbările de mediu în timp util. Resursele energetice sunt limitate, motiv pentru care, în încercarea de a se adapta, organismul obosește şi nu este pregătit pentru acest efort, deoarece la finalul iernii nu stă tocmai bine la capitolul vitamine şi minerale. Este vorba de o perioadă de adaptare a organismului la creşterea cantităţii de lumină, care produce modificări la nivel bio-chimic (hormoni şi neurotransmiţători).

Ca orice adaptare, şi aceasta necesită consum, deci efort, pentru care organismul tău nu este pregătit în pragul primăverii.

Ştiai că.
Hipotalamusul (regiune a encefalului situată la baza creierului) primeşte impulsuri nervoase prin intermediul retinei şi stimuleaza glanda pineală (structura care reglează secreţia de hormoni şi neurotransmiţători în funcţie de lumina pe care o primeşte)? Neurotransmiţătorii sunt implicaţi în ceea ce înseamnă starea de spirit a unei persoane şi vitalitatea ei (melotonina cerebrală, de pildă, iniţiază starea de somn, în timp ce serotonina favorizează vivacitatea şi buna-dispoziţie).
Când nivelul hormonilor şi al neurotransmiţătorilor nu este bun, adulţii şi copiii se simt obosiţi şi trişti. Astfel, s-a observat că, la persoanele care suferă de astenii, ritmul secreţiei de melatonină suferă modificări importante. De asemenea, majoritatea persoanelor care suferă de astenie au un nivel scăzut sau anormal al anumitor neurotransmiţători, în special serotonina.

Foto: 123RF, editor Adina Gruia
.
"Astenie, dureri articulare si tensiune arteriala – 3 probleme ale primaverii " | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent