· articole
· intamplari

AutismulAutismul este o boală caracterizată prin afectarea dezvoltării creierului, a abilităţilor mentale, emoţionale şi comunicaţionale ale unei persoane.

Cauzele autismului nu sunt cunoscute. Ele pot fi de natură genetică iar unele cazuri de autism au fost asociate traumelor, bolilor sau anomaliilor structurale dinainte sau din timpul naşterii, incluzând: mama bolnavă în timpul sarcini de rubeolă sau rujeolă (pojar), fenilcetonuria netratată (o incapacitate a corpului de a controla anumite substanţe chimice numite fenilcetone), lipsa oxigenului în timpul naşterii, encefalita sau alte infecţii grave care afectează creierul la sugar.
O persoană care suferă de autism poate avea numeroase simptome.

Manifestarea bolii însă poate diferi în intensitate, de la simptome uşoare la forme mai grave care pot afecta întreaga existenţă a individului. Unele persoane pot avea simptome pe care altele nu le au iar unele din ele pot avea, la acelaşi individ, intensităţi diferite.
Simptomele pot include:
 • Dificultate în comunicare - limbajul vorbit se dezvoltă de obicei greu sau deloc, cuvintele fiind adesea folosite necorespunzător. E posibil ca bolnavul să folosească mai mult gesturi decât cuvinte (sau alte moduri de comunicare non-verbală). Există tendinţa bolnavului de a repeta cuvinte şi fraze (unii pot repeta fără greşeală ştirile auzite la televizor, de exemplu) şi imposibilitatea de a-şi concentra atenţia şi de a fi coerent;

 • Nesociabilitate - o persoană care suferă de autism nu e de obicei prea interesată în a avea relaţii cu alţii. Se poate ca ea să nu răspundă cu plăcere altora şi să nu îşi privească în ochi interlocutorul. Un bolnav de autism petrece mult timp singur şi nu depune prea mult efort în a-şi face prieteni (unii bolnavi se izolează refuzând să schimbe mediul în care trăiesc);

 • Simţuri diminuate sau prea dezvoltate - unii bolnavi de autism abia dacă răspund la impulsurile celor cinci simţuri (se poate ca un copil autist să nu plângă dacă se loveşte, de exemplu). Alţii pot avea simţuri foarte dezvoltate (de exemplu, un individ cu autism poate auzi un zgomot după care să-şi acopere urechile pentru mult timp). E posibil ca un copil cu autism să nu fie interesat în a intra în joc cu alţii (evită copii si chiar animalele) sau să nu fie capabil să intre într-un joc bazat pe imaginaţie;

 • Excese în comportament - persoana care suferă de autism poate avea reacţii exagerate sau poate fi extrem de pasivă, putând trece de la o extremă la alta. Unele persoane pot arăta un interes obsesiv pentru un lucru (un obiect sclipitor sau care se roteşte, de exemplu) sau o activitate (răsfoitul unei cărţi sau reviste). Unii bolnavi fac mişcări repetate ale corpului, cum ar fi bătăile din palme, balansarea corpului înainte şi înapoi, a capului (stereotipii). Pot fi agresivi cu ei însăşi şi / sau cu alţii. Un bolnav de autism poate avea crize (de epilepsie în unele cazuri) şi depresii.

Simptomele autismului pot dura pe tot parcursul vieţii, însă, deseori, pot fi ameliorate prin intervenţii corespunzătoare şi prin tratament adecvat.
O persoană care are simptome de autism trebuie examinată de o echipă de specialişti care trebuie să includă un medic psihiatru, un psiholog, un neurolog, un logoped şi un consultant în probleme de educaţie. Sunt necesare şi alte analize cum ar fi: analiza sângelui, scanare TC a creierului, scanare RMN a creierului, electroencefalograma.
Tratamentul autismului se bazează în primul rând pe educaţie. Acesta trebuie adaptat fiecărei persoane în parte, în funcţie de simptome şi nevoi, deoarece fiecare autist prezintă particularităţi proprii. Tratamentul poate include:
 • Terapie comportamentală - pentru a ajuta bolnavul să se adapteze condiţiilor sale de viaţă (să se îmbrace singur, să mănânce singur, să folosească toaleta, etc.);

 • Programe de integrare - care să ajute bolnavul să se adapteze lumii înconjurătoare pe cât posibil (socializarea);

 • Asigurarea unui mediu organizat de viaţă - este foarte important să urmeze o rutină a activităţilor zilnice;

 • Terapie audio-vizuală - pentru a-I ajuta în comunicare (pentru bolnavii de autism la care comunicarea verbală este absentă se vor căuta metode alternative de comunicare, cum ar fi comunicarea non-verbală: gesturi, imagini, etc.);

 • Controlarea regimului alimentar (unii dintre ei manâncă foarte multă pâine);

 • Medicamente - recomandate de medicul psihiatru;

 • Terapie fizică - pentru a-I ajuta în a-şi controla stereotipiile. Le place foarte mult apa şi unii înoată foarte bine;

 • Terapia limbajului - logopedie.

Tratamentul mai poate să includă educarea bolnavului de a se descurca în situaţii noi (să ceară ajutor, îndrumare, etc.).
O persoană care suferă de autism are nevoie de îndrumare în obţinerea unei slujbe şi în ceea ce proveşte modul de a se acomoda cu rutina muncii zilnice. Familiile şi prietenii bolnavilor de autism au, de asemenea, nevoie de sprijin. Cu cât sunt încurajaţi mai mult, cu atât se obişnuiesc mai bine să trăiască alături de un bolnav de autism.
O persoană care suferă de o formă mai gravă de autism trebuie să se aştepte la simptome noi sau la o înrăutăţire a celor deja existente, având nevoie de program permanent de terapie. Autismul trebuie ţinut sub observaţie permanentă iar tratamentul trebuie mereu îmbunătăţit. O persoană care suferă de o formă mai puţin gravă de autism poate să-şi îmbunătăţească starea odată cu înaintarea în vârstă.
Un bolnav de autism depinde de un asistent personal care să le controleze comportamentul şi să-I ajute în activităţile zilnice.
Deoarece cauzele autismului nu sunt cunoscute, această boală nu poate fi prevenită. Doar diagnosticarea şi tratamentul precoce poate diminua efectele autismului, care însă nu se poate vindeca.
Această boală este, de obicei, evidentă în jurul vârstei 3 ani şi are o frecvenţă mai mare la băieţi decât la fete. Aproape 5 persoane din 10.000 suferă de autism, indiferent de mediul social.

Mai multe detalii despre Asociatia pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania poti sa afli vizitand pagina asociatiei din sectiunea "Nu esti singur".

.

"Autismul" | cont nou | 4 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
13.11.03 04:16: Malina
Va recomand lectura cartii lui Matei Calinescu, "Portretul lui M" (Editura Polirom, 2003). Emotionanta descriere a vietii si mortii lui M, fiul autist al autorului. Este de asemenea sursa pentru mai multe informatii despre autism si sindromul Asperger prin trimiterile bibliografice mentionate de Matei Calinescu.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

02.03.07 20:02: Cora
In spatel unei perdele - autismul

Saptamina trecuta am intilnit o femeie remarcabila. Amanda Baggs are 26 de ani, este foarte inteligenta si plina de spirit. Locuieste in Burlington - Vermont US, la marginea unui lac minunat si este foarte priceputa sa captureze si sa editeze filmari video. De fapt, una din aceste filmari postate pe Youtube a fost cea care a atras atentia CNN-ului. Am intilnit-o doar pe e-mail si internet si probabil as fi avut altceva de povestit daca nu as fi reusit sa o cunosc in persoana.
In ciuda invitatiilor prietenoase si discutiilor pline de viata pe e-mail, Amanda nu mi-a acordat nici o privire cind am pasit in casa. Purta ochelari de soare si se afla in scaun cu rotile, desi putea sa mearga. Putea sa scoata citeva sunete, dar nu putea vorbi. Amanda a fost diagnosticata ca avind autism profund, cu funtionare scazuta (scuze dar nu stiu cum sa interpretez acest termen medical low-functioning autism). Daca nu ar fi avut dispozitivul care sintetiza cuvintele batute la tastatura nu as fi putut comunica sub nici o forma cu ea.
Am invatat multe de la ea pe parcursul zilei petrecute impreuna. Mi-a spus ca o sperie sa se uite in ochii interlocutorului si de aceea il priveste doar cu coltul ochiului. Amanda mi-a marturisit ca la fel ca si alti autisti ar dori sa interactioneze cu lumea care o inconjoara. Desi poate sa-l citeasca pe Homer, nu se poate stapini sa nu isi atinga fata cu hirtia ca sa o simta sau sa miroasa cerneala. Daca vede un steag fluturind in vint, probabil va intinde miinile sa-l imite. Sta in carucior cu rotile, spune ea, pentru ca mersul balansat ii consuma prea multa energie pe care prefera sa o foloseasca la tastat si sa comunice. Pentru cineva din afara comportamentul Amandei pare excentric, chiar bizar. Dar pentru ca Amanda a reusit sa il explice, totul pare sa faca sens. In caz ca esti sceptic, este exclusa posibilitatea sa fi fost pacalit. Amanda insasi comunica cu mine prin aceasta tehnologie de sintetizat vocea.
M-a pus pe ginduri in privinta autismului. Amanda este mod categoric o femeie desteapta, constienta de diagnosticul ce-l are si glumeste pe seama lui. Mi-a spus ca din cauza ca nu poate sa comunice in mod obisnuit, vorbind, este data la o parte si considerata intirziata mintal. Nimic nu poate fi mai departe de adevar. Stind in apartamentul ei, nu am putut sa nu ma-ntreb oare citi oameni ca Amanda sint in jur, ascunsi, dar de gasit daca am incerca mai mult.
Sint chirurg neurolog si Amanda Baggs mi-a deschis ochii asupra lumii autismului. Sind curios ce crezi despre aceasta experienta si daca ai una personala de impartasit.
Pt. a afla mai multe despre Amanda Baggs si autismul la adulti viziteaza http://www.cnn.com/HEALTH/.

Traducere dupa Dr. Sanjay Gupta, Chief Medical Correspondent: Tuesday, February 20, 2007
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.9
voturi 10


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent