Cunoscut fiind drept cea mai des intalnita boala cronica a adultilor si a copiilor, astmul poate da ceva batai de cap unei gravide. Afla de la mamica de azi ce trebuie sa faci.
Ai fost diagnosticata cu ceva timp in urma cu astm. O afectiune care necesita atentie deosebita, tratament si precautii speciale.
Nu devine periculoasa decat atunci cand nu-i respecti capriciile. Iar asta inseamna stil de viata sanatos, igiena, multa atentie si disciplina. Acum, ca vrei sa devii mamica, ar trebui sa te gandesti mai intai cum iti poate afecta sarcina statutul tau de astmatica si abia apoi la ce efecte va avea boala insasi asupra graviditatii.
EFECTELE SARCINII ASUPRA ASTMULUI
Evolutia astmului in timpul sarcinii nu va fi usor de prevazut. In vreme ce unele femei bolnave nu au nici o problema de-a lungul celor 9 luni, la altele situatia se poate inrautati. Se poate intampla chiar sa fii mai predispusa la anumite infectii respiratorii, iar stresul emotional din timpul perioadei de graviditate sa-ti agraveze crizele. Este foarte important ca, in momentul in care ti se confirma sarcina si mergi la primul consult medical, sa-ti anunti medicul de aceasta problema. Doar el poate hotari asupra tratamentului pe care ai voie sa-l faci in continuare. Multe femei astmatice gresesc profund prin incetarea medicatiei prescrise pentru afectiunea lor, fara sa ceara in prealabil parerea medicului.
EFECTELE ASTMULUI ASUPRA SARCINII
E nevoie ca orice graviduta astmatica sa primeasca asigurari o data in plus ca o buna observatie a bolii, asa cum ar trebui sa fi e facuta in mod obisnuit, o va apara de orice fel de probleme de-a lungul sarcinii. S-au intreprins studii care au demonstrat ca ignorarea acestei afectiuni si un prost tratament al ei au avut totusi o legatura cu nasterea prematura. Cat despre medicamentele care se iau pentru astm, nu exista informatii evidente ca pot afecta fatul. Substantele continute de inhalantele folosite pentru calmarea unor crize ajung in cantitate mult prea mica in sangele mamei, astfel incat nu vor fi sub nici o forma periculoase pentru cel mic.
PROBLEME SAU NU LA NASTERE?
Mai mult ca sigur, nu! Cu toate astea, doar medicul tau poate lua o hotarare sigura in ceea ce priveste modul in care vei naste: natural sau prin cezariana – asta, dupa ce ia in calcul si boala de care suferi. Atacurile acute de astm in timpul travaliului nu sunt dese si o eventuala prezenta a lor poate fi foarte usor tinuta sub control cu ajutorul medicatiei. Ca o concluzie, trebuie spus ca aceasta boala cronica nu va impiedica pe nimeni sa duca la bun sfarsit o sarcina, cu conditia sa fi e supravegheata in permanenta si sa fi e respectate recomandarile medicale.
MASURI DE PRECAUTIE
Fara sa fi e vorba de actiuni in plus fata de ce face de obicei un astmatic, iata o lista cu cele mai importante modalitati de a te proteja de o eventuala criza:
- evita fumul, mai ales pe cel de tigara
- daca faci miscare, nu uita ca efortul fi zic poate provoca o criza
- evita activitatile care produc praf
- redu contactul cu animalele, stresul si oboseala
- ai grija sa stai intr-un mediu foarte curat
- schimba asternuturile saptamanal si aspira salteaua. Pernele trebuie si ele schimbate cat mai frecvent.
.