· articole
· intamplari

Atentie parinti! Nu ignorati pozitia spatelui copiilor!
Poziția spatelui, a picioarelor, mersul corect sunt foarte importante.

Acestea sunt ignorate de multe ori, chiar dacă părinții observă anumite nereguli la copiii lor. Dacă problema este vizibilă, trebuie să consultați un medic specialist.

Aceste probleme, în timp, se transformă în afecțiuni ale coloanei mult mai grave, care nu se mai pot trata cu aceeași ușurință ca în copilărie. În plus, dau un aspect inestetic.
Perioada în care oasele copilului se pot modela ușor este până la pubertate.

Ghiozdanele grele, poziția incorectă la birou, mersul incorect sunt câțiva factori care duc la deformarea coloanei. Alte cauze ar fi: malformațiile vertebrale, inegalitatea membrelor inferioare, anemia, miopia. În peste 80% din cazuri sunt afectate fetele.

Dacă observați modificări ale coloanei vertebrale (cocoașă), sau ale membrelor inferioare (genunchi în “X”, picior plat), mergeți la medicul de familie pentru a vă da trimitere la un medic ortoped. Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic complet şi a examenului radiologic.
Cel mai frecvent tratament este gimnastica medicală (kinetoterapia), iar în unele cazuri, purtarea unui corset și masajul. Tratamentul chirurgical se practică numai în cazul deviaţiilor mari ale coloanei. 
În plus, se recomandă cursuri de înot, mersul pe bicicletă sau orice alt sport.
În cazul piciorului plat, copilul trebuie să înveţe de mic mersul în casă desculţ, iar afară să poarte încălţăminte uşoară și cu talpă flexibilă.

În ultimul timp au apărut pe piață benzile kinesologice, care au devenit renumite după ce le-au purtat sportivii la Jocurile Olimpice. Acestea sunt benzi elastice, de diferite culori, care, lipite pe corp în anumite zone și în anumite poziții, permit tratarea multor afecțiuni ***** ar fi: luxații, entorse, fracturi, dureri musculare, scolioze, cifoze, picior plat. Aplicate corect de către un specialist, ele sunt bune în cazul cifozelor și scoliozelor dar nu ca metodă unică de tratament, ci în combinație cu gimnastica medicală.

Atenție, nu există dureri de creștere! Acestea ascund alte afecțiuni. Medicul ortoped trebuie să excludă existenţa unei afecţiuni a oaselor sau a mușchilor, care provoacă dureri.

Pentru a preveni deformarea coloanei, copilul trebuie educat să aibă o poziție corectă la masă sau în fața calculatorului, să poarte ghiozdanul în spate, pe ambii umeri și să aibă o alimentație sănătoasă, pentru întărirea oaselor și a mușchilor.
De asemenea, se recomandă practicarea unui sport încă de la grădiniță.

Dacă nu sunt tratate la timp, aceste probleme pot duce la deformări grave ale coloanei, la probleme de respirație, afecțiuni ale glandelor endocrine, ale inimii și sistemului nervos. Și nu în ultimul rând, afectează imaginea viitorului adolescent care va crește înalt și strâmb.

Autor Cristina Balan.

Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent