· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Au aparut banci de celule stem si in RomaniaDin cand in cand mai auzi la stiri despre celule stem, despre aparitia unor noi
hotnews.ro/stiri-esential-3425609-prima-banca-celule-stem-din-romania-functioneaza-cluj.htm">banci de celule stem si despre tehnologia care permite folosirea acestor tipuri de celule pentru vindecarea unor boli foarte grave. Ceea ce rareori realizam doar dintr-o stire este cat de accesibil este acest serviciu la noi in tara. In acest moment mai multe banci de celule stem din Romania ofera fiecarui parinte posiblitatea de a preleva celule stem la nasterea copilului si de a ii oferi o plasa de siguranta in cazul in care va suferi in viitor de o boala grava care ar fi putea fi vindecata prin intermediul celulelor stem.

Ce sunt celulele stem
Celulele stem sunt celulele ce stau la baza formarii tesuturilor si organelor. Practic, acestea au proprietatea de a se diferentia in orice alt tip de celula specializata in organism – celule osoase, musculare sau tesuturi ajutand astfel la vindecare acolo unde tratamentele clasice nu ofera solutii. Celulele stem prelevate la nastere au o compatibilitate de pana la 100% in cazul unui transplant autolog si de pana la 25% in cazul unul transplant realizat intre frati cu aceiasi parinti biologici, ceea ce maximizeaza sansele de vindecare a copilului de la care s-au recoltat celulele si cresc considerabil sansele de vindecare in cazul altor membri din familie.

Ce fac bancile de celule stem din Romania
O banca de celule stem ofera toate serviciile de care este nevoie pentru a preleva, depozita si folosi celulele stem pentru a vindeca sau ameliora una din cele peste 80 de afectiuni care pot fi tratate la ora actuala, dar si alte afectiuni care ar putea fi tratate in viitor.

Un exemplu este Cord Blood Center Medical, prima banca familiala de celule stem din Romania care a fost lansata pe piata locala in urma cu peste 7 ani, dar face parte dintr-un grup cu experienta de peste 15 ani in banking-ul de celule stem. Cord Blood Center Medical ofera kitul necesar de prelevare precum si instruirea medicului care va face prelevarea si ofera consultanta cuplurilor inainte de alegerea pachetului potrivit. Celulele stem prelevate sunt verificate si apoi depozitate intr-un centru cu tehnologie de ultima ora pentru a putea fi folosite oricand va fi nevoie de ele. Mai mult, aceasta banca de celule stem ofera mult mai mult decat servicii de prelevare, transport si depozitare. Cord Blood Center ofera si un CEC in alb clientilor sai, care inseamna ca, in cazul unui eventual transplant in strainatate, compania acopera toate costurile acestuia pana la valoarea de pana la 185 000 de Euro.

Un alt proiect dezvoltat de catre Cord Blood Center este „transplantul fraternal” (sibling transplant), initiat in premiera in Romania in 2010. Acesta se adreseaza mamelor care au un copil diagnosticat cu una dintre cele 80 de boli tratabile prin transplant de celule stem si care urmeaza sa aduca pe lume inca un copil.

Prelevarea celulelor stem
Cea mai eficienta tehnica de procesare a celulelor stem este procesarea integrala a sangelui placentar deoarece creste sansele de reusita ale unui eventual transplant. Se pastreaza astfel un numar maxim de celule stem utilizabile. Intr-o procedura care se poate face doar o data in viata este extrem de important sa alegi o companie de incredere, care a demonstrat in repetate randuri ca poate oferi ceea ce promite, si o procedura care iti ofera toate sansele posibile de reusita.

In Romania a existat deja un caz in care celulele stem au salvat viata unui copil. Unul din clientii Cord Blood Center Medical, un copil de 3 ani, a beneficiat de transplant autolog cu celule stem in SUA, iar toate cheltuielile necesare transplantului au fost acoperite de catre companie.

Ce trebuie sa stiti cand apelati la banci de celule stem?
Prelevarea celulelor stem nu este dureroasa si nu prezinta nici un risc pentru mama sau copil. Bancile de celule stem si laboratoarele aferente sunt supravegheate prin sisteme de monitorizare video, accesul fiind controlat intern, dar si prin firme de paza si protectie.

Prelevarea se poate face aproape in orice spital judetean sau privat din tara si in cazul oricarui tip de nasteri, singurele exceptii facand situatiile in care exista o infectie grava sau o afectiune care este contraindicata, dar aceste cazuri sunt rare. In cazul aparitiei unor complicatii obstetricale in cursul nasterii, medicul obstetrician decide daca este sau nu oportuna recoltarea de sange placentar.

In contractul cu bancile de celule stem din Romania verificati cu atentie care sunt serviciile incluse si ce anume acopera oferta fiecare companii. Trebuie sa stiti ca tratamentul poate sa fie costisitor, mai ales daca se realizeaza in afara granitelor si, de aceea, aveti nevoie de un parteneriat cu o banca de celule stem care va poate oferi acest suport. Nu uitati sa intrebati de pachetele speciale pentru al doilea copil, pentru tineri casatoriti sau pentru gemeni. Exista numeroase pachete financiare si modalitati de plata care fac acest tip de servicii accesibil tot mai multor familii din Romania. Comunitatea Cord Blood Center numara deja mai mult de 65.000 de familii din tara noastra, iar numarul acestora creste in fiecare an.

Peste 80 de boli foarte grave, care afecteaza mii de copii, dar si adulti in fiecare an, pot fi vindecate sau ameliorate prin tratamente bazate pe celule stem, iar tehnologia medicala avanseaza intr-un ritm rapid, oferind, probabil, in urmatorii ani, solutii medicale pentru alte numeroase boli care in acest moment sunt considerate incurabile sau necesita tratamente extrem de complicate si cu riscuri majore pentru pacient.

Powered by Powered by SEO monitor .
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent